A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Mennyi oltást fognak beadni a rekordhét után a következő napokban?

koronavírus oltás magyarország
Váriné Kása Edina osztályvezető főnővér (j) beolt egy pedagógust a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina első adagjával a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben kialakított oltóponton Orosházán 2021. április 1-jén.
Vágólapra másolva!
Magyarország az egyik legfeszesebb tempót diktálja Európában – fogalmazott György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. Az AstraZeneca-vakcina állítólagos vérrögképző hatásáról szóló hírekre reagálva Müller Cecília elmondta: továbbra is az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hivatalos állásfoglalására várnak, a hazai szakemberek ez alapján fognak határozni a brit-svéd oltóanyag további alkalmazásáról.
Vágólapra másolva!

Magyarország átlépte a 2,5 milliót: 2 536 761 fő kapta meg az első védőoltást. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik magyar ember már megkapta a koronavírus elleni vakcinát. Több mint egymillió magyar pedig megkapta már a második vakcinadózist is – mondta György István. György István szerint

Ismertették az e heti oltási tervet Forrás: MTI/Rosta Tibor

Már több mint 100 ezer pedagógust beoltottak

„Minden egyes beoltottal közelebb kerülünk ahhoz, hogy visszatérjen az ország a normális kerékvágásba, hogy újra találkozhassunk a szeretteinkkel, barátainkkal, hogy újra kinyithassanak az óvodák, az iskolák és az egyetemek" – fogalmazott az államtitkár. A védőoltás életet menthet, és aki regisztrál, most már rövid időn belül sorra kerülhet. Most már minden egyes oltóponton oltják az aktív, dolgozó korosztályt, és a pedagógusok soron kívüli oltását is elkezdték. Eddig több mint 100 ezer pedagógus kapta meg az oltóanyagot, és kedden újabb több mint százezer óvodai, bölcsődei és iskolai dolgozó kapott oltási behívást – ismertette az államtitkár.

– tette hozzá György István. Az oltások ezúttal is a Pfizer vakcinájával fognak megtörténni, kórházi vagy magánorvosi oltópontokon. Akik most nem tudnak megjelenni a soron kívüli oltáson, később is kapnak majd lehetőséget erre. György István szerint kiemelkedő hetet zártunk: Magyarországon 526 ezer első oltást és összesen több mint 778 ezer második védőoltást adtak be az orvosok az oltópontokon.

Így néz ki a heti oltási terv

Eddig 3,9 millióan regisztráltak, de 1,6 millió magyar ember még mindig vár az oltásra. Ennyi vakcina továbbra sem áll rendelkezésre, ezért az oltások ütemét a rendelkezésre álló oltóanyagok határozzák meg. Jelenleg a múlt héten érkezett 250 ezer adag Szputnyik V vakcinával, illetve a mai napon érkezett 246 870 adag Pfizer-BioNTech-vakcinával tudnak oltani. Ebből 114 ezret a második körös oltásokra szánnak, 114 ezer adagot pedig a pedagógusok rendkívüli oltására különítettek el - ismertette.

Már több mint 2,5 millió védőoltást adtak be Forrás: MTI/Balázs Attila

Emellett továbbra is oltanak még a maradék Moderna-, AstraZeneca- és Sinopharm-vakcinákkal.

Nógrád és Komárom-Esztergom megyében több mint 20 településen végeztek oltási tevékenységet a Magyar Honvédség oltóbuszai.

Most néhány napig pihenni fognak a katonák, akik a húsvéti hosszú hétvégén megállás nélkül dolgoztak. György István ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az oltás életet menthet, ezért mindenki regisztráljon, vegye fel a védőoltást.

Szigorú szabályok vásárláskor

Kiss Róbert rendőr alezredes, az ORFK szóvivője elmondta: a belügyminiszter szerdán életbe lépett rendelete értelmében a kijárási tilalom Magyarországon este 10 órára módosul.

Azok a bolttulajdonosok, akik vállalják, hogy reggel 5 óra és 21:30 között tartanak nyitva, ismét kinyithatnak.

Az üzletekben 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat, és erről a tulajdonos köteles a bolt bejáratánál tájékoztatni a vásárlókat. Köteles a szükséges szabályokat betartani, így például rendszeresen fertőtleníteni kell, és a távolságtartási szabályokat is be kell tartatni.

Az új szabályok nem vonatkoznak a szállodákra és a vendéglátóipari egységekre (éttermek, bárok), utóbbiakban kizárólag az ételek vagy italok elhozatalának idejére szabad tartózkodni.

A Magyarországon érvényes határellenőrzési és tranzitálási szabályok változatlan formában érvényben maradnak, az ezt szabályozó, módosított kormányrendelet a mai napon fog megjelenni a Magyar Közlönyben – hangsúlyozta Kiss Róbert.

Ennyien szegték meg a szabályokat

A rendőr ezredes tájékoztatásából kiderült: a rendőrök az elmúlt napon 466 esetben intézkedtek a maszkviselési szabályok be nem tartása miatt, közterületen pedig 463 esetben, valamint 195 személy kapott helyszíni bírságot. Több mint 120 ember ellen szabálysértési feljelentést tettek. A bent tartózkodási tilalom megszegése miatt is több mint száz intézkedés történt, de nem kellett vendéglátóipari egységet bezáratni az elmúlt 24 órában.

499-en szegték meg a kijárási tilalmat.

A január 30-án hatályba lépett szigorított szabályok miatt eddig összesen 29 üzletet kellett bezárniuk a hatóságoknak – mondta. Jelenleg 47 578-an vannak hatósági házi karanténban, ez a keddi napon 6309-cel bővült.

Mindenkinek be kell tartania a szabályokat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Viszonylag alacsonyabb az új fertőzöttek száma

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy az új fertőzöttek száma az előző heti adatokhoz képest viszonylag alacsonyabb.

Jelenleg 12 202 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1407-en vannak lélegeztetőgépen. Akik kórházba kerülnek, azok egy vagy több krónikus betegségben szenvednek. Közöttük sok a fiatal beteg. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy már több mint 2,5 millió ember megkapta az első védőoltását – hangsúlyozta Müller Cecília.

– mondta a tisztifőorvos.

Megjegyezte, hogy a szerdán hazánkba érkezett 246 870 adag Pfizer–BioNTech-vakcinát rögtön az orvosokhoz, az oltópontokra viszik.

Az AstraZeneca-vakcina állítólagos vérrögképző hatásáról szóló hírekre reagálva Müller Cecília elmondta: továbbra is az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hivatalos állásfoglalására várnak, a hazai szakemberek ez alapján fognak határozni a brit-svéd oltóanyag további alkalmazásáról.

Ezek a legfőbb rizikótényezők

Adattorlódás következtében alakult ki a mai 311-es áldozati szám - mondta Müller Cecília. Nem mindegyik egészségügyi szolgáltató jelzett a húsvéti hétvégén. Ezek persze nem adatok, hanem áldozatok, akiket a családjuk gyászol - tette hozzá. Mindent tegyünk meg a fertőződések elkerülése végett.

Müller Cecília szerint a brit mutáns miatt súlyosabb a járványhelyzet. A fiatalok közül is sokan kerülnek kórházba.

Minden alapbetegség nélkül továbbra is csak 3-4 százalékban vannak jelen a fertőzöttek a kórházban.

A szakember elmondta, hogy az elhízás, a cukorbetegség a legfőbb rizikó továbbra is. Mindezek ellenére vannak olyan személyek, akik nagyon gyorsan lélegeztetésre szorulnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!