A társadalmi kohézióra is helyezzen hangsúlyt Európa

Vágólapra másolva!
Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, az autonómia ügyeiért felelős miniszterelnöki megbízott a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az autonómia fogalmáról, az őshonos kisebbségek védelméről.
Vágólapra másolva!

A politikus szerint érdemes lenne a lehető leghétköznapibb módon értelmezni az autonómia kifejezését. Véleménye szerint érdemes legelőször azt az alapelvet rögzíteni, ami az Európai Unió lényege, mégpedig az, hogy lehetőség szerint ott szülessenek meg a döntések a legalacsonyabb szinten, ahol a legtöbb információ áll rendelkezésre ehhez, valamint az érintett közösségek rendelkezzenek valamilyen önkormányzatisággal, önigazgatással. Pontosabban, mindez azt jelenti, hogy egy közösség maga dönthessen a saját ügyeiről.

Hozzátette, többször volt már alkalma például román politikusokkal tárgyalni, akik minden alkalommal elmondták, számukra is fontos a decentralizáció, hogy egy-egy régiónak legyenek döntéshozatali jogosítványai, erre válaszolt nekik Szili Katalin, hogy akkor leginkább az autonómia szótól félnek, nem pedig annak tartalmától, mert a tapasztalatok szerint az autonómia szó alatt valamiféle elszakadást akarnak érteni. Példaként hozta fel a miniszterelnöki megbízott az autonómiára, pontosabban a székelyföldi közösség saját maga által kidolgozott tervekre, a dél-tiroli autonómiát, ahol az olasz állampolgárként élő német közösség a saját identitását megélheti, megkapva a lehetőséget arra, hogy a saját magukra vonatkozódöntéseket saját maguk hozzák meg.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről