A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A járvány megfékezésében egyértelműen a tömeges oltásoknak volt jelentős szerepe

KÁSLER Miklós
Budapest, 2021. május 6. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Nemzeti Népegészségügyi Központ felújított, vastagbélszűrési minták kiértékelését végző laboratóriumának átadásán tartott sajtótájékoztatón 2021. május 6-án. A beruházásra 841 millió forint uniós forrást fordítottak, a felújított laboratórium óránként ezer minta elvégzését teszi lehetővé. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A járvány megfékezésében egyértelműen a tömeges oltásoknak volt jelentős szerepe - mondta Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere az Életközelben című műsor e heti adásában. A tárcavezető interjújában kitért továbbá a járványügyi védekezésre, a magyar oltóanyaggyár fontosságára, a szakkollégiumok adatszolgáltatásával kapcsolatos támadásokra, azoknak a diákoknak a helyzetére, akik önhibájukon kívül nem tudtak részt venni az írásbeli érettségin, a praxisközösségekre, valamint a Baptista Szeretetszolgálattal kötött stratégiai együttműködési megállapodásra - írja közleményében az EMMI. 
Vágólapra másolva!

Arra a kérdésre, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámának vége felé enyhíteni lehet-e a védekezésen, a miniszter úgy reagált, hogy a vírus továbbra is jelen van. Ha körülnézünk a nagyvilágban, vannak olyan kontinensek, ahol a járvány jelen pillanatban is dühöng.

A járvány felszámolásában Magyarországon vitathatatlanul a tömeges oltásoknak volt jelentős szerepe.

A tárcavezető arra is rámutatott, hogy nagyon kevés ország mér víruskoncentrációt a szennyvizekben. Hozzátette: a magyar védekezésnek az egyik alappillére volt a szennyvizek víruskoncentrációjának a folyamatos mérése.

Az Európai Unió vakcinabeszerzési politikájával kapcsolatban kiemelte:

a megrendelt vakcinákat se mennyiségben, se a megadott időpontban nem szállították le.

A magyar kormány döntőképességének, jó helyzetfelismerésének és gyorsaságának köszönthető, hogy ki tudtuk egészíteni ezeket a kontingenseket keleti vakcinával. A jövőre felépülő magyar oltóanyaggyár segítségével megszűnik ez a típusú függőség,

és nem lesz kiszolgáltatva Magyarország senkinek

- nyilatkozta a miniszter.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A szakmai kollégiumok adatszolgáltatásával kapcsolatban a miniszter kitért arra, hogy elindították az összes előforduló betegség terápiás irányelveinek a megújítását. Ezen az anyagon körülbelül 2 éve dolgoznak. Mindenki, aki érintett, elmondhatta a véleményét. Az anyagot határidőre eljuttatták a minisztériumba.

Kásler Miklós megerősítette, hogy azoknak a gyerekeknek, akik önhibájukon kívül nem tudtak részt venni az írásbeli érettségin nem vész el ez az év, hanem ha kérvényezik, szóbeli érettségi megtételére lesz lehetőségük.

A beszélgetés során kitért arra is, hogy alapkérdésnek tekinti a háziorvosi csoportpraxisok minden formájának megerősítését. A praxisközösségek segítségével számos kezelést helyben lehet végezni, a betegeknek nem kell utaznia.

Stratégiai megállapodás a Baptista Szeretetszolgálattal

A miniszter az interjú végén beszámolt a Baptista Szeretetszolgálattal kötött stratégiai együttműködési megállapodásról. Elmondta, hogy a Minisztérium mindazokkal a kérdésekkel foglalkozik, melyek az embereket érintik, a szeretetszolgálatok pedig olyan helyzetekben nyújtanak segítséget, amelyek szélsőségesek: katasztrófák, árvizek, cunami, vörösiszap-katasztrófa, a szociális szférában, hátrányos helyzetű tanulók oktatásában kiegészíthetik egymás munkáját. Most a Baptista Szeretetszolgálattal abban állapodtak meg, hogy a gyermekhospice mozgalmat, amit ők is művelnek, határozottan megerősítik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!