Nemzeti forrásból fejlődhet tovább a Velencei-tó

Vágólapra másolva!
781 millió forint támogatással rendeződhetnek a tóhasználat feltételei, újjáépülhetnek a csónakkikötők vendégmólói és korszerűsödhetnek a közforgalmú hajóállomások a Velencei-tónál.
Vágólapra másolva!

A forrástámogatás bejelentéséről Tessely Zoltán, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Dr. Molnár Krisztián, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke és Dr. Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója tartott közös sajtótájékoztatót kedden.

„Hiánypótló beruházási elem valósulhat meg e támogatási forrásból", fogalmazott Tessely Zoltán majd hozzátette: hosszú volt az út, hiszen a Velencei-tavi partfal rekonstrukciója 2014 január 22-én indult el formálisan, de összefogással és sok munkával végül sikerült eljutni idáig.

Dr. Molnár Krisztián kijelentette: a Velencei-tó nemcsak Fejér megye, hanem az egész ország ékköve. Turisztikai, sport és rekreációs szempontból is egyaránt közkedvelt desztinációs célpont, ahol most „nemzeti forrásból kiegészülve a 70-es évek óta legnagyobb partvédmű beavatkozás."

Forrás: Origo

A kormány 1219/2021. (IV. 29.) határozata által biztosított 506 millió forintos támogatás lehetővé teszi a „Velencei-tavi partfal komplex fenntartható rehabilitációja" projekt kapcsán felmerülő, rendezett tóhasználat feltételeinek megteremtését és a Velencei-tavi csónakkikötők gárdonyi, velencei és sukorói vendégmólóinak újjáépítését. A munkálatok megvalósítására az Országos Vízügyi Igazgatóság és a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács konzorciumi beruházásában, Magyarország Kormánya stratégiai szövetségesével, a MOHOSZ-szal együttműködésben kerül sor.

A közforgalmú hajóállomások korszerűsítésére Agárd, Gárdony, Pákozd, Velence, Velence északi kanyari kikötő vonatkozásában a Kormány 275 millió forint forrást biztosít a Dr. Molnár Krisztián elnök által vezetett Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanácsnak. Ugycsak VVVTFT beruházásában valósul majd meg a közforgalmi kikötők (Agárd, Gárdony, Pákozd, Velence, Velence északi kanyari kikötő) hajózásra alkalmassá tétele, a közvilágítás korszerűsítése, illetve – mivel robbanómotoros járművek már nem közlekedhetnek a tavon – korszerű elektromos töltők elhelyezése a kikötőkben.

„Hisszük és tudjuk, hogy ezek a fejlesztések mindenkit szolgálnak. Mind a partfal, mind a partfalhoz kapcsolódó rehabilitációs felújítás pozitív változást fog hozni az emberek életében – fogalmazott Soltész Miklós beszédében. – A károgó varjaknak pedig, akik ezt kifogásolják és támadják, azt üzenjük: egyszer az életükben tegyenek le valamit az asztalra, egyszer az életükben tegyenek valamit a közösségért önzetlenül, és csak utána kommenteljenek és irogassanak."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről