Kezdődik: itt a vihar, délről zivatar és tornádó, nyugatról jégeső jön

Vágólapra másolva!
A több mint egy héten át tartó kánikula után péntek délután elérte a viharzóna az országot, először a délnyugati, majd a nyugati országrészben. Zivatarveszély miatt több megyére is riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az enyhülés viszont csak pár napig fog tartani.
Vágólapra másolva!

Zivatarveszély miatt több nyugati és déli járásra már másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután. Az érintett területeken a következő órákban heves zivatarok várhatók, azokat károkozó szél, jégeső, intenzív esőzés kísérheti.

A zivatarveszély miatt a nap folyamán csaknem az egész országban várhatók további másodfokú riasztások.

Baranya, Somogy és Tolna megyében harmadfokú (piros) riasztásokat is kiadtak zivatarveszély miatt.

Ezeken a helyeken rövid időn belül olyan heves zivatarok várhatók, amelyekben a viharos szél, jégeső is jelentős kockázatot jelent.

A felhőszakadás veszélye miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A délután második felétől előbb a Dunántúl déli felére érkeznek intenzív zivatarok, amelyek kelet felé helyeződnek át, este pedig az Alföld déli részén is heves zivatarok jelennek meg. Az éjszaka első felében az intenzív zivatarok súlypontja az Alföldre tevődik át, hajnalra pedig már legfeljebb északkeleten lehet jellemző. A Dunántúlon megjelenő zivatarokat lokálisan jelentős szél (általában 80-100 kilométer/órás, helyenként akár 100-120 kilométer/órás, vagy annál is erősebb lökésekkel), nagyméretű jég, és felhőszakadás-szerű csapadékhullás kísérheti. Az éjszakai zivataroknál a fő veszélyforrást a nagyobb területre kiterjedő szélvihar jelentheti, de jégeső és felhőszakadás ezekben is előfordulhat.

Péntek délután négy óra után tíz perccel az Időkép azt közölte a Facebookon, hogy Pakson kezdett el először esni az országban.

Később azt közölték, hogy

Kalocsa mellett tornádó is kialakult.

Korábban a katasztrófavédelem arra kért mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, viharjelzéseit. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt kéri: a viharos szélben lehetőség szerint ne parkoljanak fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek. Ha valaki leszakadt vezetéket, vagy bajba jutott embert lát, jelezze azt a 112-es segélyhívón - tették hozzá.

Ausztriában hatalmas jégesők voltak az elmúlt két napban

Kiemelték azt is, hogy ilyen időjárásban a nyílt vízen fürdőzés vagy csónakázás, illetve horgászás közben fokozott a villámcsapás veszélye. Ezért azt kérik, mindenki vegye komolyan a viharjelzéseket. Vihar esetén időben keressenek biztonságos helyet, autóban, illetve zárt ajtók és ablakok mögött.
Az aktuális meteorológiai riasztásokról tájékozódni lehet az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ applikációján keresztül is - írta az OKF.

Pár napig tart az enyhülés

Az OMSZ korábban azt írta, hogy a viharokkal párhuzamosan pénteken megszűnik a több mint egy hete tartó kánikula nyugaton, az Alföldön azonban a pár fokos hűlés mellett továbbra is 25, a Tiszántúlon 27 fok fölött alakul a napi középhőmérséklet.

Illusztráció Fotó: Koncz Márton - Origo

Ahogy azt az Origo is megírta,

százhúsz éve nem mértek olyan magas hőmérsékletet júniusban Magyarországon, mint csütörtökön.

A legmelegebb Fülöpházán volt, ott 40 Celsius-fokot regisztráltak. A hőségriadó péntek éjfélig van érvényben, este nyolc óráig a vörös kód is.

A Köpönyeg.hu szerint szombaton hajnalban a csapadéktömb reggelre elhagyja az országot, és sok napsütésre számíthatunk. Napközben újra növekedhet a gomolyfelhőzet, de zápor, zivatar ekkor már csak a kb. Miskolc-Debrecen vonalon alakul ki. Az északnyugati szél gyakran lesz élénk, zivatarok környezetében viharos. Pár fokkal felfrissül a levegő: 25-32°C várható délután.

Vasárnap napos, főleg a Dunától keletre gomolyfelhős idő várható. Zápor, zivatar csak néhol fordulhat elő. Gyengül a légmozgás, és újra erősödik a nappali felmelegedés, visszatér a 30 fokos hőség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!