A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Hazánk hétfőn újabb jelentős lépést tett a globális klímaváltozás ellen

PMI
Vágólapra másolva!
Mintegy 3 milliárd forintos beruházással megkezdte hivatalos működését a Philip Morris International környezetvédelmi újrahasznosító központja Magyarországon. A PMI CIRCLE nevet viselő üzem, a globális működési központ és a termékbevizsgáláshoz szükséges labor mind elengedhetetlen részét képezik a vállalat által fejlesztett füstmentes technológiák teljes életciklusára vonatkozó környezetbarát megtervezésének és lebonyolításának.
Vágólapra másolva!

„A PMI világszinten kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra és az ehhez kapcsolódó folyamatos fejlesztésekre: ennek fontos állomása a mai rendezvény." – fogalmazott megnyitó beszédében Hajdu Márton, a PMI szóvivője.

Hazánk egyik stratégiai jelentőségű vállalata éppen hatalmas átalakuláson megy keresztül a füstmentes jövő elérése érdekében, melyhez környezetbarát termékek fejlesztésével, valamint ezek élettartamának és javíthatóságának fejlesztésével, azok újrahasznosításával kívánnak hozzájárulni.

A CIRCLE (Central Inspection and Recycling for a Closed Loop Economy – Központi bevizsgálás és újrahasznosítás a zárt rendszerű gazdaság megvalósításáért) projekt célja olyan regionális központok létesítése és működtetése, amelyek újrahasznosítás céljából bevizsgálják, feldolgozzák és elkülönítik a használt elektronikai eszközöket, és az azokból származó különböző anyagokat.

Magyarországon kapott helyet a világ egyik vezető technológiai vállalatának globális újrahasznosító központja. Forrás: LUMOS VISUAL ART/Lumos Visual

A PMI célja – ahogy az ünnepélyes megnyitón Miguel Coleta, a vállalat fenntarthatósági igazgatója is kiemelte - hogy 2025-ig vállalatuk minden füstmentes elektronikus eszköze környezetbarát tanúsítással rendelkezzen, és fogyasztóik számára a használt termékek gyűjtése és újrahasznosítása is elérhető legyen.

A magyarországi létesítmény létrehozásával a cég mintegy 3 milliárd forintot fektetett be, melyet évi egymilliárd forint rendszeres ráfordítás követ majd, s később is további fejlesztési, növekedési ráfordításokkal bővülhet – közölte a vállalat hétfőn.

Megkezdte hivatalos működését a PMI környezetvédelmi újrahasznosító központja Magyarországon. Forrás: LUMOS VISUAL ART/Lumos Visual

A Philip Morris fenntarthatósági igazgatója a PMI Circle megnyitóján elmondta, hogy a gazdasági stabilitás és a kedvező gazdasági környezet miatt döntöttek a hazánkban történt beruházás mellett. Miguel Coleta úgy fogalmazott, hogy az elektronikus termékeiket a füstmentes jövő érdekében fejlesztették, újrahasznosításukhoz viszont feldolgozó központra van szükségük.

– tette hozzá. Az igazgató tájékoztatása szerint a központ havonta mintegy 150 ezer elektronikus dohányeszközt dolgozhat föl, de az igényektől függően később jelentős mértékben növelni tudják az üzem kapacitását.

Miguel Coleta Forrás: MTI/Illyés Tibor

A PMI Circle-höz tartozó globális működési központ is Magyarországon van, a termékbevizsgáláshoz szükséges mérnöki laborral együtt, melynek a termékfejlesztésben is kiemelt szerepet szán a vállalat, hazai kutatócsoportok és egyetemek bevonásával.

A létesítmény dolgozói az ünnepélyes megnyitót követő sajtótájékoztatón betekintést engedtek létesítményük működésébe is, ahol mindenki megbizonyosodhatott róla, hogy az előremutató fejlesztéseknek hála hulladékmentesen dolgozzák fel a beérkezett elektronikus eszközöket, hiszen azok minden alkotóelemét - a nemesfémeket, az akkumulátorokat, az alumíniumot és a műanyagot is – újrahasznosítják.

A központ havonta mintegy 150 ezer elektromos dohányeszközt dolgozhat föl. Forrás: LUMOS VISUAL ART/Lumos Visual

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a PMI Circle megnyitóján kiemelte, hogy a jelentős beruházás 100 új munkahelyet hoz létre Gyálon, a Pest megyei településen.

„Az életünket a koronavírus nagymértékben átalakította, és nemcsak egészségünket támadta meg, hanem a gazdaságot is. A Magyar Kormány világos célja, hogy a munkahelyeket megvédje, vagy újakat teremtsen; éppen ezért támogattuk a hasonló beruházásokat korábban is. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, két feltételnek kellett teljesülnie: a sikeres oltási programnak, mellyel másfék hónap előnyre tettünk szert a többi uniós országhoz képest, és a gazdaságvédelmi- és újraindítási akcióterveknek." – fogalmazott.

Menczer Tamás Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy hazánk a valaha mért legnagyobb, európai viszonylatban pedig a harmadik legjelentősebb negyedéves gazdasági növekedést érte el ez év közepére, valamint egyike annak a hét uniós országnak, amelyek meghaladták a járvány előtti teljesítményüket.

– fogalmazott Menczer Tamás. „A magyar mellett csak Japánban van ilyen újrahasznosító központ,ami azért különleges, mert itt van az egész recikáló központ globális motorja Magyarországon. A Philip Morris mostani beruházása a modern technika és a fenntarthatóság mellett segíti azt a gazdasági célt is, hogy elérjük az 5 és fél százalékos GDP növekedést, amivel sikerre visszük a céljainkat."

– tette hozzá a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Menczer Tamás és Miguel Coleta Forrás: MTI/Illyés Tibor

Közismert, hogy a PMI nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra és a körforgásos gazdaság megteremtésére, tehát a népegészségügyi ártalmak csökkentése mellett a környezeti károk enyhítésére is.

„Magyarország kitűnő elhelyezkedése, kiváló infrastruktúrája, külgazdasági kapcsolatai, gazdasági és befektetési környezete, valamint a Magyar Kormány elkötelezettsége a fenntarthatóság iránt mind döntő érvek voltak a helyszín kiválasztása során. A pandémiát követő időszakban gazdaságainknak a jobb technológiai megoldásokra kell támaszkodnia a fenntartható jövő elérése érdekében."

– hangsúlyozta Miguel Coleta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!