Szagelszívók a konyhába, avagy mi alapján válasszunk megfelelő páraelszívót?

Vágólapra másolva!
Főzéskor, különféle szagok és pára csapódik le a konyhánkban, és annak környékén. Sokszor problémát okoz, hiszen penészedhet a fal, a nem megfelelően szellőztetett helyiségben, és még kellemetlen szagok is keletkezhetnek, akár egy-egy odaégetett főzés során is például. Ma már szinte minden háztartásban megtalálhatóak az erre alkalmas páraelszívó berendezések.
Vágólapra másolva!
Forrás: pixabay

A páraelszívó berendezés ventilátor motorral ellátott készülék, mely a konyhai légtérből szívja el, a zsíros párát és gőzöket, egy csőrendszeren áthaladva, vagy egy aktív szénszűrőn keresztül. Az első és legfontosabb szempont maga a konyhai adottságok, vagyis mekkora az a légtér, amelyből a szagokat és párát semlegesíteni szeretnénk. Ennél, a maximális légáramlást is érdemes megnézni. Vannak 250m3/h alatti és lehet akár 750m3/h feletti is.

Hová tudjuk elhelyezni, mekkora a helyigény szükséges. Itt már fontos a szélesség, beépíthetőnél a beépítési szélesség és maga a készülék kialakítása is. A méreténél fontos megjegyezni, hogy a páraelszívó legalább olyan széles legyen, mint a főzőlap vagy a tűzhely. Sőt, ha ettől nagyobbat választunk még jobb, mert annál hatékonyabban szívja el a párát.

Sokféle konyha van, és ehhez igazodva kell kiválasztani a nekünk tetsző stílusban. Lehet hagyományos, dekoratív, teleszkópos, sziget (ezt olyankor érdemes, ha olyan konyhabútorunk van, amelybe valamilyen okból hagyományos modellt nem lehet felszerelni, például akkor, ha a főzőfelület nem kapcsolódik a konyhabútorhoz, önállóan van egyfajta “szigetet” képezve, ilyenkor a mennyezetről lelógatva fog működni a páraelszívó), pultba épített, multifunkcionális vagy pultba süllyeszthető.

Számos ismert márkatípussal találkozhatunk, ilyen a Bosch, Electrolux vagy a Whirpool például. Árakban igen különbözőek lehetnek. Általában, olyan 15.000 Ft környékéről szokott indulni és 370 és 400.000 Ft között van a vége átlagosan. Persze ez azt is tükrözi, hogy mire képesek, milyen minőségben és kapacitással bírnak, valamint, milyen energia osztályba sorolhatóak.

Fontos szempont a világítás is. Ugyan is az energiafelhasználásban szerepet játszik ez a funkció. Nem mindegy, hogy LED, halogén vagy régebbi típusú világítással készültek. Sok elszívónál, már a fényerősség is változtatható. A legtöbb olcsó készülék, D energia osztályba sorolható, és ahogy haladunk a legjobb A++ energiaosztályú besorolás felé haladva, egyre növekednek az árak is. Természetesen, ha azt nézzük lehetnek drágábbak, viszont egy idő után megtérül az áruk. Van, aki még a zajszintjüket is megnézni, hiszen igen zavaró tud lenni főzés közben, a folyamatos zúgás.

A teljesítményük önmagában nem mérvadóak. A teljesítmény növelése érdekében, viszont érdemesebb minél nagyobb átmérőjű csövet és kevésbé kanyargós kivezetést választani, az elszívás hatékonyságának növelése érdekében.

Vannak olyan készülékek, amelyek rendelkeznek szűrőtisztításra figyelmeztető, LED telítettségi kijelzővel is. Ez nagyon fontos, hiszen így mindig tudhatjuk, hogy mikor kell pontosan kicserélni, vagy megtisztítani a szűrőt. Ettől függetlenül arra is ügyeljünk, hogy rendszeresen tartsuk tisztán a készülék külső felületét is. Mert minél ritkábban tesszük ezt meg, annál nehezebb lesz eltávolítani a szennyeződéseket.

Az ideális páraelszívó választásánál nem csupán a konyha mérete, a főzési szokások, a háztartás és konyha mérete fogja meghatározni, hanem a lakás alaprajzát is érdemes figyelembe venni. Van a külső térben kivezetett módszer (a készülék a beszívott párás levegőt a kéménybe vagy külső térbe vezeti ki), illetve a belső párát keringető modell (megszűri a levegőt és vissza engedi a konyhába). Ez utóbbi, aktív szenes szűrő segítségével tisztítja meg a levegőt. Ennek ellenére, a hatékonysága 60-80%-ra tehető, tehát nem teljesen tökéletes megoldás, mindamellett a szűrőt is cserélni kell időnként.

A külső térbe kivezetett módszer hátránya, hogy a beszerelésükhöz bizony falat kell bontani vagy, ha már előre ki van alakítva, akkor kivezető nyílásra van szükség. Mivel ezek a készülékek, teljes egészében elszívják a levegőt, szükséges beépíteni egy állandó szellőző nyílást. Tehát ha kültérire esik a választásunk, akkor kivezető csőre lesz szükségünk, viszont, ha a beltéri mellett voksolunk akkor szénszűrőre lesz szükségünk, ezt ugye alapból egy gyári készülék nem tartalmazza, külön kell megvásárolnunk a hozzá illőt.

Fontos, hogy a páraelszívó alapvetően két dologra alkalmas. Szag elszívásra és pára elszívásra. A kettő lehet együttesen is, ezért is fontos az, hogy mindig törekedjünk olyan készülékre, amely mindkét funkcióra képes.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!