Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Deák Dániel: Magyarországot elkerüli a lakossági rezsiáremelés, míg a legtöbb európai országban a többszörösére nőnek az árak

Deák Dániel
Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.
Vágólapra másolva!
Olyan hatalmas gondot jelent Európában a rezsiárak dinamikus emelkedése, hogy ez volt a mostani EU-csúcs egyik legfontosabb témája, az uniós tagországok vezetői még egy zárónyilatkozatot is elfogadtak a megemelkedett energiaárak kezelésére vonatkozóan. Magyarország ebben a témában is iránymutató - írja Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. 
Vágólapra másolva!

Magyarországot elkerüli a lakossági rezsiáremelés, míg a legtöbb európai országban a többszörösére nőtt például a gáz ára.

Ez igazolja a rezsicsökkentés eredményeit, illetve a keleti nyitás politikáját is, aminek köszönhetően hazánk a korábbinál alacsonyabb árú, 10+5 éves hosszútávú gázszállítási megállapodást kötött Oroszországgal. Így minket nem fenyeget veszély.

Deák Dániel arra is rámutat, hogy az Európai Bizottság október 13-án egy rövid és középtávú intézkedéscsomagot jelentette be a tagállamok felé azért, hogy a rendkívüli mértékben megemelkedett gáz- és áramárak hatásait minél inkább enyhíteni lehessen a következő hónapokban a sérülékeny lakossági fogyasztói és kkv-körben.

Az EU-csúcs előtt 10 tagállam, köztük Magyarország, írásban is szorgalmazta a nukleáris energia zöld energiaforrásként (CO2-mentes energiatermelési módként) való elfogadását a zöld taxonómia rendeletben, különösen erős ellenállás mutatkozott az atomenergia-ellenes Luxemburg és Ausztria vezetőjétől a tanácskozás keretében.

A tagállami vezetők felkérték az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg, hogyan működnek az unió gáz- és villamosenergia-piacai, és vizsgálja meg az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerével kapcsolatos spekulatív tevékenységeket, melyek során a vállalatok engedélyeket szereznek az üvegházhatású gázok kibocsátásának ellensúlyozására az európai értékpapírok segítségével.

Felkérték az Európai Bizottságot és a Tanácsot, hogy mihamarabb mérlegeljék az intézkedéseket, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a háztartások és a vállalatok megfizethető áron jussanak hozzá az energiához, ellenállóbbá tegyék az EU energiarendszerét, és hozzájáruljanak a klímasemlegesség elérését célzó biztonságos átmenethez. A vezetők továbbá felkérték az Európai Beruházási Bankot: vizsgálja meg, miként tudná felgyorsítani a zöld átmenetet segítő beruházásokat.

– fejtette ki Orbán Viktor, aki szerint újra kell gondolni az Európai Bizottság klímavédelmi terveit. Hozzátette:

az Európai Bizottság számítások nélkül cselekszik, szétveri az európai gazdaságot, ennek pedig megálljt kell parancsolni

- összegzett az elemző.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről