Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Márki-Zay Péter az idős embereket jelölte ki új ellenségének

Márki-Zay Péter, nevet, röhög, vágott, kivágott
Hungarian Prime Minister and candidate of the Everybody's Hungary Movement, the mayor of Hodmezovasarhely town Peter Marki-Zay (C) arrives before a press conference in Brussels on November 11, 202. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője az Origo megkeresésére reagálva értékelte Márki-Zay Péternek a halálkampányát. A Gyurcsány Ferenc vezette baloldal miniszterelnök-jelöltjének célkeresztje ezúttal ugyanis a Fidesz időskorú szavazóira kerültek, a politikus őket jelölte ki aktuális ellenségnek, amikor arról elmélkedett, nem érti, hogy „mitől lett volna több szavazója a Fidesznek most, mint volt 2018-ban", mivel az időseket megtizedelte a Covid. Ifj. Lomnici Zoltán szerint ez az idősekkel szembeni erős ellenszenv a baloldali média gerontofób kampányai miatt elfogadott gyakorlattá vált a baloldali pártoknál is, gondoljunk csak itt például a jobbikos kirohanásokra a „szájukon szennyvíz folyik...", illetve „csirkefarhát-kommandó", vagy éppen a mostani, a hódmezővásárhelyi polgármesterhez köthető „gyakorlatilag jó, ha a fideszes időseket tizedeli a pandémia" botrányok kapcsán. Ifj. Lomnici Zoltán Márki-Zay Péter idősellenes kijelentését a baloldali hagyománnyal is magyarázta: „Polgári, konzervatív – és keresztény – nézőpontból tekintve, ez a gerontofób baloldaliság annak a politikai folyamatnak a megnyilatkozása, hogy a társadalmi és közéleti szférában a baloldal lassan mintegy százötven éve a hagyományos társadalmi létszemlélet és rend, és annak valamennyi intézménye ellenében, azok lebontása érdekében tevékenykedik. Ezt szolgálja a baloldalról folyamatosan érkező, egyre durvább módon családellenes, hagyományellenes, anarchista propaganda, amely idővel mindent és mindenkit félre akar söpörni, aki az útjába kerül – és ezért lát akadályt a magyar időskorúak közösségében is, mint a magyar polgári, nemzeti létünk egyik alappillérében is" – emelte ki a Századvég jogi szakértője.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter újévi köszöntőjében az immár szokássá vált „ostobázás" és „árulózás" mellett bűnbakképzésbe kezdett,

most éppen a Fidesz időskorú szavazóiban találta meg azt a társadalmi csoportot, amelyet ellenségképgyártásra használhat fel.

(Márki-Zay korábban a vidékieket bélyegezte meg és jelölte ki ellenségnek.)

Márki-Zay Péter Forrás: AFP/John Thys

A baloldali miniszterelnök-jelölt ezúttal arról beszélt, nem érti, hogy „mitől lett volna több szavazója a Fidesznek most, mint volt 2018-ban".

A közvélemény-kutatásoknak ellentmondó, sajátos nézőpontját pedig a következőképpen indokolta:

de a fiatalok, akik most csatlakoztak az ellenzékhez, ők kormánykritikusok.

Márki-Zay Péter tehát halálkampányba kezdett. Az Origo kérdéseire reagálva ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője értékelte a baloldal miniszterelnök-jelöltjének a halálkampányát.

A szakértő véleménye alapján:

Álláspontját ifj. Lomnici Zoltán a következőképpen indokolta: a hagyományos, konzervatív értékrendhez, a tradíciókhoz, saját vallásukhoz és a modern, felgyorsult globalizáció kulturális vonzásában hazájukhoz, szűkebb pátriájukhoz kitartóan ragaszkodó

idősebb honfitársaink – épp a részvétel és politikai „lélekjelenlétük" okán – már régóta nagy darab szálkát jelentenek a baloldal szemében.

Az életkori megítélés politikailag diszkriminatív vonatkozásai a baloldali közbeszédben egyrészt szorosan kapcsolódnak egyfajta látens gerontofóbiához, másrészt azonban itt nem pusztán egy irracionális félelemről vagy gyűlöletről van szó az idős emberekkel szemben, hanem ez a dolog a baloldal számító „megfontolásaiban" mélyebb összefüggéseket mutat szociokulturális vagy választási vonatkozású kérdésekkel is – emelte ki.

A Századvég jogi szakértője magyarázatképpen hozzátette:

„Akinek közéleti véleménye mögött egy élet munkája, tapasztalata, bölcsessége, tenni akaró szeretete és kiérlelődött gondolatai állnak, és akinek persze ugyanúgy vannak érzelmi válaszai is a fejében, szívében, amikor valamely közéleti történés kapcsán egy általános elgondolást, megítélést, véleményt kifejez" – fejtette ki ifj. Lomnici.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője Forrás: Századvég

A Századvég szakértője ezzel kapcsolatosan kihangsúlyozta, hogy

a hazai baloldali sajtó idősellenessége például az utóbbi években eddig soha nem tapasztalt méreteket öltött.

Erről tanúskodnak a radikális baloldali, anarchista szellemű 444.hu nevű portál egyes cikkei is. 2019-ben például arról cikkeztek Uj Péterék, hogy a New York-i és a Princeton Egyetem akkor publikált kutatói felmérése szerint a nyugdíjasok a legnagyobb fake news-terjesztők. Amint az írásban szerepel, az idős emberek képzettségtől, nemtől, rassztól függetlenül osztják meg az álhíreket, az egyetlen közös pontjuk a kutatásban az volt, hogy elmúltak hatvanöt évesek. A cikk többéves munkáról és 3500 fős reprezentatív mintáról ad számot, amivel érzékeltetni kívánják a felmérés tudományos jellegét. Ahogy a baloldali portál maga kommentálta ezt a témát: „Az évek számával drasztikusan növekszik a hajlam a kamuterjesztésre."

Ifj. Lomnici Zoltán emlékeztetett rá: Még 2015 szeptemberében, a migrációs válság csúcsidőszakában ugyancsak a 444.hu arról számolt be – nem kevés előítélettel megspékelten –, hogyBencsik András, Bayer Zsolt és nagyon sok nyugdíjas azért vonult" a Magyar Narancs hetilap „szerkesztősége elé, mert a lap szögesdrótból Hitler-bajuszt rajzolt Orbánnak."

A cikk szerzője a nyugdíjasokra való utalással a tüntetés gyenge, erőtlen jellegét akarta hangsúlyozni, és közben egy volt szocialista kormánytag „Őrzik a kerítést – zseniális képaláírás a CÖF tüntetéséről" címmel posztolta is a portál fotóját, amely a baloldali lap szerkesztősége előtti kerítésnél ülő idősebb embereket ábrázolt.

(Az „őrzik a kerítést" fordulatot a 444.hu használta, az akkor az illegális migrációval szemben a déli határon már hosszú hetek óta tartó, heroikus fizikai védekezésre utaló szellemeskedéssel.)

A Századvég szakértője továbbá arról beszélt:

Ez az idősekkel szembeni erős ellenszenv azóta már elfogadott gyakorlattá vált a baloldali pártoknál is, gondoljunk csak itt például a jobbikos kirohanásokra a „szájukon szennyvíz folyik...", illetve „csirkefarhát-kommandó" vagy éppen a hódmezővásárhelyi polgármesterhez köthető „gyakorlatilag jó, ha a fideszes időseket tizedeli a pandémia" botrányok kapcsán.

Ami a kérdés morális, illetve közjogi részét illeti, az időskorúak fokozott erkölcsi és jogi védelmét már XIII. Leó pápa Rerum Novarum című enciklikája is kiemelt kérdésként kezelte. Az 1891-ben napvilágot látott szociális körlevél a Bibliából vezeti le az elesettek, a rászorulók, az időskorúak védelmének kötelezettségét. A pápai iránymutatás a XX. században számos formában öltött testet, az évszázad első harmadában egyfajta szociális törvényhozási hullám indult el Európában. Fokozatosan kiépült a betegség- és balesetbiztosítás, valamint a nyugdíj intézménye, Magyarországon az 1928. évi XL. törvény vezette be a kötelező öregségi, rokkantsági nyugellátást, illetve járadékot – fejtette ki ifj. Lomnici Zoltán, majd hozzáfűzte:

A szisztéma folyamatos korrekciók mellett a mai napig működik, hiszen, ahogy az Idősügyi Karta is megfogalmazta az első Orbán-kormány idején 2001-ben, Magyarországon az idős személyek jogosultak azokra az ellátásokra, amelyek az emberi élet méltó fenntartásához szükségesek. Jogosultak életük munkájával és a járulékbefizetéssel szerzett, tisztes életviszonyaikat biztosító nyugdíjra, s az ezt garantáló igazságos nyugdíjrendszerre.

Azokról, akik e méltó létfenntartáshoz szükséges jövedelemmel nem rendelkeznek, támogatásra szorulnak, kiterjedt szociális intézkedésekkel kell gondoskodni. Ez tegye lehetővé életvitelük fenntartását, szükségleteik kielégítését, az egészségügyi önálló ellátások igénybevételét.

– emlékeztetett rá a jogi szakértő.

Ezt követően ifj. Lomnici Zoltán idézett a Karta szövegéből, miszerint: „Az idős személyek teljes értékű polgárai az országnak. Szellemi, kulturális, szociális, gazdasági téren nyújtott hozzájárulásuk, családjaikat segítő tevékenységük érték a társadalom számára. Elő kell segíteni, hogy tapasztalataikat, tudásukat átadhassák a fiatalabb nemzedék tagjainak'.

„Az idős személyekkel szembeni megkülönböztetés, előítélet és elkülönülés káros a társadalom számára, de ugyanígy káros és megengedhetetlen téves információkkal történő rémisztgetésük"

– zárta az idézetet.

Ifj. Lomnici Zoltán Márki-Zay Péter idősellenes kijelentését a baloldali hagyománnyal is magyarázta:

„Ezt szolgálja a baloldalról folyamatosan érkező, egyre durvább módon családellenes, hagyományellenes, anarchista propaganda, amely idővel mindent és mindenkit félre akar söpörni, aki az útjába kerül – és

ezért lát akadályt a magyar időskorúak közösségében is, mint a magyar polgári, nemzeti létünk egyik alappillérében is"

– zárta mondanivalóját a Századvég jogi szakértője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről