Szijjártó Péter: Erős és robusztus szankciós csomagot fogadtak el az uniós külügyminiszterek

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter
Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter interjút ad az Origonak 2021. február 17-én.
Vágólapra másolva!
A Külügyek Tanácsa erős és robosztus szankciós csomagot fogadott el Oroszországgal szemben, az EU egységet mutatott és Magyarország ennek a részese volt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a külügyminiszteri tanácsülés után kifejtette: a csomag öt fő pontból áll,

tartalmaz pénzügyi korlátozásokat oroszországi vállalatokkal és elsősorban bankokkal szemben. Másodikként az energiaszektort érintő korlátozások szerepelnek benne, harmadikként pedig a légiközlekedési ágazatot érintő korlátozások

- közölte.

Elmondta: negyedikként tilos a kettős felhasználású termékek és technológiák exportja is, ötödikként pedig "személyek listázására került sor". Oroszország elnöke és külügyminisztere is rajta van ezen a listán, de nem a beutazás, hanem a vagyonbefagyasztás tekintetében - tette hozzá. Szijjártó Péter hangsúlyozta: magyar szempontból fontos volt, hogy az elfogadott szankciós csomag ne veszélyeztesse az ország energiaellátását és a rezsicsökkentés vívmányainak a fenntartását. Jó hír, hogy a csomag nem sodorja veszélybe a magyarországi energiaellátás biztonságát - jelentette ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!