A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Orbán Viktor: A választás tétje, hogy marad-e az új magyar gazdaság, vagy vissza fogunk menni a régi gazdaságba

ORBÁN Viktor
Budapest, 2022. február 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján a budapesti New York Palotában 2022. február 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Megkezdődött a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fóruma a Gazdasági Évnyitó 2022. A rendezvényen előadást tartott Orbán Viktor miniszterelnök, aki többek között arról beszélt, a választás tétje, hogy marad-e az új magyar gazdaság, vagy vissza fogunk menni a régi gazdaságba. A magyar gazdaság 7,1 százalékkal erősödött. Mint ismert, ez a magyar gazdaságtörténet legnagyobb éves növekedése a rendszerváltás óta. Beszédében kijelentette, 2021-2027 között háromszor annyi pénzt fog a kormány költeni a vidékre, mint előtte. A miniszterelnök a helyreállítási alap forrásaival kapcsolatban hangsúlyozta, Brüsszel a gyermekvédelmi törvény miatt próbálja késleltetni a nekünk járó pénz kifizetését.
Vágólapra másolva!

Minden kampány szolgál valami újdonsággal, a mostani elmossa a határvonalat a szórakoztatóipar és a politika között - mondta Orbán Viktor beszédének elején.

A gazdaságról is kell beszélni, hiszen a tét komoly: 2010 után, miután egy új alkotmányt fogadott el az országgyűlés, a gazdaságban is fundamentális változások indultak el. A mostani gazdaság már nem ugyanaz a gazdaság, ami 2010 előtt volt. A választás tétje pedig, hogy az újban maradunk vagy visszamegyünk a régibe – folytatta a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, hogy hogyan fog gondolkodni a kormány a magyar gazdaságról a következő években, amennyiben megkapják a felhatalmazást a választópolgároktól.

– hangsúlyozta.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy amennyiben marad a kormány, akkor a magántulajdont fogja támogatni.

Orbán Viktor felidézte, hogy

7,1 százalékkal erősödött a magyar gazdaság. Mint ismert, ez a magyar gazdaságtörténet legnagyobb éves növekedése a rendszerváltás óta.

Sőt, a miniszterelnök szerint 1977-ben növekedett ilyen mértékben a GDP - írja a Híradó.hu.

A válságkezelés sikeres volt, ennek az az oka, hogy jó állapotban érte el Magyarországot a válság
– emelte ki a kormányfő. A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy az amerikaiaknak van egy mutatójuk, ami a gazdaság komplexitását méri, ebben a rangsorban a világ tízedik helyén van hazánk.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nyitott gazdaságunk van, de ezzel együtt komplex is.

Ha a magyar gazdaság nem lenne exportorientált, akkor mindenki sokkal szegényebb lenne.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján a budapesti New York Palotában 2022. február 19-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy Magyarország földrajzi elhelyezkedése miatt tranzitország, így a legfontosabb, hogy a keletről érkező szállítmányok Magyarországon keresztül menjenek nyugatra. Ezért van szükség az utak és a vasutak fejlesztésére.

12 év alatt 600 gyorsútvonal épült hazákban,

ezzel a V4-eken belül lakosságarányosan a legtöbb autópálya hazánkban található meg.

A kormányfő beszélt arról is, hogy az utóbbi időben ugyan megnövekedett az államadósság, de ez nemzetközi tendencia, például az osztrák államadósság még a magyarnál is magasabb. Felidézte, hogy 2010-ben 80 százalék feletti volt az államadósság, amit egyszer már sikerült lejjebb vinnünk, ez folyamatos prioritás a magyar gazdaságpolitikában, az emelkedés tehát csak átmeneti.

Az inflációról is beszélt a miniszterelnök, aki leszögezte, hogy sok helyen jóval rosszabbak a mutatók a magyarnál. Úgy véli, ez a jövőben is így lesz, mert a klímapolitikát Brüsszel nem tudja kezelni.

– fogalmazott. E mellett az infláció növekedéséért nagy mértékben a magas energiaárak a felelősek.

Orbán Viktor felidézte, hogy a kormány a közelmúltban négy területen is árstopot vezetett be. A kormányfő kijelentette, hogy a rezsicsökkentésen kívül a másik három területen csupán átmeneti intézkedésekről van szó.

Orbán Viktor az előttünk álló időszak öt nagyobb kockázati tényezőjét, „csapdahelyzetét" is felvázolta, ezek a következőek:

  • magas a külföldi tulajdonú vállalatok aránya: bár több területen is már 50 százalék feletti a magyar tulajdon aránya, sok helyen ez még nincs így;
  • exportáló nagyvállalatok: fontos, hogy minél tőkeerősebbek legyenek az exportáló magyar vállalatok.
  • Negatív profitegyenleg: a külföldi cégek kiviszik a pénzt az országból. Orbán Viktor gratulált ahhoz, hogy számos hazai vállalat terjeszkedik. De még van hova fejlődni.
  • Dualitás: termelékenyebbek a külföldi cégek Magyarországon, mint a magyarok, de a tendencia biztató. A különbségek nem fognak eltűnni digitalizáció és automatizáció nélkül.
  • Vidék lemaradása: Budapest jóval fejlettebb, mint a vidéki régiók.

2021-2027 között háromszor annyi pénzt fog a kormány költeni a vidékre, mint előtte.

A magyar faluért harcolni kell – mondta Orbán Viktor, aki úgy gondolja, hogy a Magyar Falu Programot továbbra is támogatni kell.

Az EU-s pénzekkel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy az országnak negatív profitegyenlege van, és az EU-s pénzek ezt nem kompenzálják.

Vagyis ők tartoznak nekünk, és nem pedig fordítva

– mutatott rá.

A helyreállítási alap forrásait meg kellett volna kapnunk, ezt a pénzt a válságkezelésre kaptuk volna. Közben azonban az Országgyűlés elfogadta a gyermekvédelmi törvényt, ezért nem akarja az EU ezt a pénzt ideadni.

A jogállami elvárásokat nem lehet összekötni a pénzügyi kérdésekkel – hangsúlyozta.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a fentiek nem szabnak gátat a fejlesztéseknek, hiszen minden fejlesztési programot elindított saját forrásból a kormány. A kormányfő úgy gondolja, hogy az év végéig a brüsszeli kifizetések részben vagy egészben, de meg fognak érkezni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!