Viharos szél és zivatarok miatt adtak ki figyelmeztetést több megyére

szél, erős szél, viharos, brutális szélvihar, másodfokú riasztást adott ki az erős szél miatt a meteorológiai szolgálat, narancs riasztás, időjárás, 2022.01.30.
Vágólapra másolva!
Két megye kivételével az egész országra első, illetve másodfokú figyelmeztetést adott ki az erős szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Zivatarok miatt pedig hét megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
Vágólapra másolva!

– Délelőtt fokozatosan erőre kap a délnyugati irányú szél, amelyet leginkább az északkeleti megyékben (Hajdúság, Nyírség) viharos, 65-80 kilométer/órás széllökések is kísérhetnek – írja figyelmeztető előrejelzésében az OMSZ.

Azt is hozzátették, hogy

délután északnyugat felől hidegfront érkezik,

amelynek mentén a szél egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul és viharossá fokozódik (ennek a délnyugati tájakon kisebb a valószínűsége).

Akár 100 kilométer per órás széllökések is lehetnek

– A legerősebb széllökések 65-90 kilométer/óra között alakulhatnak, de gomolyfelhők környezetében - főként északnyugaton, északon - akár a 90-100 kilométer/órát is meghaladhatják. A légmozgás csak péntekre virradó éjszaka veszít erejéből,

viharos széllökések még éjfél környékén is nagyobb területen fordulhatnak elő

– írják.

A legerősebb széllökések 65-90 kilométer per óra között alakulhatnak, de gomolyfelhők környezetében akár a 90-100 kilométer per órát is meghaladhatják Fotó: Polyák Attila - Origo

A hidegfronthoz kapcsolódó záporokhoz néhány helyen zivatartevékenység (dörgés, villámlás) is társulhat - erre valamivel nagyobb esély az északkeleti megyékben van.

Délelőtt még több mint 20 fokot mértek Sopronban

Az OMSZ ezért az erős szél miatt másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest és Nógrád megyékre, és elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Vas, Somogy, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyékben.

Zivatarok miatt pedig elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A délelőtt folyamán az ország nyugati részén két helyen is megdőlt a napi melegrekord, Sopronban több mint húsz fokot mértek.

A viharos szél Európa többi részén már komoly gondokat okozott.

Lengyelországban és Németországban a vihar miatt több százezer háztartás maradt áram nélkül,

repülőjáratokat töröltek, a tengerparti területeken pedig több helyen vihardagály keletkezett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!