Újraindul a hazai vízirepülés

Vágólapra másolva!
Az Aeroexress Kft. Cessna 206-os hidroplánja túl van az első sikeres tesztrepüléseken, amely azt jelenti, hogy közel van az az idő, amikor hazánkban újraindulhat a rendszeres és kereskedelmi jellegű vízirepülés. Ehhez még részben hiányzik a jogszabályi háttér, ám a közlekedési hatóság már tett olyan lépéseket, amelyek megkönnyítik a törvényhozók munkáját.
Vágólapra másolva!

– számolt be róla az Airportál légiközlekedéssel, légiutazással, repüléssel foglalkozó szakportál.

Az első tesztrepüléseket a Duna Adony és Lórév közötti szakaszán hajtotta végre az Aeroexpress Kft. Cessna 206-os hidroplánja, sikerrel. A repülés idejére ezt a Duna-szakaszt lezárták. A vízről felszállni
képes repülőgépet – Svájcon keresztül – Norvégiából vásárolta az Aeroexpress.

Az Airportál kiemeli, hogy

1937 óta ez volt az első, magyar lajstromjelű hidroplán által teljesített repülés hazánkban.

Az Aeroexress úgy tájékoztatott, hogy a rendszeres és kereskedelmi jellegű vízirepülésre a vonatkozó szabályokat frissítenie kellene a törvényhozóknak Magyarországon, azonban a közlekedési hatóság fejlesztéseinek köszönhetően az elvi lehetőség jelenleg nyitva áll ezelőtt. A fő feladatot a két részterület eljárásrendjeinek összehangolása és ezen szabályok törvénybe foglalása jelenti.

Az Aeroexress Kft.-t 2021-ben Somogyi-Tóth Dániel karmester-orgonaművész, az Aeropark repülőmúzeumot működtető Légiközlekedési Kulturális Központ alapítója, valamint unokatestvére, Széchey Márton Airbus-oktatókapitány hozta létre Marozsi Lászlóval és Házas Gáborral. A cég üzemeltetési hátterét a Simon Martin vezette, bőnyi székhelyű Flyby Aero nyújtja, partnerük a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ).

A cég névválasztása nem véletlen, a legendás Aeroexpress Rt. volt Magyarország egyik első légitársasága. A vállalat 1923-ban kezdte meg működését, a Dunán és a Balatonon végeztek személy- és postaszállítást, azonban a reptéri infrastruktúra fejlesztésével a vízirepülés az 1930-as évek második felében háttérbe szorult, majd teljesen meg is szűnt hazánkban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!