Gulyás Gergely: Ha a baloldal kijelentéseit tettekre váltanák, Magyarország belesodródna a háborúba

Kormányinfó, Budapest, 2022. március 3. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!
Ha a baloldal kijelentéseit tettekre váltanák, Magyarország belesodródna a háborúba - erről Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A miniszter kijelentette: amíg Magyarországon polgári kormány van, addig ebben a konfliktusban hazánk nem fog fegyvert szállítani, hiába buzdítanak erre az ellenzéki pártok.
Vágólapra másolva!

Magyarországnak három nagyon fontos feladata van: az első, hogy ne sodródjunk bele ebbe a háborúba, maradjunk ki belőle, ne tegyünk olyan felelőtlen nyilatkozatokat, amelyek ezt idézik elő - hangoztatta Gulyás Gergely.

Ha azokat a nyilatkozatokat, amelyeket a baloldal, és különösen a miniszterelnök-jelöltje tesz, valaki tettekre váltaná, akkor Magyarország belesodródna a háborúba - mutatott rá a miniszter, aki kijelentette:

a béke a fejlődés és a biztonság alapja.

Másodikként említette, hogy természetesen keresik a közös megoldásokat a szövetségesekkel - a NATO-val és az Unióval - de

Olyan szankciókat fogadjanak el, vezessenek be, amelyek nem Magyarországnak, illetve Európának fájnak jobban - hangsúlyozta.

Gulyás Gergely kiemelte: ezért mondták azt, hogy

az energiaellátással összefüggő kérdésekben nem szabad szankciókat bevezetni.

Tudomásul kell venni, a földgáz- és kőolajszállítások Oroszországból a magyar gazdaság működésének és a háztartások rezsicsökkentésének olyan fontos részét képezik, hogy semmi mással nem lehet kiváltani. Ezért - folytatta - ezen a területen semmiképpen ne vezessenek be szankciókat.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter Fotó: Csudai Sándor - Origo

A tárcavezető harmadik pontként jelölte meg, hogy most

már csaknem félmillió ember érkezett Ukrajnából Magyarországra,

nagy többségük átutazik az országon, de sokan vannak, akik maradnak. Elsősorban a kárpátaljai magyarok tartoznak ebbe a körbe, de mások is vannak, akik maradni fognak addig, amíg a háború tart - mutatott rá a politikus.

Magyarország az első biztonságos ország

Gulyás Gergely aláhúzta: most Magyarország az első biztonságos ország, ez így volt már 2015-ben a migrációs válság idején is, amikor rögzítették, hogy nem a hatodik-hetedik országban kell biztosítani a menedékjogot. Most ebben is példát mutatunk, és látszik, hogy

rendkívüli összefogás van a háború elől menekülők megsegítésében

- jegyezte meg.

A miniszter arról, hogy hazánk nem vesz részt fegyverek szállításában, azt mondta: az a magyar érdek, hogy Magyarország maradjon ki a háborúból és a biztonság továbbra is garantálható legyen. Emellett, ameddig lehetséges, Kárpátalját és az ott élő magyarokat is óvják meg ettől.

- mutatott rá.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: amíg Magyarországon polgári kormány van, addig ebben a konfliktusban Magyarország nem fog fegyvert szállítani, hiába buzdítanak erre az ellenzéki pártok.

Potenciális célpontok lennének a szállítmányok

Arról, hogy Márki-Zay Péter szerint hazugság, amit a kormány állít, és a küldött fegyvert nem használnák a kárpátaljai magyarok ellen, megerősítette: abban a pillanatban, ahogy egy ország fegyvert szállít Ukrajnába, potenciális célponttá válnak ezek a szállítmányok.

Aki katonát küld, hadviselő fél is lesz, aki fegyvert küld, az is ennek a határán táncol

- fejtette ki.

A miniszter rögzítette: ha ma Magyarországon a baloldal lenne kormányon, ha azt tették volna, amit mondtak, akkor Magyarország hadviselő fél lenne ebben a háborúban.

Közvetlen támogatások

Kitért arra is, hogy a kormány közvetlenül is támogatta a humanitárius szervezeteket, amelyek oroszlánrészt vállalnak a munkából. Ez akkor és attól lesz sikeres, ha az idegenrendészet, a kormányhivatal, a védelmi bizottságok és a humanitárius szervezetek közösen dolgoznak. Emellett közvetlenül is küldenek Ukrajnába gyógyszert és élelmiszert, amelyre a legnagyobb szükség van. Örömmel látják az egészen rendkívüli, pártpolitikától mentes, az emberi jóérzésre épülő segítségnyújtást, ami a magyar emberekben megvan - fűzte hozzá.

Gulyás Gergely a Németországban megjelenő, a 2015-ös szíriai és a mostani ukrajnai háborús menekültek közötti különbségtételről azt mondta: a német sajtó nincs abban a helyzetben, hogy Közép-Európa országairól és Magyarországról hiteles tájékoztatást adjon. Néhány cikk már megjelent, amely arról szól, hogy Magyarország következetes politikát folytat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!