Karácsony teszetoszasága megdrágította a Blaha Lujza tér felújítását

Blaha Lujza tér, Blaha építkezés, Blaha Lujza téri zebra, zebra, új zebra, budapest, Blaha, Blaha Lujza téri építkezés, átépítés
Vágólapra másolva!
Két hét alatt 1,1 milliárd forintot drágult a Blaha Lujza tér felújítása. A fejlesztés másfél évet csúszott, és az eredetileg egy évre tervezett munka minimum másfél év alatt valósul meg, ráadásul kevesebb műszaki tartalommal. A Blaha Lujza tér projektje Karácsony Gergely szégyene.
Vágólapra másolva!

„Harmadával kerül többe Budapest egyik legforgalmasabb terének a felújítása most, mint fél éve” – számolt be 2021 nyarán a Világgazdaság. Ez lett a fővárosi vezetés kavarásának eredménye a Blaha Lujza tér projektjének ügyében.

Amikor 2019-ben Karácsony Gergely átvette a stafétát Tarlós Istvántól, akkor lényegében már készen kapták a tér renoválásának terveit. Karácsony azonban felülvizsgáltatta a projektet, így az addig 150 millió forintba kerülő előkészítés lényegében ment a kukába.

Fotó: Koncz Márton - Origo


Végül 2021 júniusában a BKK egy közleményben jelezte, hogy a tér felújítása bruttó 3,468 milliárd forintba kerül. Két héttel később az európai közbeszerzési értesítőben tették közzé, hogy a Blaha Lujza tér felújítása összesen 4,56 milliárd forint, vagyis ennyi idő alatt 1,1 milliárd forinttal drágult a projekt. Az eredetileg egyévesre tervezett felújítás idejét másfél évre módosították úgy, hogy kevesebb műszaki tartalommal valósul meg.

Érdemes megjegyezni, hogy Tarlósék tervei szerint a tér renoválása 4,167 milliárd forintot tett ki. Karácsonyék építkezése úgy kerül 400 millió forinttal többe, hogy abból kimaradnak a különböző térépítészeti, közlekedési, közműkiváltási elemek, és nem épül buszváró, sem pavilonépület kávézóval és nyilvános illemhellyel. Az aluljáró bővítését szintén kihúzták a feladatok közül.

A beruházást az állandóan a kormányt hibáztató Karácsonyéknak nem egyedül kell állniuk: a Blaha Lujza tér felújítására a kabinet 1 milliárd forintot ad a fővárosnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!