Szánthó Miklós: Hullanak a politikai nagyvadak az ellenzéki pártoknál

Szánthó Miklós, alapjogokért központ igazgató
Vágólapra másolva!
Hosszú április 3-ánk van. Bő 3 hónap alatt ugyanis szinte minden ellenzéki párt vezetőjét leváltották vagy visszaléptették. Egy valaki azonban dörzsölheti a tenyerét: Gyurcsány Ferenc a mai napig a DK elnöke és vezetője, aki 11 év alatt leszámolt az ellenzéki vetélytársainak 100 százalékával - írja Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója Facebook-bejegyzésében.
Vágólapra másolva!

A 2030-as - senki által meg nem pályázott - olimpia bojkottjára felhívó, korábban a napelemeket az atomerőművekhez hasonlító, az elektromos rollert lefürdető Fekete-Győr Andrásnak júliusban szóltak, hogy többé nem kell vezetnie a Momentum frakcióját, így csaknem 1 hónapig örülhetett a pozícióval járó többletbevételnek.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója Forrás: Origo

Ezzel nemcsak parlamenti, de Momentumon belüli pozíciói is meggyengültek, helyét pedig a méltán híres Gelencsér Ferenc vehette át úgy a pártelnöki, mind a frakcióvezetői székben.

Az érdemi társadalmi támogatottsággal nem rendelkező, a Gyurcsány-listán azonban jó helyeket kapó Párbeszédes politikusok körében is komoly változások történtek. Szabó Tímea és Karácsony Gergely is levonták a kellő következtetéseket a sorozatban negyedik kétharmados vereség után és lemondtak társelnöki pozícióikról.

Az egykor szebb napokat látott MSZP-ben is tektonikus változások indultak el: Tóth Bertalan lemondott társelnöki tisztségéről, pedig a következetességéről ismertté vált (sicc!) politikus április 6-án még azt mondta, hogy fel sem merült a távozása.

Az ellenzéki roncsderbi utolsó, mindenkinél magabiztosabb állva maradt bástyája Jakab "nem fogok Gyurcsánnyal egy listán szerepelni" Péter volt egészen a mai napig. Pártelnökként ugyan tovább húzta a Jobbik élén, mint Tóth Bertalan az MSZP-ben, azonban a párt elvesztett 600-700 ezer szavazójáért végül az igencsak rugalmas gerinccel rendelkező bőrdzsekis Jakabnak kellett elvinnie a balhét. Pedig Jakab előtt fényes karrier állt: ahol valódi választáson elindult, ott mindig kikapott, saját választókerületében sem tudott soha a Fidesz-KDNP kihívóival szemben sikereket elérni. Lassan azonban minden és mindenki a helyére kerül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!