A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
3

Szijjártó Péter: Magyarországnak érdeke a politikai stabilitás Romániában

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2022. június 23. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a Neutrik Group elektronikai vállalat beruházását bejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. június 23-án. A Neutrik Group költözik a Johnson Electric nemrég bezárt ózdi volt üzemébe, a vállalat 3,6 milliárd forintos beruházása nyomán az első ütemben 200, középtávon pedig 300 új munkahely jön létre a városban. Az állam által 1,4 milliárd forinttal támogatott projekt lezárulta után a liechtensteini székhelyű cég elektronikus csatlakozók kézi összeszerelését fogja végezni Magyarországon. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarország számára több okból is rendkívül fontos, hogy politikai stabilitás legyen Romániában, amiben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nagy hozzáadott értékkel bír - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bukarestben.
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Kelemen Hunor román miniszterelnök-helyettessel, RMDSZ-elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy Románia hazánk harmadik legnagyobb exportpiaca és kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere, ráadásul az országban jelentős magyar nemzeti közösség él.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

- mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a kormány folytatni kívánja a helyi vállalkozásoknak nagy segítséget jelentő gazdaságfejlesztési programot Erdélyben, ennek csakis a háborús inflációs környezet szabhat bizonyos korlátokat.

- fogalmazott.

A miniszter kiemelte, hogy a magyar közösség oktatáshoz fűződő jogainak megvédésében is támogatják a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget. Majd ennek kapcsán üdvözölte, hogy idén is biztosított a tanévkezdés a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai számára, és reményét fejezte ki, hogy az intézmény 2023-tól újra önálló iskolaként működhet.

Végül bejelentette, hogy novemberre összehívták a magyar-román gazdasági és kisebbségi vegyes bizottság ülését is, illetve még idén két új átkelőhely nyílik a közös határon, Dombegyháznál és Eleknél.
A miniszter újságírói kérdésre válaszolva arról számolt be, hogy Magyarország érdekelt lesz az import lehetőségében, ha a Petrom és az OMV meghozza a végső beruházási döntést a fekete-tengeri Neptun Deep földgázmező kitermeléséről.

Illetve aláhúzta, hogy a gázszállításnak nincsenek infrastrukturális akadályai, ugyanis mindkét ország elvégezte a házi feladatát, össze vannak kötve a hálózatok, ráadásul a kapacitás további bővítése várható.

Szijjártó Péter a nap folyamán találkozott Bogdan Lucian Aurescu külügy-, Virgil-Daniel Popescu energiaügyi, Constantin Cadariu vállalkozásügyi és turisztikai, Novák Károly Eduárd sport-, illetve Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszterrel is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!