Gulyás Gergely Karácsonynak: Minden felajánlást köszönettel fogadunk Budapesttől

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, kormányinfó, 2022.09.29
Budapest, 2022. szeptember 29. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 29-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság elleni küzdelem, a családok és a munkahelyek védelme óriási terhet ró az országra, ennek megfelelően minden felajánlást köszönettel fogadunk a leggazdagabb önkormányzatok - így a főváros - részéről, amellyel hozzá tudnak járulni a magyar családok és munkahelyek megvédése érdekében létrehozott rezsivédelmi alap forrásaihoz - olvasható többek között Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetőjének nyílt levelében, amit Karácsony Gergelynek küldött.  
Vágólapra másolva!

Miniszterelnök úrhoz címzett nyílt levelére válaszul tájékoztatom, hogy az idei évben a kormány legfontosabb feladatának tekinti, hogy megvédje a magyar családokat és a magyar vállalkozásokat a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt kialakult energiaválság következményeitől - írta Karácsony Gergelynek írt válaszlevelében Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség vezetője közölte, ezért a háztartásoknak - köztük a budapesti polgároknak is - havi 181 ezer, évente több mint kétmillió forint erejéig rezsitámogatást biztosítunk.

A kormány ezenkívül további fűtéstámogatást biztosít a nagycsaládosok részére, valamint tűzifa és barnakőszén programot indított. Magas infláció mellett is biztosítjuk a nyugdíjak értékállóságát, visszaadtuk a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat és idén is fizetünk nyugdíjprémiumot legidősebb honfitársainknak. Az értékálló nyugdíjak és a családtámogatások nagy mértékben hozzájárulnak az önkormányzatok szociális ellátási feladatainak mérsékléséhez - tette hozzá.

Gulyás közölte, a magyar kormány számára kiemelt jelentőségű a munkahelyek védelme, ezért segítik a bajba jutott vállalkozásokat is. Támogatási programot indítottak az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozások számára.

Karácsonyék következetesen elutasították az atomeergiát

A Miniszterelnökség vezetője rámutatott, az elmúlt években a baloldal, ezen belül Karácsony Gergely és pártja, sőt a főváros közpénzből fizetett brüsszeli képviselői következetesen elutasították az atomenergiát, mindenhol - így Brüsszelben is - mindent megtettek, hogy az energiabiztonságot szavatoló paksi bővítést megakadályozzák, míg most Ön a paksi áramban rejlő rendkívüli lehetőségekről és az atomenergiából kinyerhető olcsó energiáról írt levelet.

A fennmaradó energiaigényt a paksi áram sokszorosáért termelő egyéb erőművekből, illetve importból kell fedezni. Ezért az Ön kérésének teljesítése - mely a háztartások helyett az önkormányzatoknak biztosítaná a paksi áramot - a rezsicsökkentés megszüntetésével járna. Ezt a kormány elutasítja.
Az önkormányzatok költségvetési helyzetének felmérése és a megnövekedett energiaköltségekkel kapcsolatos tárgyalásokra a kormány miniszteri biztost nevezett ki - olvasható a levélben.

Gulyás Gergely: Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ez az idei évben 1500 milliárd forint többletkiadást jelent a központi költségvetésnek, míg a jövő évben a mai kalkulációk alapján 2500 és 3000 milliárd forint között lehet e költségek mértéke. Ennek megfelelően minden felajánlást köszönettel fogadunk a leggazdagabb önkormányzatok - így a főváros - részéről, amellyel hozzá tudnak járulni a magyar családok és munkahelyek megvédése érdekében létrehozott rezsivédelmi alap forrásaihoz - zárul a levél.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!