Ezért létfontosságú a nemzeti konzultáció

Nemzeti konzultáció
Budapest, 2022. október 19. A nemzeti konzultációt hirdető plakát Budapesten, az V. kerületi Szabadság téren 2022. október 19-én. A "brüsszeli szankciókról" szóló konzultáció ívén hét kérdés szerepel az Oroszországgal szemben már bevezetett, illetve tervezett szankciós lépésekről, illetve azok következményeiről. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A nemzeti konzultáció azt üzeni, hogy a magyarok rajta tartják ujjukat az aktuális történések ütőerén, és éberen őrködnek hazájuk sorsa felett – mondta ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője az Origónak adott interjúban. Az alkotmányjogász szerint a baloldal mindenáron szeretné ellehetetleníteni a kormány azon törekvését, hogy a gazdaságot megvédje az energiaválság egyre gyűrűző káros következményeitől, a magyar vállalkozásokat a csődtől, a munkavállalókat az elbocsátásoktól, a családokat pedig a megélhetési terhek további növekedésétől. A szakértő úgy látja, hogy a brüsszeli szankciók negatív következményei nem csupán a tankolásnál jelentkeznek, de már a hétköznapok minden részleteibe beszűrődő árnövekedéssel a vacsoraasztalnál is találkozunk velük: korlátozott bolti készletek, a növekvő üdülési költségek, vagy éppen bezáró szállodák mind azt jelzik, a szankciós politika az élet minden területét hátrányosan befolyásolja.
Vágólapra másolva!

Kipostázták az új nemzeti konzultációs kérdőívet, amelyben az Oroszország ellen bevezetett brüsszeli szankciókról kérdezik az embereket. Miért jelentős, hogy Európában egyedülálló módon a magyar kormány megkérdezi az embereket, ők mit szeretnének?

Köszönhetően az európai baloldal elitista testtartásának

a politikai Nyugaton egyre kevésbe tűnik fontosnak az emberek véleménye, a demokrácia fogalma tartalmilag kezd kiüresedni egy elhasznált kommunikációs eszközzé, elcsépelt szófordulattá válni.

Ékes példája ennek a nyáron az Egyesült Államokban a Roe kontra Wade eset által kiváltott ideológiai alapú „felháborodás". A döntés értelmében az emberekhez közelebbi szintre, a tagállami jogalkotás kezébe került az abortuszkérdés, azaz megvalósult a demokrácia bevonása az adott kérdésbe, de a baloldalnak és a kéz a kézben járó médiájának ez nem volt elfogadható, mivel egyoldalú ideológiai lencsén keresztül tekintenek a világra. De jól szemlélteti a baloldal kétszínűségét a kérdésben az „Európai Egyesült Államok"-ért dolgozó baloldali szárny Brüsszelben, melynek megvalósulásával tulajdonképpen az Alapszerződésekbe is belefoglalt – ezáltal az Európai Unió jogába emelt – szubszidiaritás elve üresedne ki.

Mindehhez társul, hogy a jogállamiság önjelölt őrei azok, akik a nemzeti konzultáció, mint közvetlen demokratikus eszköz intézménye ellen foglalnak állást újra és újra.

Ezt a tendenciát törik meg, visznek egy kis életet a kilúgozott demokrácia fogalomba az olyan kezdeményezések, mint a nemzeti konzultáció. Frissen és üdítően hat, ha a törvények végrehajtásáért, az államigazgatás működtetéséért felelős szerv megkérdezi az embereket, érdeklődik véleményük iránt a társadalom egészét érintő kérdésekben, és konszenzust keresve, széleskörű egyetértés alapján – nem utolsó sorban annak eredménye által meghatározva a politikai irányt – kíván kormányozni. Emellett nem elhanyagolható, hogy egy ország egészét megkérdező kormányzat, minden állampolgárral a háta mögött, a nép újbóli, a kérdésre kifejezetten vonatkozó felhatalmazásával felvértezve ül tárgyalóasztalhoz.

A nemzeti konzultáció azt üzeni, hogy a magyarok rajta tartják ujjukat az aktuális történések ütőerén, és éberen őrködnek hazájuk sorsa felett – mondta ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője az Origónak adott interjúban Fotó: Polyák Attila - Origo

A magyar emberek véleménye valóban számít, ezt újra és újra bizonyítja a nemzeti kormány.

A konzultáció kapcsán szólalt meg Dés László (volt) felesége, az egykori SZDSZ-es szociológus, Vásárhelyi Mária. Facebook-oldalán közzétett irományából kiderül, hogy szerinte a nemzeti konzultáció egyszerűen „nevetséges". Miért aggasztó, hogy bizonyos emberek lenézik a magyarokat, és elbagatellizálják a nemzeti konzultáció jelentőségét?

Jelen helyzetben Európát a már eddig is nyomasztó migrációs, reprodukciós, kulturális feszültségek mellé beköszöntött egy háború a szomszédunkban és súlyosbodik az így előidézett gazdasági válság.

Régen nem volt akkora szükség a nemzeti egységre, a belső stabilitásra és az összefogásra, mint ma.

Magyarország nincs egy súlycsoportban olyan államokkal, mint Németország, vagy Franciaország, ezért helyzetünkhöz illő, ilyen időkben pedig kiemelten érvényes a mondás: egységben az erő.

Csak együtt lehetünk képesek érvényt szerezni nemzeti érdekeinknek, kontraproduktív ilyenkor a belső bomlasztás.

Az egység megteremtése is nehéz feladat, még nagyobb kihívás azonban annak fenntartása, ezért minden olyan törekvés, ami ezt létrehozhatja üdvözlendő és minden, ami annak útjába állhat vagy azt szétzilálná, hazánk érdekével ellentétes. Ezért is kifejezetten szomorú, igaz nem meglepő, hogy egyes baloldali politikusok és közszereplők készakarva tesznek meg mindent – feltehetőleg köze van ennek a külföldi kampánydollárokhoz is – a nemzeti egység bomlasztásáért, ezzel hozva nehéz helyzetbe magyar családokat és vállalkozásokat egyaránt.

Miért támadja a baloldal a konzultációt és a kormány munkáját?

Hazánkban kevesen lepődnek már meg azon, hogy

a magyar baloldalnak nincsen önálló, valódi politikai mondandója és teljesítménye.

Az ellenzéki politizálás az elmúlt években abban merült ki, hogy különböző szövetségi formákban, felállásokban, elvek és elképzelések nélkül próbálnak a kormányrúd közelébe jutni, azonnal ráakaszkodva az aktuális – külső forrásból diktált – kérdésekre és ebből próbálva politikai tőkét kovácsolni, ahelyett, hogy önálló programot és alternatívát kínálnának, mely, mint már korábban is említettem, nem csak a Nagykörúton belüli közönség számára vonzó. Ezen törekvéseik során pedig - ismét nem kizárhatóan a guruló dollárok okán is - teljes mértékben asszimilálódtak a nyugati, liberális fősodor narratívájával.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A baloldal folyamatosan támadja a nemzeti konzultációt Forrás: MTI/Kovács Tamás

Jelenlegi tevékenységük is tökéletesen illeszkedik a képbe. A kormányt támadó megnyilvánulások hátterében nem érdemes érveket keresni, mert, ahogy már számos alkalommal láthattuk, nincsen mögöttük logikus érvrendszer vagy alapos gondolatmenet, csak megfelelési kényszer a brüsszeli fősodornak.

A baloldal mindenáron szeretné ellehetetleníteni a kormány azon törekvését, hogy a gazdaságot megvédje az energiaválság egyre gyűrűző káros következményeitől, a magyar vállalkozásokat a csődtől, a munkavállalókat az elbocsátásoktól, a családokat pedig a megélhetési terhek további növekedésétől.

Ezzel egyidejűleg azonban, ahol csak lehet, panaszkodnak az energiaválság kínzó következményei miatt, élükön a Főpolgármesterrel, aki mindig az energiaválságot nagyban kiváltó elhibázott brüsszeli szankciók mellett érvelt, folyamatosan számon kéri a kormányt, amiért nem segíti a fővárost az energiaárak szülte nehéz helyzetben. A konzultáció ilyenfajta támadása és a kormány munkáját mindenáron akadályozó, hűbéresi politizálás nagyon kártékony hazánknak. Az emberek véleményének megismerése iránti törekvés nem pusztán a demokrácia és ezáltal a fenntartható politikai stabilitás alapja, de erős eszköz a miniszterelnök kezében, amivel a magyar érdekeket hatékonyan tudja képviselni a nemzetközi vitákban, ezáltal aki ezt támadja és igyekszik ellehetetleníteni, az a demokrácia szellemét tárgyalja és a nemzeti érdek ellenében cselekszik. Ékes példája ennek a bevándorlásról tartott nemzeti konzultáció, melynek eredményét hatékonyan használta fel a Miniszterelnök a brüsszeli tárgyalások alkalmával.

AZ INTERJÚ A KÖVETKEZŐ OLDALON FOLYTATÓDIK! LAPOZZON A FOLYTATÁSÉRT!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!