Drasztikus változás történt a gyorshajtók büntetésében

ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály, sajtótájékoztató, új, sebességmérő, készülék, beszerzés, traffipax, rendőrség, rendőr, sebességmérés
Vágólapra másolva!
Nincs többé 51, az ötvenes táblánál. Aki ennél gyorsabban megy, azt megbüntetik. Ugyan a rendőröknek van némi mozgásterük, ha valóban kevéssel lépi túl egy autós a megengedett sebességet, lehetnek elnézők. Csakhogy olyan műszereik vannak, amelyek a másodperc töredéke alatt 1.000 mérést készítenek. És azt teljesen pontossággal. Erről és egyéb részletekről beszéltek a mai sajtótájékoztaón a rendőrök. 
Vágólapra másolva!

Minden bizonnyal a világ legpontosabb traffipaxaival dolgoznak mától a magyar rendőrök. Olyanokkal, amelyek egyetlen másodperc harmada alatt 1000 mérésnek végeznek el - mondta el néhány perce végetért sajtótájékoztatóján az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője.

Az új, modern sebességmérő eszköz használat közben Fotó: Major Kata - Origo

- tette hozzá Óberling József. vagyis lehet fellebbezni, de pont a gép pontossága miatt nem nagyon érdemes.

Korábban a mérésügyi hatóságok úgy bocsátották ki a hitelesítési jegyzőkönyveket, hogy abban volt egy bizonyos tűréshatár, vagyis, ha valaki minimálisan többel ment a megengedettnél, például egy ötvenes táblánál 53-mal, akkor még nem kapott büntetést. Mostanáig. Ezután ezért is érkezik csekk, a bírsággal.

Fotó: Major Kata - Origo

Hacsak, nem egy úgynevezett mozgótraffipax jelez, ami a rendőrök autójában van. Ha a mögötte ülő rendőr úgy ítéli meg, hogy valóban egy nagyon minimális eltérésről van szó, szemethunyhat.

- mondta Óberling József.

Ahogy korábban már megírtuk, május elsejétől változott meg a gyorshajtók birságolása. A rendőrök eddig is alkalmazhattak és most is alkalmaznak egy bizonyos fokú toleranciát.

- tette hozzá az ezredes.

A rendőrségnek az a célja, hogy a lakott területen az autósok az 50-es tábláknál inkább az 50-es sebességhez igazítsák a gyorsaságukat, ne pedig 60-hoz. Eddig ugyanis sokszor ez volt a bevett szokás.

Az új sebességmérők modern kijelzővel vannak ellátva Fotó: Major Kata - Origo

Az ezredes azt is elmondta, hogy 40 db korszerű sebességmérő eszközt rendeltek meg, amiket egy magyar cég fejlesztett és gyártott le. Ezeket fogják júniustól üzembe helyezni.

Az eszközöket főként menet közbeni mérésre fogják alkalmazni.

Felmerült az is, hogy egyes autóknak rossz lehet a sebességmérője, ezért túlléphetik a megengedett sebességhatárt. Óberling József elmondta, hogy az órák jellemzően inkább többet mutatnak, mint kevesebbet, így ettől nem kell félniük ettől az utósoknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről