Kocsis Máté: Világos, hogy Karácsony Gergely pénzmosási ügybe keveredett

Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Világosan látszik, hogy Karácsony Gergely 2021-ben belekeveredett egy pénzmosási ügybe, és Karácsony Gergelyt most már pénzmosási ügyekre is használják Gyurcsányék - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Vágólapra másolva!

Hétfőn hozták nyilvánosságra a tavalyi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról szóló nemzetbiztonsági jelentést, mely szerint Karácsony Gergely pénzmosási ügybe keveredett. Kocsis Máté szerint amit a főpolgármester állít arról, hogyan került több mint 500 millió forint értékű valuta az ő miniszterelnök-jelölti kampányát segítő 99 Mozgalom számlájára, súrolja a nevetségesség határát, holott durva külföldi beavatkozási kísérlet történt a magyar politikai életbe, melynek ő az egyik felelőse.

A frakcióvezető szomorú és gátlástalan hazudozásnak nevezte a főpolgármester érvelését.

Mint mondta, a közmédia Jónak lenni jó elnevezésű karácsonyi adományvonalán hetek alatt nem gyűlik össze annyi pénz, mint amennyit a főpolgármester napok alatt a saját mozgalma köré "szórt".

- mondta Kocsis Máté.

Karácsony Gergely Fotó: Polyák Attila - Origo

Szerinte Karácsony Gergely nem csupán zavarba ejtően gátlástalan, de nagy bajban van, mert ebből a helyzetből már nem lehet kikászálódni. Az ügyben ugyanis megindult a vizsgálat és lesznek helyek, ahol az eddigieknél komolyabb válaszokat kell adnia a történtekre. A pártok finanszírozására vonatkozó szabályok világosak: ezzel küzd most a baloldal Gyurcsány Ferencet is beleértve, hiszen a 2022-es választás kampányára a Karácsony Gergelyhez köthető 500 milliós adományon túl több milliárd forint érkezett, melynek a hatályos rendelkezések szerint akár a dupláját is be kell majd fizetniük.

- fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

Kocsis Máté azt is mondta, hogy miután a baloldal felrúgta az erre vonatkozó, rendszerváltás óta fennálló egyetértést és előírásokat, szükség van a kampányfinanszírozási szabályok szigorítására.

Mint fogalmazott, a kampányfinanszírozás jelenlegi szabályozásával nincs baj, ugyanakkor

a baloldali pártok a 2022-es országgyűlési választások előtt külföldi milliárdosokkal arra szövetkeztek, hogy kijátsszák azokat, felrúgva egy 1990 óta politikai konszenzuson alapuló gyakorlatot.

A rendszerváltás óta ugyanis egyetértés volt abban, hogy külföldi pénzt nem használnak fel e célra, hiszen azzal, hogy idegen országok pénzemberei bevásárolják magukat a magyar kormányzásba, hazánk önállóságát veszélyeztetnék, mely beláthatatlan következményekkel járna - fogalmazott.

Mivel ezt az írott és íratlan szabályt a baloldal mégis felrúgta, szükség lesz a törvény szigorítására - tette hozzá, megjegyezve: még a nyáron elkészülhet az a koncepció, melyet az őszi ülésszakban vitathat majd meg a parlament. Szólt arról is, hogy véleménye szerint a változtatásnak az Alaptörvényt és a Büntető Törvénykönyvet is érintenie kell.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!