Ezek voltak Orbán Viktor beszédének legfontosabb pontjai

ORBÁN Viktor
Tihany, 2023. augusztus 25. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én. A kormányfő mellett Bohár Dániel házigazda (b). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
A magyarok sikerének kulcsáról, a különféle ideológiák közötti viszonyokról, a háborúról és az Európai Unió jövőjéről is kifejtette gondolatatit Orbán Viktor miniszterelnök a nyárzáró tihanyi eseményen, a Tranziton. Most kiemeljük a miniszterelnök beszédének legfontosabb részeit. 
Vágólapra másolva!

1. Mit jelent magyarnak lenni?

– jelentette ki a miniszterelnök. Mindenkinek tisztáznia kell magában, hogy magyar-e, és hogy ez bír-e jelentőséggel számára az életében, hogy jó-e ebben a „magyar flow-ban lenni" - fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök kijelentette:

Hangsúlyozta, ebből kötelesség is fakad, amit teljesíteni kell.

Orbán Viktor tihanyi beszédének legfontosabb üzenete a magyarok sikerének a megteremtése volt Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő ezzel azt üzente a jelenlévőknek, hogy miért érdemes magyarnak lenni, és annak maradni. Mindezek mellett feladatot is adott, hogy milyen elvek mentén lehet megőrizni az 1100 éves magyar kultúrát.

2. Nemzetközi liberális fölény, konzervatív magyar sziget

Orbán Viktor részletesen levezette, hogyan kerültek a liberálisok előbb 1968, majd 1990 után ebbe az előnybe az intézmények, alapítványok, média elfoglalásával. Így lehet, hogy az angolszász világban is jelentős liberális fölény van, és Magyarország egyfajta sziget ebben a liberális tengerben.

3. Mi a különbség a konzervatívok és a baloldal között? Miért fogtak össze a kommunistákkal a liberálisok?

Orbán Viktor fenti gondolatával éles határvonalat húzott a baloldal és a jobboldal közé, és ezt komoly kultúrantropológiai érvekkel támasztotta alá.

A legfontosabb nemzetközi kérdésekről beszélt a kormányfő Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

4. Európai birodalom a nemzetállamokkal szemben

A kormányfő ezzel ismét világossá tette, hogy Magyarország számára, miért elsőrendű érdek a nemzetek együttműködésén alapuló Európai Unió, és miért hátrány, ha egy új birodalmi keret jön létre.

5. Mi az európai érdek a háborúban?

Orbán Viktor a fenti gondolattal ismételten felvázolta, hogy mi a legfőbb stratégiai probléma az ukrajnai háborúval, és miért lenne szükség minél előbbi tűzszünetre és béketárgyalásokra.

A háború is szóba került Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Wojciech Grzedzinski

6. A magyar siker záloga

Orbán Viktor itt világosan lefektette a siker receptjét, és azt is, hogy a mostani válságos világhelyzetben mik lehetnek az iránymutató pontok.

7. A magyar terv

- foglalta össze a miniszterelnök a gyakorlati lépéseket.

Orbán Viktor beszéde nagy sikert aratott a közönség körében Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A kormányfő közel egyórás, nagyívű előadása óriási sikert aratott a népes közönség soraiban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!