Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Kiderült: innen zsebeltek be milliókat Karácsonyék barátai

28. Budapest Pride Felvonulás, Budapest Pride 2023, felvonulás, menet, LMBTQ, LMBTQI+, leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer, interszexuális, aktivista, Budapest, 2023.07.15.
Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Kunhalmi Ágnes, illetve Szabó Tímea
Vágólapra másolva!
Idén augusztusig több mint nettó 1,2 milliárd forintot fordítottak az adófizetők pénzéből a Budapest Brand Nonprofit Zrt. által szervezett közösségi projektekre. Ennél tehát még több közpénz mehetett el ezekre a célokra a fővárosi cég kasszájából. A legnagyobb értékű szerződést egy egyszemélyes kft.-vel kötötték médiavásárlásról 400 millió forintért, de a főváros cége által finanszírozott projektek között vannak egyéb érdekességek is.
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely elmondása szerint a főváros csődközeli állapotba került és ezért Budapestnek hitelt kellett felvennie. Ennek ellenére másfél milliárd forintot költött el a főváros cége, a Budapest Brand NZrt. január elsejétől augusztus végéig különböző közösségi programokra, kampányjellegű rendezvényekre, tanácsadásra, kommunikációs célokra és közvélemény-kutatásra – tudta meg a Magyar Nemzet.

A közpénzből működő társaság megbízottjai között többen szerepelnek olyanok, akik a baloldali holdudvarhoz, sőt Karácsony közvetlen jó ismerősei közé tartoznak.

Több mint ötmillió forinthoz juthatott a Budapest Párbeszéd konzultációs és edukációs kampány előkészítésében és támogatásában való szakértői tevékenység címén Zaránd Péterhez, aki korábban a Momentum, majd Puzsér Róbert 2019-es kampányát vezette, mielőtt Márki-Zay Péter baloldali közös miniszterelnök-jelölt kampányfőnöke is lett.

Több mint hatmillió forintról kötöttek szerződést a Mentat Consulting Kft.-vel stratégiai tanácsadói feladatok ellátása címén.

Több mint 200 millió forintot költöttek el a Budapest Brand NZrt. információs pultjainak üzemeltetésére, amely különböző külsős kft.-k kasszáját gazdagította.

Karácsony Gergely - egykori munkahelyével - a Mediánnal, hat közvélemény-kutatást is végeztetett közel 15 millió forintért.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, Kunhalmi Ágnes és Szabó Tímea. Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Nyomdai szolgáltatásra 25 millió, fotózásra 10 millió, televíziós felvételekre 30 millió forint ment el a fővárosi cég költségvetéséből külsős társaságoknak.

Az egyik legnagyobb tétel a beszerzésekben szintén nem kulturális programokról szólt, hanem médiabeszerzésről, médiafoglalásról, médiavásárlásról.

Ezen a címen nettó 400 millió forint értékben kötöttek keretszerződést egy (az utolsó céges adatok szerint) egyszemélyes céggel, a Perform Consulting Kft.-vel.

Rendezvénytechnikára 350 milliót szántak a közpénzből működő fővárosi társaság forrásaiból, és ötmillió forintot az egykori FreeSZFE mozgalom vezérhajójának számító Katona József Színháznak is a tavaszi fesztivál programjaiban való részvételért.

Nyújtottak 7,5 millió forint támogatást a többnyire kormányellenes plakátok utcai kihelyezésére irányuló ARC pályázatra is a szervezőknek, de közel 18 millió forint jutott utcai séták vezetésére is.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a pénzből olyan Duna-parti összejöveteleket is szerveztek, ahol rendszeresen megjelentek és kampányoltak a balliberális párt kerületi politikusai, Tóth Endre országgyűlési képviselő és Havasi Gábor, Karácsony Gergely egészségügyi tanácsnoka, a Momentum helyi polgármesterjelöltje is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről