Orbán Viktorhoz jött az Európai Tanács elnöke

BÓKA János; ORBÁN Viktor; MICHEL, Charles
Budapest, 2023. november 27. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b) tárgyal a Karmelita kolostorban 2023. november 27-én. A megbeszélésre a decemberi EU-csúcs előkészítése keretében került sor. A kormányfő mellett Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter (szemben k). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt fogadta Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét. A találkozót megelőzően Orbán Viktor levelet írt Charles Michelnek, melyben a magyar miniszterelnök figyelmeztetett: Az uniós vezetők közötti stratégiai egyeztetés nélkül nem lehet tárgyalni újabb támogatások jóváhagyásáról vagy Ukrajna EU-csatlakozásáról. A Politico brüsszeli lap szerint Michel látogatásának célja, hogy szeretne megállapodásra jutni Magyarországgal, elkerülve, hogy a közelgő uniós csúcs kudarcba fulladjon. Charles Michel a találkozó kapcsán azt írta közösségi oldalán, hogy „az EU egysége folyamatos erőfeszítést igényel, ez a legfőbb erősségünk". Éppen ezért fontosak az előkészítő tárgyalások, kérdés, hogy sikerül-e egységes álláspontot kialakítani. Az azonban bizonyos, hogy Európában egyre többen gondolják úgy, hogy Magyarországnak és a magyar kormánynak igaza van az olyan kérdésekben, mint Ukrajna támogatása, a szankciós politika vagy az illegális bevándorlás.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt fogadta a Karmelita kolostorban Charles Michelt, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökét – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A megbeszélésre a decemberi EU-csúcs előkészítése keretében került sor.

A tárgyaláson Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter is részt vett.

Orbán Viktor miniszterelnök és Charles Michel Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a látogatás bejelentését megelőzően Orbán Viktor levelet írt Charles Michelnek, melyben a magyar miniszterelnök figyelmeztetett:

Az uniós vezetők közötti stratégiai egyeztetés nélkül nem lehet tárgyalni újabb támogatások jóváhagyásáról vagy Ukrajna EU-csatlakozásáról.

Orbán Viktor a harctéri helyzetre figyelmeztetve sürgősnek nevezte a témával kapcsolatos tárgyalások lefolytatását, és az Egyesült Államok szerepére is utalt:

- tette fel a kérdést a Politico brüsszeli hírportál által idézett levélben a magyar miniszterelnök.

A Politico arról is írt, hogy Charles Michel látogatásának célja, hogy enyhítse az Európai Unió és Magyarország között növekvő feszültséget még a december közepére tervezett uniós csúcs előtt, amelynek egyik központi kérdése Ukrajna további támogatása az EU részéről. A lap hozzátette, hogy az Európai Tanács elnöke a hétfői beszélgetés alkalmával szeretne megállapodásra jutni Magyarországgal, elkerülve, hogy az uniós csúcs kudarcba fulladjon.

Charles Michel a találkozó kapcsán azt írta közösségi oldalán, hogy

Ukrajna támogatására ugyanis egységre van szükség az uniós vezetők részéről. Korábban egyébként Robert Fico szlovák miniszterelnök is kijelentette, hogy országa nem szállít további fegyvereket Ukrajnának, az Ukrajnának szánt ötvenmilliárdos uniós támogatással kapcsolatban pedig garanciákat kért, hogy ezeket a pénzeket nem használják fel jogtalanul.

hangsúlyozta Fico.

Európában egyébként egyre többen látják úgy, hogy Magyarországnak és a magyar kormánynak van igaza olyan kérdésekben, mint például az ukrajnai helyzet, a szankciós politika vagy az illegális bevándorlás.

Ráadásul nem csak politikusok, hanem az európai választók is így gondolják, erre a legutóbbi példa a nemrégiben tartott holland választások eredménye.

A várakozásokat jóval felülmúló győzelmet aratott ugyanis a bevándorlásellenes Geert Wilders a hollandiai parlamenti választáson.

A bevándorlásellenes politikus pártjára (PVV) közel 2,5 millióan szavaztak. A Szabadságpárt 38 mandátumot szerzett a 150 fős parlamentben, így messze a legerősebb alakulat lett a széttagolt holland pártszerkezetben.

A várakozásokat jóval felülmúló győzelmet aratott ugyanis a bevándorlásellenes Geert Wilders a hollandiai parlamenti választáson Forrás: AFP/Remko De Waal

Ráadásul Wilders miniszterelnökké választása esetén egy nagyon fontos szövetségest nyer Magyarország, mivel a holland politikus hosszú évek óta elismerően nyilatkozik Orbán Viktor kormányzásáról, és a két politikus személyes kapcsolata is nagyon jó.

Az NL Times című angol nyelvű holland hírportál megkérdezésen alapuló felmérése szerint

a 2023-as előrehozott hollandiai választásokon a PVV szavazóinak mintegy 80 százalékát a párt bevándorlási és a menekültügyi politikája motiválta.

A magyarok elmondhatják a véleményüket

Akár Ukrajnáról, akár a bevándorlásról van szó az újabb nemzeti konzultáción, a magyarok elmondhatják a véleményüket. Éppen ezért nem is meglepő, hogy

Brüsszelben hatalmas ijedtséget váltott ki a legújabb nemzeti konzultáció, mivel Magyarország az egyetlen olyan uniós tagország, ahol megkérdezik az embereket többek között olyan valós problémákról, mint Ukrajna uniós csatlakozása, vagy éppen a migrációs paktum.

Az EU-ban ettől a valós konzultációtól, és a persze a népszavazásoktól is nagyon rettegnek; Hollandiában magát a jogintézményt is eltörölték, mert az emberek nem úgy szavaztak, ahogyan azt a brüsszeli elit szerette volna. Most attól félnek, hogy más országokban is konzultációt vagy népszavazásokat követelnek majd az emberek, például Ukrajna EU-csatlakozásáról.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint Brüsszel támadást indított a nemzeti konzultáció ellen.

- fogalmazott közösségi oldalán az államtitkár.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!