Gulyás Gergely: Álljunk meg és hajtsunk fejet, Gyurcsány Ferenc igazat mondott

Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc, Március 15., beszéd, Egyetem tér, 2023.03.15.,
Vágólapra másolva!
Van forrás arra, hogy az átlagfogyasztásig megmaradjon a lakosságnak a rezsicsökkentés - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. A tárcavezető kiemelte: a kormány szerdai ülésén az energetikai helyzetet áttekintve megállapította, hogy minden forrás rendelkezésre áll a lakossági rezsicsökkentés fenntartására. Így mindenki számolhat azzal, hogy az átlagfogyasztásig nem lesz változás. Ez nemcsak az év végig lesz így, ha van rá lehetőség, továbbra is így marad - tette hozzá. A kis- és közepes vállalkozásoknak megsegítése értelmében a kormány lehetővé teszi, hogy a jelenlegi piaci áron új szerződéseket kössenek meg. Az árrazziák alatt eddig összesen 330 millió forintos bírságot szabtak ki - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő. Álljunk meg és hajtsunk fejet, mert Gyurcsány Ferenc igazat mondott, a magyar baloldal első számú vezetője szerint vállaltan mindent megtesznek azért, hogy a pedagógusok, az egészségügy, a kkv-k ne juthassanak hozzá a bennünket megillető uniós forrásokhoz - mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely. 
Vágólapra másolva!

A kormány szerdán hosszan foglalkozott az energetikai helyzetértékeléssel. A kormány egyértelműen megállapította, hogy az idei évi költségvetés gondos tervezésének köszönhetően minden forrás rendelkezésre áll ahhoz, hogy a lakossági rezsicsökkentést a jelenlegi szabályok szerint fenn tudjuk tartani. Az átlagfogyasztásig semmilyen változás nem következik be az árban – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtök délelőtti Kormányinfón.

Gulyás Gergely: A lakossági rezsicsökkentést a jelenlegi szabályok szerint fenn tudjuk tartani Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely elmondta: az energiaárak megnövekedése komoly nehézséget jelent a gazdaságnak, ugyanakkor a

Hozzátette: ez ugyanakkor 19-20 milliárdos veszteség az MVM-nek. Gulyás Gergely úgy fogalmazott: a kormány üdvözli az Országgyűlés által elfogadott békepárti határozatot. A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország a béke pártján áll, de nem minden párt van ezzel így. A miniszter a humanitárius akciók fontosságát hangsúlyozta és kiemelte, hogy Magyarország migránsokat nem fogad be, de menekülteket igen.

Jogsértések az üzletekben

Szentkirályi Alexandra arról beszélt, hogy az árrazziák eredményeként 468 üzletben volt ellenőrzés, 334 eljárás indult, és ebből 83 eljárás megszűnt, de volt 179 olyan ügy, ahol volt jogsértés. Üzletenként átlagosan 2-3 jogsértés volt. A kormányszóvivő közölte, hogy 330 millió forintos bírságot szabtak ki. Az ellenőrzések tovább folytatódnak, és újabb, több mint 1500 ellenőrzés volt január óta.

A baloldal a háború pártján

A baloldal, ahogy tavaly, továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy szállítsanak fegyvereket Ukrajnába, de a választópolgárok világos választ adta erre – emelte ki Gulyás Gergely kérdésre. A miniszter az EU-s forrásokról kifejtette: bármikor megállapodhatunk az Európai Bizottsággal, ez nem a magyar kormányon múlik, mi a vállalásainkat teljesítettük.

Szerinte a baloldalnak óriási szerepe van abban, hogy ne kapjuk meg a nekünk járó uniós forrásokat.

Gulyás Gergely szerint nem korrekt, hogy Finnország kritikával él hazánkkal szemben, miután megszavaztuk a NATO-csatlakozásukat. A svéd-magyar kapcsolatokról kifejtette, hogy az mélyponton van, amire bizalomerősítő lépésekre van szükség a svédek irányából.

A baloldal továbbra is a háború pártján áll Forrás: AFP/Aris Messinis

Három nagyon nehéz év van mögöttünk, ehhez képest a választópolgárok több mint 53 százaléka szavazott ránk tavaly, szerintem hasonló mértékben ma is megnyernék a kormánypártok a választásokat – mondta a tárcavezető. Gulyás Gergely kiemelte: A baloldal nem ura önmagának, megvásárolták őket, nem tudnak szuverén véleményalkotásra jutni, ha az ország sorsáról van szó. De gyermekded akciókra képesek szerinte.

Gulyás: Álljunk meg és hajtsunk fejet

Gulyás Gergely az Origo kérdésére beszámolt arról is, hogy a vízközművek felújítása több mint 1000 milliárd forintba kerül, a kormány ebből évente 150 milliárd forintot fizet ki. Mint mondta, a közműveket a kormány azért venné át az önkormányzatoktól, mert azok közül sokan a megemelkedett rezsiárak miatt nem tudják fizetni a fenntartást.

Arról, hogy Gyurcsány Ferenc beismerte, hogy Brüsszelben lobbiztak az EU-s pénzek kifizetése ellen, úgy fogalmazott:

Gyurcsány Ferenc most igazat mondott Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ujhelyinek nem sikerült igazat mondania

A tárcavezető cáfolta Ujhelyi István állítását, aki azt közölte, hogy a pedagógus-béremelésre szánt uniós források most is elérhetőek a kormány számára. Kizárólag a kormánytól függ ezek felhasználása. Hozzátette:

Mint mondta, azért tartja cinikusnak Ujhelyi megszólalását, mert ő és a frakciója is a hazánknak járó uniós források ellehetetlenítésén dolgoznak. A miniszter kifejtette azt is, hogy a 2021 utáni költségvetésből néhány adminisztratív és közvetlen forrástól eltekintve a kohéziós forrásból semmit nem kapott Magyarország.

Ezek megnyitása érdekében az igazságszolgáltatással kapcsolatos módosítások szükségesek.

Mint mondta, csak a mezőgazdasági támogatások tekintetében vagyunk rendben. A helyreállítási alapot főként az igazságszolgáltatási kérdések blokkolják, a kohéziós pénzeknél pedig két szabály van: a kondicionalitási eljárásban hozott tanácsi rendelet három programnál 55 százalékos felfüggesztést hozott, ezek akkor válnak szabaddá, ha az eljárást sikerült lezárni, de van egy generális feltétel is, ami az igazságszolgáltatást érinti. Ebben a kérdésben valóban közel vannak a megegyezéshez, a bizottságtól már csak egy bólintásra van szükség, hogy ezt jóváhagyják. Amennyiben ez megtörténik, az első lépés lesz a pedagógusbérek megemelése.

Magyarország nem avatkozik bele más országok belügyeibe

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: a magyar kormány abban különbözik a jelenlegi amerikai kormánytól, hogy mi nem avatkozunk be más országok belügyeibe. A miniszter a harmadik világháborús veszélyekről szóló kérdésre azt mondta: iszonyatos kockázatot rejt magában a kifejezés is. Szerinte annak a veszélye, hogy egy atomhatalom által indított háborúba egy másik katonai szövetség atomhatalmai bevonódjanak, hatalmas, ezért kérnek mindenkit döntései mérlegelésére.

El kell kerülni, hogy a NATO bevonódjon az orosz-ukrán háborúba Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Hozzátette:

Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: több józanságot lát a demokrata amerikai kormányban, mint más európai országban.

A kordonbontással kapcsolatban a miniszter kiemelte, hogy a képviselők a balhét keresik, ami szánalmas és nevetséges.

A migrációs helyzetről a miniszer kifejtette: 2016 óta nem volt akkora a nyomás, mint idén. Kétszerese a határsértések száma, mint tavaly.
- Két hét múlva jár le a határideje az élelmiszerárstopoknak, így a következő kormányülésen dönt róla a kormány - mondta el kérdésre válaszolva a miniszter. Hozzátette: Cél, hogy az infláció év végére egy számjegyű legyen.

Mi lesz a repülőtérrel?

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy továbbra is tárgyalnak a Budapest Airport megvásárlásáról, de egyelőre nincs megállapodás a tulajdonosokkal. Szóba került az a brüsszeli javaslat is, ami szerint a 70 év felettieknek rendszeresen újra kellene vizsgázni vezetésből a jogosítvány megújításához. Gulyás Gergely szerint a javaslatnak ezt a részét semmiféleképpen nem fogják támogatni.

Továbbra is napirenden van a repülőtér megvásárlása Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mint mondta,

mindent megtesznek azért, hogy a 71 éveseket ne tolhassák le az utakról.

Szentkirályi Alexandra közölte, hogy az árfigyelő rendszer bevezetését legkésőbb június 30-ig tervezik. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint ez a rendszer lehetőséget fog adni arra a fogyasztóknak, hogy átlássák, melyik termék melyik boltokban kapható a legalacsonyabb áron. Ugyanakkor vizsgálni fogják azt is, ha valahol kiugróan magas árazással találkoznak. Véleménye szerint ez a rendszer két irányból fogja segíteni a fogyasztókat: az egyik, hogy ha szükséges, fogyasztóvédelmi eljárást lehet indítani. A másik, hogy árverseny fog kialakulni, amely ösztönözni fogja a többi kereskedelmi egységet, hogy ők is alacsonyan tartsák az árakat.

Egységes laborrendszer jöhet

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva kifejtette, hogy nyilvánosság előtt soha nem nevezte Orbán Viktor az Egyesült Államokat ellenségnek. A Budapest Airport megvételéről a miniszter elmondta: egyáltalán nem biztos, hogy az állam kizárólagos vevője lesz a reptérnek. Elmondása szerint többen vannak jelenleg, akik belépnének a tranzakcióba. Állami tulajdonrész viszont mindenképpen lenne.

Szakrendelőkről szóló kérdésre Gulyás Gergely kifejtette: tiszteletben tartja a kormány, ha az orvosok belépnek a MOK-ba, ugyanakkor szerinte ez nem feltétlenül politikai véleménynyilvánítás. A miniszter elmondta: nonprofit alapon, a nyereségre törekvés megszüntetésével egy egységes laborrendszert fog létrehozni a Belügyminisztérium.

Egységes egészségügyi ellátást szeretnének

Arra a kérdésre, hogy elbírja-e a debreceni vízhálózat az akkumulátorgyárat, Gulyás Gergely kiemelte: a debreceni vízfelhasználás ma lényegesen elmarad a rendszerváltozás időszakának vízfelhasználásától, ráadásul az épülő akkumulátorgyár vízfelhasználásának kétharmada szennyvízfelhasználás lesz. A szakrendelők állami kézbe vétele kapcsán a tárcavezető úgy fogalmazott:

Mint mondta, azok az önkormányzatok, amelyek nem akarják átadni a szakrendelőket, többnyire Budapesten és a központi régióban vannak. Az ellátás szintjének csökkenése – amelyet az önkormányzatok hangoztatnak – miatti aggodalmak ugyanakkor jogosak, és ezt figyelembe kell venni.

Egységes egészségügyi ellátást szeretne a kormány Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy az átlagfogyasztás feletti lakossági árak áram és a gáz esetében december végéig várhatóan maradnak. Mint mondta, a kormány azt a politikát folytatja, hogy a rezsicsökkentést a jelenlegi formájában tartja fönn, és ezt nem befolyásolja az sem, hogy a gáz és az áram piaci ára csökkent. Jelezte azt is, hogy

az MVM napi szinten nem tud új szerződéseket kötni, hanem féléves, vagy éves időszakban gondolkodik.

Szavai szerint napi árat nézni, az teljesen ellentétes a piaci logikával, és így a folyamatos ármozgásra nem tud reagálni a cég.

Gulyás Gergely kiemelte: a kormány elítéli az ugandai törvényt, amely lehetővé teszi a melegek kivégzését. Mint mondta, a kormány embertelennek tartja azt.
Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az ország finanszírozása az európai uniós pénzek nélkül is a végtelenségig fenntartható. A miniszter politikailag egyet tud érteni azzal, hogy az antifát terrorszervezetté nyilvánítsák, ugyanakkor, mint mondta, jogilag értelmezhetetlen, hogy a Mi Hazánk terrorszervezetté nyilváníttatná az antifát, hiszen ilyen jogi fogalom Magyarországon nincs.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről