Az utolsó pillanatban mentettek ki két kisgyereket egy forró autóból

rendőrség,mentő,karambol,motoros,autó
Képünk illusztráció
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Rendőrök és gyermekmentők segítettek két kisgyerek életét megmenteni. A gyerekek 35 percet töltöttek egy felforrósodott, bezárt, parkoló autóban Budapesten - írta meg a Bors.
Vágólapra másolva!

A napokban a Magyar Gyermekmentő Alapítvány számolt be a Facebook-oldalán arról, hogy valaki két kisgyermeket hagyott bezárva egy autóban 35 percre, a tűző napon, Budapesten. 

Az egyik 1, a másik 3 éves. 

Az esetről a Bors írt a Metropolra hivatkozva. Bár a hőség beköszöntével a szakemberek minden évben figyelmeztetnek arra, hogy milyen kockázatokkal jár a felforrósodott kocsiban hagyni gyermeket vagy házi kedvencet – mégis évről-évre akad ahhoz hasonló eset, mint ami legutóbb történt a fővárosban. Ezúttal csak a rendőrségnek és a gyermekmentő alapítványnak volt köszönhető, hogy nem történt tragédia. 

A rendőrség és a Magyar Gyermekmentő Alapítvány gyors közbelépésének volt köszönhető, hogy nem történt tragédia, miután valaki a tűző napon parkoló autóban felejtett két kisgyermeket Fotó: Magyar Gyermekmentő Alapítvány /  Facebook

Rendőrök vették észre a tűző napon lezárt autót. Azonnal riasztották a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakembereit. Közösen nyitották ki az autót és együtt vették ki belőle a kicsiket, akik már ekkor veszélyben voltak. Egyikük testhőmérséklete 39 fokra emelkedett, vagyis a a hőguta előtti utolsó pillanatban sikerült kiemelni. 

Sajnos, kevesen vannak tisztában azzal a ténnyel, hogy ha odakint 30 fokos a hőmérséklet, akkor egy napon parkoló autóban 10 perc kell ahhoz, hogy a belső hőmérséklet 40 fokra emelkedjen. Fél óra elteltével már 50 fok van ilyenkor az autóban, míg egy óra múlva már 60 fokos a belső hőmérséklet.

 – mondta a lapnak Dr. Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai igazgatója.

Ebben az esetben nagyjából 50 fokos hőmérsékletet kellett elviselnie a gyerekeknek, akiket a Magyar Gyermekmentő Alapítvány munkatársai kórházba vittek.

Ezt tegyük, ha ilyet látunk

A szakember felhívta a figyelmet arra, ha bárki gyermeket vagy állatot lát autóba bezárva kánikula idején, a 112-es segélyhívó hívása után betörheti az ablakot! Jobb azonban megelőzni a bajt és felkészülni a hőségre, ami Dr. Gesztes Éva szerint úgy a legegyszerűbb, ha kánikula idején sapkát viselünk, ami védi fejünket a napsugárzástól, legalább 50-es faktorszámú naptejet használunk, 10 és 16 óra között kerüljük a napon tartózkodást, illetve lehetőség szerint minél több folyadékot iszunk. Ez utóbbi mindenképpen víz legyen és ne cukros üdítő, vagy alkoholos ital – tette hozzá Dr. Gesztes Éva.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!