Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Mutatjuk, hol adtak ki felhőszakadás miatt riasztást

felhőszakadás
Fotó: Szabó Gábor - Origo
Vágólapra másolva!
Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Somogy és Zala vármegyék egyes járásaira a HungaroMet Zrt. hétfő délután.
Vágólapra másolva!

Somogy és Zala vármegyék egyes járásaira felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki a HungaroMet Zrt. hétfő délután

 - közölte az MTI. A veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternél több csapadék hullhat.

Hétfő éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy és Zala vármegyék területére.

 Ugyancsak hétfő éjfélig hevesebb zivatarok kialakulásának veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, és Békés vármegyék területére. Az előrejelzés szerint hétfő estig egyre nagyobb területen, nagyobb számban a Dunántúlon várható zivatar. Nagyobb eséllyel a déli, délkeleti tájakon heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek északkelet felé haladnak. Éjszaka csökken a zivatarok száma, de elszórtan továbbra is előfordulhatnak.

felhőszakadás
Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kedd délelőttig nagyobb területen lehet a zivatarokhoz kapcsolódóan felhőszakadás, a Dunántúl egyes részein hétfőn az egymást követően cellákból pár óra alatt akár 40-50 milliméter is lehet a csapadékösszeg.

 Kedden napközben a felhőszakadás főként az Északi-középhegység és az Észak-Alföld környezetében fordulhat elő. Mukics Dániel, az országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta, hogy 

ha villámlik, érdemes számolni, hogy mennyi idő telik el a villámlás és a dörgés között és ha ez kevesebb, mint 10 másodperc, akkor a vihar nagyon közel van. Ilyenkor fontos, hogy az emberek keressenek menedéket egy épületben.

Emellett néhány szabályt is érdemes betartani. 

Ne tartózkodjanak vízben, otthon is kerüljék a vizesblokkok használatát! Kerüljék a kilátókat, villanyoszlopokat, ne álljanak fa alá és ne használjanak esernyőt

 - javasolta. Hozzátette: akit erdőben ér a villámlás, keressen egy olyan helyet, ahol legalább 4-5 méterre van a fák törzsétől. Felhívta a figyelmet arra is, hogy 

otthon érdemes kihúzni az elektromos gépeket a konnektorból, mert ha villám csap az épületbe, vagy a közelébe, ami be van dugva a konnektorba, az a túlfeszültség miatt tönkre fog menni.

Május utolsó napján hirtelen, nagy erővel csapott le a vihar Budapestre - képek. Mutatjuk, milyen idő lesz a hét többi napján!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről