Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia
Vágólapra másolva!
Az már az Eb-selejtező végeztével kiderült, hogy mivel Norvégia nem kvalifikálta magát a kontinensviadalra, olyan játékosok, mint a Manchester City sztárja, Erling Haaland, vagy éppen az Arsenal klasszisa, Martin Ödegaard nem lesznek ott Németországban. Az utóbbi hetekben, napokban folyamatosan hirdették ki az Európa-bajnokságon szereplő válogatott szövetségi kapitányai a kereteket, olykor elképesztő meglepetéseket okozva, így újabb sztárfocisták nevei kerültek fel arra a listára, akik otthonról, a televíziók képernyői előtt ülve lesznek kénytelenek követni a tornát. A lista szinte végeláthatatlan, többek között olyan játékosok maradnak le a tornáról, mint az angol Raheem Sterling, Marcus Rashford, Jadon Sancho, a francia Lucas Hernandez, Christopher Nkunku és Paul Pogba, a spanyol Gavi, Marco Asensio és Sergio Ramos, az olasz Sandro Tonali, Domenico Berardi, Marco Verratti és Ciro Immobile, a német Mats Hummels, Timo Werner, Serge Gnabry és Leon Goretzka, az osztrák David Alaba, a belga Thibaut Courtois vagy éppen a holland Sven Botman is.

Közeleg a 2024-es Európa-bajnokság, a nyitómeccsig alig két van hátra, ám vannak olyan sztárfocisták, akik a felészülés helyett már a szabadságukat töltik, mivel már biztosan nem lesznek ott Németországban.

Euro 2024, sztárfocisták,
Sztárfocisták sora fog hiányozni az Európa-bajnoksáról 
Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Ennek több oka is lehet, sérülés, formahanyatlás, korábbi konfliktus, vagy éppen eltiltás. Akadnak bőven meglepő nevek, és első hallásra érthetetlen döntések is, legalábbis a szurkolók számára. Ugyanis azt ki kell emelni, hogy minden esetben a szövetségi kapitány felelőssége a döntés, hogy ez éppen jó volt-e, az viszont majd csak valamikor július közepén derül majd ki.

Sztárfocisták a tévék előtt: Gareth Southgate egy csapatra való játékost hagy otthon

Az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate 33 fős, bő Európa-bajnoki névsort hirdetett, és ebből majd csak június 7-én hirdeti ki annak a 26 játékosnak a nevét, akik utazhat a németországi Eb-re. Ám hiába hívott be sokkal több játékost, már így sok olyan kimaradó van, akire felkapja az ember a fejét.

A legnagyobb hiányzó az előző tornán döntős angol csapatból talán az FA-kupa-győztes Manchester United sztárja, Marcus Rashford.

A sztárfocista a hivatalos Instagram-oldalán kitett történetében reagált a kimaradásra. „Sok sikert kívánok Garethnek és a srácoknak a közelgő tornához” – írta röviden Rashford, aki egész szezonban csak 8 találatot szerzett.

Netherlands v England - UEFA Nations League Semi-Final, Marcus Rashford
 Marcus Rashford ezúttal a kanapén ülve követheti az Eb-t
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Filipe Amorim/NurPhoto

„Ezek nehéz döntések. Olyan játékosokról beszélünk, akik fontos részei voltak annak, amit az elmúlt években elértünk. Marcus esetében úgy éreztem, az ő posztján voltak játékosok, akik jobb szezont hoztak, ilyen egyszerű”

- indokolta döntését Southgate.

Rashford mellett is bőven vannak neves hiányzók, elég csak Raheem Sterling, Marcus Rashford, Jadon Sancho, vagy éppen Reece James nevét említeni. Sterling nem futott jó szezont a Chelsea-vel, Sancho viszont magára talált Dortmundban, a német csapattal készülhet is a Real Madrid elleni BL-döntőre. A kimaradókból egyébként akár egy ilyen tizenegyet is ki lehetne állítani az angoloknál: Pope - James, Dier, Colwill, Chilwell - J. Henderson, Ward-Prowse, Phillips - Sancho, Solanke, Rashford.

A franciák is két csapatot tudnának kiállítani az Eb-re

Persze nem az angol válogatott az egyetlen, ahol nagy sztárok lesznek kénytelen a televíziók előtt ülve nézni a tornát. A francia válogatottnál is hasonló a helyzet, akkor a merítési lehetősége Didier Deschamps szövetségi kapitánynak, hogy nem meglepő, ha egy-egy sztár kimarad. 

Elég csak Lucas Hernandez, Christopher Nkunku, vagy éppen Paul Pogba nevét említeni, igaz, mindegyik játékos esetében más a helyzet.

Mielőtt kitérnénk az említett játékosokra, érdemes megemlíteni a Premier League-ben szereplő Crystal Palace támadójának, Michael Olisének a nevét, aki ugyancsak nem kapott meghívót, pedig kirobbanó formában van az elmúlt időszakban, 18 bajnoki találkozón 10 gól és 5 gólpassz a mérlege. De akár a Nice középső védőjének, Jean-Clair Todibónak is lehetett volna helye a keretben, nem lett.

Soccer EURO 2020 preliminary round / France-Germany 1-0., Lucas Hernandez
Lucas Hernandez sérülés miatt marad le az Eb-ről 
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon

Ahogy kimaradt a már említett Lucas Hernandez is, igaz, neki az elülső keresztszalagja elszakadt a bal térdében pár hete a PSG Dortmund elleni BL-meccsén. A Chelsea sztárja, Christopher Nkunku is sokáig sérüléssel bajlódott, az utolsó pár fordulóra tért csak vissza a PL-ben, de így is csak 14 meccsen lépett pályára a szezonban összesen 516 percet a pályán töltve.

Paul Pogba esete pedig talán a legegyértelműbb, a Juventus játékosa idén februárban doppingolásért négy évre szóló eltiltást kapott. A 2018-ban világbajnok futballistától augusztus 20-án, az Udinese elleni bajnoki mérkőzés után vettek mintát, amelyről kiderült, hogy az állóképesség növelésére használt szintetikus tesztoszteront tartalmaz. Akkor felfüggesztették a játékengedélyét, és ügynöke közölte: Pogbának soha nem állt szándékában megszegni a szabályokat. A 81-szeres válogatott középpályás - akinek a szerződése a Juventusnál 2026 júniusában jár le - azt elismerte ugyanakkor, hogy olyan táplálékkiegészítőt fogyasztott, amelynek mellékelt tájékoztatója utalt a készítmény teljesítményfokozó jellegére.

Ezek a válogatottak pályáznak a legnagyobb eséllyel a végső győzelemre az Eb-n:

  • 1. Franciaország
  • 2. Anglia
  • 3. Németország
  • 4. Spanyolország
  • 5. Portugália

Luciano Spalletti nem számít a Lazio legendájára

Az olaszoknál Luciano Spalletti szövetségi kapitány is 30 fős, bő keretet hirdetett, ennek ellenére már ide sem fértek be olyan sztárok, mint Sandro Tonali, Domenico Berardi, Marco Verratti, vagy éppen Ciro Immobile. Persze itt is érdemes külön vizsgálni a játékosokat, ugyanis az okok teljesen különbözőek.

Immobile két góllal és egy gólpasszal, Verratti pedig három előkészítéssel vette ki a részét az olaszok három évvel ezelőtti Eb-diadalából, ráadásul az angolok elleni döntőben mindketten a kezdőcsapatban kaptak helyet. A Lazio támadójának azonban nem volt jó szezonja, a 34 éves támadó a Serie A-ban 31 meccsen mindössze 7 gólig jutott, a csapat nem tudta kiharcolni az újbóli BL-szereplést. 

Soccer EURO 2020 quarter finals / Belgium - Italy 1-2. Ciro Immobile
Ciro Immobile ezúttal biztosan nem jelent majd veszélyt
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon

Verratti a kora alapján - 31 éves - még bőven ott lehetne a keretben, azonban a katari Al-Arabi SC-nél is csak 18 meccsen lépett pályára az egész szezonban. A Serie A-tól búcsúzó Sassuolo sztárja, Domenico Berardi még márciusban szenvedett súlyos sérülést a Hellas Verona elleni bajnoki mérkőzésen, így nála korábban tudni lehetett, hogy lemarad az Eb-ről.

Ahogy Sandro Tonali esetében is, a Newcastle játékosát ugyanis tavaly októberben tíz hónapra eltiltotta az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC), mivel még a Milan játékosaként illegális fogadott mérkőzésekre, sőt elismerte, hogy saját csapatára is kötött fogadásokat. 

A szerencsejáték-függőségét beismerő futballistának emellett nyolc hónapig tartó terápián is részt kellett vennie. A 23 éves labdarúgót minden futballtevékenységtől eltiltották, ugyanakkor azt megengedték neki, hogy a csapata edzésein részt vegyen. A játékos ellen később az FA is vizsgálódott, mivel az olasz középpályás 2023. augusztus 12. és október 12. között ötvenszer szegte meg az angol szövetség fogadási szabályzatát is.

Ki a spanyolok legnagyobb hiányzója? 

Bár már az angoloknak, a franciáknak és az olaszoknak köszönhetően egy csapatra való játékost sikerült "összeszedni", még közel sem értünk a végére. A spanyolok keretét illetően is akadtak érdekességek, Luis de la Fuente, a spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya 29 fős bő keretet hirdetett, mégsem fért be többek között Gavi, Marco Asensio és Sergio Ramos sem.

Marco Asensio
Marco Asensio sem lesz ott az Eb-n
Fotó: AVano SHLAMOV / AFP

A legnagyobb meglepetést talán Marco Asensio (Paris Saint-Germain) mellőzése jelenti, de a világ- és kétszeres Európa-bajnok Sergio Ramos sem került fel a szakember listájára.

Ramos hiába volt meghatározó tagja 38 évesen is a Sevillának - összesen 37 meccsen játszott -, ez kevésnek bizonyult, ahogy Asensio teljesítménye sem győzte meg a kapitányt, pedig a PSG-ben 31 meccsen öt gólig jutott a szélső. Gavi esete teljesen más, a Barcelona csodatinije tavaly novemberben a jobb térdében teljes elülső keresztszalag-szakadást szenvedett, és ezzel együtt az oldalsó meniszkusza is megsérült, így már akkor lehetett tudni, hogy lemaradt az Eb-ről a 19 éves játékos.

Julian Nagelsmann vérfrissítést hajtott végre Szoboszlaiék csoportellenfelénél

A magyar válogatottal egy csoportban szereplő német válogatott szövetségi kapitánya, Julian Nagelsmann is húzott egy-két váratlant. A németek folyamatosan jelentették be, hogy kikre számít a szakvezető, a keret kétharmada már a hivatalos bejelentés előtt ismertté vált. A végleges kihirdetéskor azok a sajtóértesülések is igaznak bizonyultak, melyek szerint kimarad az együttesből a világbajnok Mats Hummels, a Bajnokok Ligája döntőjére készülő Borussia Dortmund védője, valamint az 57-szeres válogatott Leon Goretzka, a Bayern München kiváló középpályása is.

„Hosszú beszélgetést folytattam mindkettőjükkel. Nagyon csalódottak, ez érthető. Korábban klubedzőként voltak problémáim ezekkel a beszélgetésekkel, nem szerettem ezt csinálni. Szeretnék természetesen mindenkit magammal vinni, de a végén kapitányként a csapat érdekében kell döntenem. 

Mindent megtettek, hogy ott legyenek, de megpróbáltam elmagyarázni, miért nem kerültek bele. Érthető, hogy szomorúak. Nem voltak rossz beszélgetések, de persze vannak kellemesebb beszélgetések is az életben” – mondta Nagelsmann.

Hummels, Goretzka
Gortezka és Hummels is kimaradt a németek Eb-keretéből
Fotó: Matthias Schrader / POOL / AFP

És akkor még olyan kimaradó klasszis futballistákról nem is tettünk említést, mint Mario Götze (Eintracht Frankfurt), Marco Reus, Emre Can, Niklas Süle, Julian Brandt, Karim Adeyemi (Borussia Dortmund), Timo Werner (Tottenham) vagy éppen Serge Gnabry (Bayern München).

Thibaut Courtois az Európa-bajnokság legnagyobb hiányzója? 

A hollandoknak, a belgáknak és osztrákoknak is van egy-egy nagy hiányzójuk, Sven Botman, Thibaut Courtois és David Alaba személyében, azonban az okok is teljesen eltérőek.

Hollandia nem szűkölködik a középhátvédekben, de Botman így is komoly csapást jelent Ronald Koeman számára. Ha a Newcastle védője nem szenvedett volna sérülést március 16-án a Manchester City elleni meccsen, akkor minden bizonnyal esélyes lett volna a németországi utazásra. Hasonló a helyzete a Real Madrid osztrák sztárjának, David Alabának is, aki nem épült fel decemberi térdszalagsérüléséből, így nem került be a keretbe. Viszont a játékos ott lesz az osztrákok edzőtáborában, valamint a kontinenstornán is személyesen támogatja majd a társakat a pályán kívülről.

Utolsóként maradt talán a torna egyik, ha nem a legnagyobb hiányzója és szenzációja, a Real Madrid belga kapusa, Thibaut Courtois. 

A világ egyik legjobb kapusa hónapokat hagyott ki súlyos sérülés miatt, majd nemrég újból gondja támadt a térdével, aztán mégis vissza tudott térni a kapuba a szezon végén. Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője úgy döntött, neki szavaz bizalmat Londonban, a Borussia Dortmund elleni BL-döntőben, ám Domenico Tedesco nem számít rá az Eb-n.

Thibaut Courtois
Thibaut Courtois Németországban biztosan nem gyarapíthatja a válogatott meccseinek számát
Fotó:  Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Korábban is megjelentek olyan hírek, miszerint a világklasszis Courtois lemarad a tornáról, de nemrég vált biztossá, hogy valóban nem utazik Németországba. A szövetségi kapitány döntésében 

nem biztos, hogy csak a kapus korábbi sérülése játszott szerepet, hanem az is, hogy a BL-győztes sztár sértődötten távozott a nemzeti együttesből egy éve, amikor a szakvezető nem őt jelölte ki csapatkapitánynak.

Az Origo "legnagyobb hiányzók" csapata: 
Courtois (belga) - L. Hernandez (francia), Hummels (német), S. Ramos (spanyol), Alaba (osztrák) - J. Sancho (angol), Goretzka (német), Gavi (spanyol), Sterling (angol) - Rashford (angol), Immobile (olasz)

 

Mindent egy helyen az Eb-ről