Fantasztikus programok a ma esti Múzeumok Éjszakáján

Vágólapra másolva!
A Múzeumok Éjszakáján 22. alkalommal, 450 intézmény nyitja meg kapuit. 2500 programmal, melyek között több kisérőprogram is a Labdarúgó-Európa-Bajnoksághoz kapcsolódik.
Vágólapra másolva!

Zene és színház a Kertész Imre Intézetben

Dánielfy Gergő akusztikus koncertjével és az Ikonná váltak című sétálószínházi előadással várja az irodalom és a zene iránt érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján a Benczúr utcai Kertész Imre Intézet - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

Szombaton 18 órától Quixotic, a retrowave hullám képviselője zenél az 1910-ben épült szecessziós villaépület kertjében, majd 19 óra 30 perckor kezdődik az Ikonná váltak című produkció - írták. A színházi előadáson megelevenedik Kertész Imre, Pilinszky János, Petri György, Sziveri János, Arthur Koestler és Giorgio Pressburger alakja. Az intézet tereit bejárva a Színház- és Filmművészeti Egyetem, illetve a Kertész Imre Intézet együttműködésében készült produkcióban Holló Patrik Albert, Csikós Máté, Steenhuis Raul, Ficsor Milán, Bangó Ernest, Nagy Botond, László Rebeka és Varga Anna Zsófia szerepel. Az előadás zenei vezetője és zongorán közreműködik Jávori Ferenc "Fegya". Dánielfy Gergely énekes, dalszerző akusztikus koncertje 21 órakor lesz a Benczúr utca 46-ban. A sétálószínházi előadáson a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött a rendezveny@kerteszintezet.hu e-mail címen.

Sokszínű programokkal várják a látogatókat a Pénzmúzeumban

A Múzeumok éjszakáján az idei év tematikájához - a labdarúgó Európa-bajnokság apropóján a gólpasszhoz -  sokszínű programokkal csatlakozik a Pénzmúzeum, ahol a látogatókat többek között koncert, könyvbemutató, robotika-foglalkozás, ismeretterjesztő és numizmatikai előadás várja - tájékoztatta a múzeum pénteken az MTI-t. A közlemény szerint a délután 4 órától éjfélig tartó eseményen a Pénzmúzeum aulájában Bank-Foci címmel mini kiállítás várja az érdeklődőket, ahol a gyűjteményben található labdarúgáshoz kapcsolódó érmék, illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Sportkörtől erre az estére kölcsönkért kupák, fotók tekinthetők meg. Lesznek pénzvilággal kapcsolatos kézműves foglalkozások, a robotika bemutatón pedig a programozás alapjaival ismerkedhetnek meg a látogatók. Az állandó kiállítás területén az érdeklődők többek között szerepjátékban vehetnek részt bankalapítás, banki részvényjegyzés témában, a Bankjegylabor programban pedig az MNB szakértőinek segítségével közelebbről is megismerkedhetnek a bankjegyekkel. A programsorozatban lesznek játékok is, a látogatókat egyebek mellett bankjegyekkel és érmékkel kapcsolatos kvízzel és pénzügyi fejtörőkkel várják.

A Pénzmúzeum panoráma teraszán a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzései is nyomon követhetők lesznek.

Ugyanitt 18:00 órakor Papp Noémi regényét mutatják be, 19:00 órától pedig Emlékérem születik címmel kerekasztalbeszélgetés várja az érdeklődőket az éremtervezésről. Ezt követően ismeretterjesztő numizmatikai előadásokat hallgathatnak meg a látogatók. Az Aranycsapat és az anyagiak című előadásból például kiderül, hogy mitől volt arany a csapat és mennyire vetette fel a pénz a nemzeti 11-et, illetve milyen körülmények között éltek a sztársportolók. A Pengő helyett Forint a pályán című előadás a pengőt felváltó fizetőeszköz előkészületeit veszi számba, valamint kiderül az is, milyen szerepük volt a német harckocsiknak a forint bevezetésénél. A Restaurátor, mint hátvéd című előadás a restaurátor munkájáról és a restaurálás folyamatáról szól - olvasható az ajánlóban. A programokat Myra Monoka Hangulat koncertje színesíti a korzón. A Pénzmúzeum kiállításai ezen a napon is ingyenesen látogathatók és a programokon való részvétel is ingyenes.

Megnyílnak a Teve utcai Rendőrpalota kapui

A Múzeumok éjszakáján megnyílnak a Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központ kapui, a látogatók előtt életre kelnek a máskor kordonnal elkerített helyszínek, és a Rendőrpalotában a mindennapokban nem látogatható helyekre is eljuthatnak az érdeklődők. A Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központban szombaton 19 órától vasárnap 2 óráig várják a látogatókat. Az érdeklődők belülről is megnézhetik a Rendőrpalotát, és betekintést nyerhetnek a Tevékenységirányítási Központ munkájába, ahol a segélyhívásokat fogadók dolgoznak. Az épületbejárás során különleges, érdekes információkat is megosztanak az épületről. 

A látogatók a Rendőrpalota előtti díszburkolaton testközelből vehetnek részt egy baleseti helyszínelésen. Ugyanitt egy emberölés vagy öngyilkosság helyszínét is berendezik, ahol a látogatók együtt nyomozhatnak a rendőrökkel, nyomot rögzíthetnek, és a nyomozókkal együtt oldhatják meg az ügyet. Az előadásokat óránként tartják.

A Rendőrpalota parkolójában megmutatják, hogy régen milyen autóval és motorral közlekedtek a rendőrök, a hagyományőrző rendőrök pedig a régi egyenruhákat mutatják be. A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság egy Trophy típusú szolgálati hajót is kiállít, amit a látogatók ki is próbálhatnak. A Nyomozó Tanodában - a Bűnmegelőzési Centrumban - a látogatók online oktató játékokat próbálhatnak ki, a legkisebbek pedig izgalmas nyomozójátékban vehetnek részt. A Mosonyi utcai Rendőrmúzeumban délután 3 órától este 10 óráig a kriminalisztikai és rendőrségtörténeti állandó kiállítás mellett a látogatók megismerkedhetnek az életmentőképzéssel, és egy babán gyakorolhatják az újraélesztést. Emellett előadásokat hallgathatnak meg a futballmérkőzések rendőri biztosításáról, a kiberbűnözés aktuális trendjeiről, valamint a veszprémi postásgyilkosságról. A Rendőrmúzeum udvarán bemutatót tartanak a kutyás rendőrök, a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztálya pedig látványos lovas manővereket mutat be. 

A látogatók kipróbálhatják a közúti ellenőrzések alkalmával használt alkoholszondát, a biztonságiöv-szimulátort, a motorszimulátort, de részt vehetnek lézerpuska-lövészeten is. Lehetőség lesz kipróbálni a "részegszemüvegeket", amik a bódult, zavart állapotot szimulálják.

Az épület udvarán bemutatják a TEK Centigon típusú páncélozott szállítójárművét, a bűnügyi technikai autót, a rendőrautót és a rabszállítót is, valamint fel lehet próbálni a rendőrségi védőfelszereléseket, így a pajzsot, sisakot, testpáncélt. A múzeum látogatói emlékül hazavihetik egy bűnügyi technikus segítségével elkészített tenyérlenyomatukat.

Különleges tűzoltóeszközökkel várja az érdeklődőket a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma

Többek között különleges, régi tűzoltóeszközökkel, füstsátorral és tűzoltóautó-szimulátorral várja az érdeklődőket a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma Kőbányán, a Múzeumok éjszakáján június 22-én délután 5 órától éjfélig. Az érdeklődők megnézhetik a tűzoltóeszközök különleges világát bemutató időszaki kiállítást, ahol megismerkedhetnek az ugróponyvánal, a horoglétrával és a régi tűzoltók egyenruhájával is. Délután hangversenyen mutatkozik be a Katasztrófavédelem Központi Zenekara, a mentőkutyás szolgálat pedig mentőkutyás bemutatót tart.  Az este alatt a hagyományőrzők többször is bemutatják, hogyan oltották a tüzet, amikor még nem volt tűzoltófecskendő: tűztálcás tüzet fognak eloltani tűzoltószekér segítségével. A vállalkozók pedig felemelhetik és megpróbálhatják megtartani a gerundiumot, a debreceni diákok jellegzetes tűzoltóeszközét, amivel le tudták verni a házak tetejéről a nádat. A 12 évesnél idősebb látogatók kipróbálhatják a füstsátrat és megtapasztalhatják, mit éreznek a tűzoltók, amikor egy füsttel teli helyiségbe lépnek. A múzeumban bemutatják a régi tűzoltóautókat, tűzoltófecskendőket, valamint a tűzoltókészülékek fejlődését és működését, a polgári védelem eszközeit és az érdeklődők kipróbálhatják azt is, hogyan kell megszólaltatni a légvédelmi szirénát. A tűzoltóautó-szimulátorban bárki megpróbálhatja elvezetni a "nagy piros autót", de lehetőség lesz felpróbálni a tűzoltók zubbonyát és sisakját is. Emellett meg lehet nézni a hivatásos tűzoltók képzőművészeti alkotásaiból nyílt kiállítást, lesz tűzmegelőzési interaktív játék, valamint "habparty" a Katasztrófavédelmi Kutatóintézet habképző bemutatójával.

Parasztolimpia, rovarkóstoló és Rémes rétes hadművelet Somogyban

Parasztolimpiára, rovarkóstolóra, gyertyafényes hangversenyre és egyebek mellett Rémes rétes hadműveletre is várják az érdeklődőket a Múzeumok éjszakája szombati, Somogy vármegyei programjain. A programsorozat honlapjának és az események szervezőinek tájékoztatása szerint a Kaposvárhoz közeli Szennai Skanzenben már kora délután kezdetét veszi a parasztolimpia. A résztvevők kipróbálhatják a mocsárjárást, a kosárhordást fejen, a gyapjúfeldolgozáshoz kapcsolódó kártolást, rokkázást, továbbá a parasztfocit, a csülközést, a bigézést, a célba dobást és a diópöckölést - tették hozzá. Kiemelték, a látogatók megismerkedhetnek a régi űr- illetve hosszmértékekkel, a szerelmi varázslással, férjfogó praktikákkal, készíthetnek szerelmi talizmánt, továbbá építhetnek csutkatornyot, parasztház-makettet.

Kaposváron a Rippl-Rónai Múzeum Fő utcai épületében a jövő fehérjeforrásaiból tart kóstolót Molnár Marcell egyetemi docens Rovarfalatok címmel, megnyílik a restaurátor- és preparátorműhely a látogatók előtt, akiket beavatnak a régészet kulisszatitkaiba. A gyermekeknek virtuális vadászatot, népi hangszerkészítő játszóházat, pénzverő, fémöntő, csonttapogató foglalkozást szerveznek. 

A Deseda tónál található Fekete István Látogatóközpontnál esti sétahajózás, tűzzsonglőr show, távcsöves csillagászbemutató lesz, valamint zseblámpás tárlatvezetéssel tekinthető meg a Baglyok és emberek című kiállítás, a Róma-hegyi a Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont pedig hosszabbított nyitva tartással várja a Rippl-Rónai József művészete iránt érdeklődőket.

A tavaly decemberre megújult Szántódpusztai Majorság új kiállításokat kínál: a magtárban a Búza útja című tematikus tárlat a vetéstől az aratáson át a kenyérsütésig kíséri a látogatókat, a kiskastélyban az endrédi csipke és a csipkeverés művészete, a Kövecses-Varga ásványgyűjtemény legszebb darabjai, a pusztán élt cselédség sorsa ismerhető meg. A jegypénztár épületében Szabó Éva fazekasművész egyedi díszítésű kerámiáit, továbbá a Babáriumban hazai és nemzetközi tájegységek viseleteit lehet megcsodálni - tették hozzá. Különleges program helyszíne lesz a majorság kétszáz éves kápolnája, ahol százan gyertyafényben hallgathatják meg Chopin, Liszt, Bach és Beethoven legszebb dallamait Teleki Miklós zongoraművész tolmácsolásában. Siófokon a Kálmán Imre Emlékház ezúttal nemcsak a világhírű operettkomponista tiszteletére berendezett kiállításnak, hanem Könyv Kata festőművész időszakos tárlatának is helyszíne. Itt tartják a Rémes rétes hadműveletet, ahol arra kérik a gyerekeket, hogy zseblámpás nyomozás során találják meg "a sötétben rejtőzködő nyomokat", fedjék fel az emlékház titkait. Balatonszárszón a József Attila Emlékház csatlakozott a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz. A költőről elnevezett épületben tárlatvezetéssel látogatható az Idesereglik, ami tovatűnt... című állandó kiállítás és József Attila-verseket szaval Földes László (Hobo).

Még több információt ITT találnak!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről