Anglia
ÉLŐ
Szlovákia

Nevetséges ámokfutásba kezdett a választások után Karácsony Gergely

Vágólapra másolva!
Az újraszámlálás előtt csalást kiabált Karácsony, előre megtámadta az eredményt, de miután úgy tűnt, nyert, már rögtön elfogadta a Kúria döntését, és már nem akar új választásokat Budapesten...
Vágólapra másolva!

A június 9-i önkormányzati választások időszakában Karácsony Gergely ámokfutásba kezdett: folyamatosan ellentmond saját magának, szid vagy ünnepel minden hatóságot és szervezetet attól függően, hogy az érdekei éppen mit kívánnak. - írja a Metropol.

Budapest régi-új főpolgármestere ugyanis a szavazatok újraszámlálása után csupán 41 szavazattal nyert Vitézy Dávid ellen, ez az eredmény pedig nem meggyőző, sőt: Karácsony legitimitása erősen kérdőjeles – és zajlik még a jogorvoslat a választások körül.

Ráadásul Karácsony jelölőszervezete, a Gyurcsány-féle DK–MSZP–Párbeszéd baloldali összefogás is gyengén szerepelt, mindössze 7 mandátumot sikerült megszerezniük a közgyűlésben, így esélyük sincs a többségre. Karácsony a kialakult helyzetet úgy kezeli, hogy pillanatnyi érdekei mentén éppen hol rágalmazza a hatóságokat és csalással vádolja őket, hol tapsol nekik és ünnepli a függetlenségüket.

A kampányban fenyegetőzött, az eredmény után behisztizett

Karácsony gyógyszere már a kampány alatt elgurult: döbbenetes hangfelvétel látott napvilágot, amelyen arról beszélt, hogy „lapáttal akarja szétverni Vitézy Dávid fejét”.

A választások estéjén, illetve az első eredményhirdetést követően pedig behisztizett, mint egy gyerek: csak 324 szavazattal nyert Vitézy Dávid előtt, ráadásul sokszor ennyi, közel 25 ezer érvénytelen szavazat született, és bár Vitézy ennek ellenére próbált vele telefonon beszélni a kialakult helyzetről és egy esetleges újraszámlálásról, Karácsony egyszerűen napokig nem vette fel a telefont.

Köszönöm annak a 371 ezer budapestinek a megtisztelő bizalmát, akik tegnap rám szavaztak. Nekik is tartozom azzal, hogy nem engedek abból, hogy a szabad és demokratikus Budapesten minden egyes szavazatot meg kell számolni, és utána kell végeredményt hirdetni. Remélem, ebben Karácsony Gergely, illetve a fővárosi és kerületi választási bizottságok is partnerek lesznek a következő napokban. Mindezt Karácsony Gergely főpolgármesternek szerettem volna közvetlenül is elmondani, de a telefonhívásomat nem fogadja, ezért erre nem nyílt módom – minden nap újra tanulom, mit is jelent nála ez az oly sokszor emlegetett Budapest köztársaság.

– írta akkor Karácsony hisztijéről Vitézy Dávid. 

Karácsony most boldog, hogy elutasították a saját beadványát

A Nemzeti Választási Bizottság végül elfogadta Vitézy fellebbezését az eredmények kapcsán, ezért meghirdették a szavazatok újraszámlálását. Mivel ezzel a döntéssel elkezdett rezegni a léc Karácsony alatt, ő azonnal csalást kiabált, gyakorlatilag szinte mindenkit megrágalmazott: az NVB-től kezdve a helyi választási irodákig, persze bizonyítéka nem volt semmire.

karácsonygergely, karacsonygergely, budapest
Fotó: Metropol

Még ki sem derült az újraszámlálás eredménye, ő már hisztizve új választások kiírását követelte, annyira pánikolt, hogy ezzel Vitézy legyőzheti. Majd ő maga be is adta a Kúriához az új választások kiírására vonatkozó kérelmet. Most meg, hogy kiderült, hogy mindössze 41 szavazattal mégis őt hozták ki győztesnek, boldog, hogy elkaszálták a saját beadványát! 

A Kúria helyben hagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, amelynek értelmében a következő öt évben is én leszek Budapest főpolgármestere. Természetesen elfogadom a független magyar bíróság döntését

– írja erről szóló posztjában. Tehát itt már élteti a független magyar bíróságokat, de korábban szinte mindenkit csalással vádolt! 

Gratulálok Karácsony Gergelynek, hogy a Kúria elutasította az indítványát. A saját beadványának elutasítása után talán senki nem ünnepelte még úgy a független magyar bíróságokat, mint ahogy most ő teszi

- írja a faramuci helyzet kapcsán Vitézy, aki arra is rámutatott: amennyiben Karácsony nem csak kamuzik, és tényleg új választásokat szeretne, akkor egész egyszerűen lemondana.

Megint csak dumál, de lemondani esze ágában sincs

Egészen szürreális az egész, amit valójában Karácsony Gergely művel: amikor számára kedvezőtlen döntés születik, akkor csalást kiabál és azonnal új választásokat akar, majd mikor kiderül, hogy csak 41 szavazattal, de végül mégis ő nyert, akkor már örül, hogy nem írják ki az új választásokat... Pedig amennyiben valóban fontos lenne neki a jogállamiság, ahogyan állítja, egy ilyen gyenge eredményt követően akár le is mondhatott volna egyből, nem kellett volna a Kúria döntésére várni, hiszen akkor automatikusan kiírták volna az új választásokat. De még most is megtehetné...

Vitézy Dávid azért fordult a Kúriához, mert szerinte két kerületben Szentkirályi Alexandra nevének helytelen kihúzása indokolja az új választást legalább abban a két kerületben, Karácsony Gergely pedig a visszaélések lehetőségének sokasága (szavazatok kötegelése, borítékolása, urnabontás körülményei, újraszámlálás indoklása) miatt az egész városban újraszavaztatott volna – akkor még... Most viszont, hogy a Kúria elutasította az erre vonatkozó indítványát, nagyon örül neki...

Rendkívül aggasztónak tartom a város szempontjából azt az ámokfutást, amit a megválasztott főpolgármester az elmúlt hetekben előadott, mely keretében olyan, törvényben rögzített, évtizedek óta minden jelölt számára rendelkezésre álló jogorvoslati eljárásokat minősített csalásnak, melyek végül amúgy őt hozták ki győztesnek; a legsúlyosabb bűncselekménnyel vádolt meg minden bizonyíték nélkül köztisztviselőket; és a pillanatnyi érdekei mentén szemrebbenés nélkül minősített bíróságokat hitelesnek vagy csalónak, attól függően, hogy épp úgy gondolta, a javára vagy épp az ellenében döntenek. Eközben a saját legitimációját is tönkretette az új főpolgármester-választás követelésével

– reagált Vitézy Karácsony ámokfutására, és bejelentette, hogy az Alkotmánybírósághoz panaszt nyújt be.

Karácsony Gergely persze ezt a színjátékot ezúttal is igyekszik kimagyarázni... 

Most ott tart a jogi helyzet, hogy a Kúria szerdai döntése után 3 nap van az Alkotmánybírósághoz fordulni – aztán az alkotmánybírák döntenek, hogy elutasítják a kérést, újraszámlálást rendelnek el két kerületben vagy az egész fővárosban, vagy netán valahol új szavazást rendelnek el. A labda most Vitézy Dávidnál és Karácsony Gergelynél van, hogy adnak-e be újabb jogorvoslati kérelmet: a héten kiderül.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről