Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Átfogó stratégia készül az animáció ipar fejlesztésére

Vágólapra másolva!
Káel Csaba kormánybiztos, Fülöp József MOME rektor és Pesti Ákos mozgóképipari kormányfőtanácsos a magyar animáció fejlesztéséért indított cselekvési program tervezetét ismertette a MOZ.GO fesztiválon Veszprémben. A hazai animáció ipar felívelő szakaszát éli, a villámgyors és korszakváltó technológia fejlődés új lehetőségek és kihívások elé állította az iparágat, melynek gazdasági és kulturális teljesítő képessége számottevően növelhető.
Vágólapra másolva!

A magyar animációt, melynek 110 évvel ezelőtti indulását emlékévvel ünnepeljük idén, gazdag hagyományok, sokszínűség és jelentős kulturális beágyazódottság jellemzik. 

Animációs kerekasztal résztvevők: Káel Csaba kormánybiztos, Fülöp József MOME rektor és Pesti Ákos mozgóképipari kormányfőtanácsos.
Fotó: www.mozgokepfesztival.hu

A Magyarországon készülő nemzetközi produkciók mellett, melyek egyik ékes példája a cannes-i filmfesztiválon nemrég bemutatott, az Oscar-díjas Michel Hazanavicius rendezésében a Kecskemétfilm Stúdió közreműködésével készült La plus précieuse des marchandises (A legértékesebb áru) című mozifilm is, 

az élőszereplős alkotások is egyre több szakembert és technológiát alkalmaznak. 

A szerdai nap még csak bemelegítés volt, mától Veszprémben az egész nap folyamán remek filmes, ingyenesen látogatható...

Posted by Magyar Mozgókép Fesztivál on Wednesday, June 12, 2024

A szakterület átfogó fejlesztését a növekvő piaci igények mellett a mesterséges intelligencia térhódításával járó robbanásszerű technológiai fejlődés is szükségessé teszi figyelembe véve a tényt, hogy az animáció a tömegkommunikáció, a teljes szórakoztató ipar mellett az oktatás és a tudományos élet elsődleges megjelenítő eszközévé vált napjainkra. 

A kormánybiztos kezdeményezésére a hazai animáció szakmai szervezeteivel és fő piaci szereplőivel szorosan együttműködve dolgozták ki a most ismertetett cselekvési programot, 

melynek egyik fő célja, hogy az iparág szabályozási rendszerének kereteit biztosító Filmtörvényben az animáció kortárs és korábban nem kezelt alkalmazási és megjelenési formái megfelelő módon szerepeljenek. 

MOZ.GO fesztivál Veszprémben. 
Fotó: Facebook / Magyar Mozgókép Fesztivál

A program a fenntartható piaci és kulturális szemlélet, valamint az iparági ökoszisztéma erősítését is célul tűzte ki, kiemelt hangsúlyt helyezve az új formátumú, transzmediális és immerzív tartalmak fejlesztési, gyártási és forgalmazási támogatásának lehetőségeire, a szakember utánpótlására és az ágazat jövőjét biztosító tehetségek gondozásra. 

A cselekvési program kidolgozásában a kormánybiztos stábjával a Magyar Animációs Producerek Szövetsége, a Magyar Animációs Alkotók Egyesülete és a hazai képzésben kulcsszerepet betöltő MOME vezetői működtek együtt. 

Káel Csaba kormánybiztos, Fülöp József MOME rektor és Pesti Ákos mozgóképipari kormányfőtanácsos a magyar animáció fejlesztéséért indított cselekvési program tervezetét ismertette a MOZ.GO fesztiválon Veszprémben. 
Fotó: Facebook / Magyar Mozgókép Fesztivál

Az animációnak – az élő szereplős filmekhez képest – megvan az a lehetősége, hogy az emberek fantáziáját megragadva, minden olyat meg tud jeleníteni, ami a valóságunknak nem kézzelfogható része. Lassan több évtizede a világ, amelyben élünk, egyre inkább a képekről, mozgóképekről szól. Így az animáció a kommunikációnk szerves elemévé vált, animációs jeleket küldözgetünk egymásnak nap mint nap. A tudományos eredmények bemutatásától kezdve a hétköznapjainkig mindenhová befészkelte magát az animáció, s nagyon könnyen és eredményesen alkalmazható kommunikációs eszközzé vált mindannyiunk kezében

– összegezte az animáció szerepét Fülöp József, a MOME rektora.

A magyar animációs filmek immár 110 éve bűvölik el a nézőket.
Fotó: Facebook / Magyar Mozgókép Fesztivál

A magyar animációs filmek immár 110 éve bűvölik el a nézőket

2024. február 4-én, a magyar animáció atyjaként tisztelt Macskássy Gyula születésnapján a Nemzeti Filmintézet meghirdette a magyar animációnak szentelt emlékévet, amelynek során számos különleges rendezvény és meglepetés várja a nézőket. A Nemzeti Filmintézet streaming-platformján, a FILMIO-n kedvenc klasszikus rajzfilmjeink egész évben ingyenesen láthatók.

Óriási sikert aratott a tavaly megrendezett Magyar Mozgókép Fesztivál is, hiszen a nyitóelőadás, az 1997 és 2008 között az egész világot elverő, három olimpiáról is aranyéremmel távozó magyar vízilabdacsapatról készült A nemzet aranyai című sportfilm "teltházzal" (a zsúfolásig telt gálavetítésre szabadtéren, a veszprémi Szentháromság téren került sor) adott lendületet a magyar film négynapos ünnepének.

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről