Szentkirályi Alexandra elállásával Karácsony Gergely még inkább leváltható

Vágólapra másolva!
Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelöltségtől való visszalépését úgy értékelte, hogy ez egy logikus lépés volt, mert azzal kampányolt, hogy Gyurcsány emberét, Karácsony Gergelyt a főpolgármesteri székből, és a Gyurcsány-fiókákat pedig a városházáról ki kell söpörni. A szakértő szerint Szentkirályi belátta, hogy tudja hozni a fideszes szavazatokat, de Vitézy Dávidnak több tartaléka van, így azért, hogy a politikai célját elérje, meghozott egy személyes áldozatot, amely egy igen nagyvonalú lépés. Az ő és a polgári közösség politikai célja pedig az volt, hogy kisöpörjék tehát Gyurcsány embereit. Ez egy nagyvonalú gesztus volt, nem mindenki hajlandó erre. Arról is beszélt, hogy eddig a fideszes szavazók kisebb része szavazott volna át Vitézy Dávidra, mint főpolgármester-jelöltre, de a visszalépéssel, hogy már a Fidesznek így nincs saját jelöltje, a fideszes szavazóknak nagyobb része szavazhat át Vitézyre.
Vágólapra másolva!

Vitézy Dávid a legkedveltebb főpolgármester-jelölt, és szemtől szemben legyőzné Karácsony Gergelyt a választási versenyben – állapítható meg a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából. Kiszelly Zoltán a Századvég politikai elemzési igazgatója az Origo kérdésére elmondta, hogy Karácsony mögött, ahogyan korábban Demszky Gábor mögött, vagy Szegeden Botka László mögött több politika irányzat szavazói egyesülnek. 

Azért volt sikeres Demszky és Botka is, most pedig Karácsony is, mert szavaztak rájuk a szocialisták, a liberálisok és más politikai beállítottságú emberek is. 

Vitézy Dávid leválthatja Karácsonyt
Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Vitézynek van esélye leváltani Karácsonyt

Kiszelly Zoltán elmondta azt is, hogy a Századvég kutatása szerint Vitézy Dávidnak vannak tartalékai. Vitézy Dávid, LMP-jelöltként nem kötődik sem a Fideszhez, sem pedig Gyurcsány Ferenchez. Ennek eredményeként pedig azt látjuk, hogy több szavazót tud bevonzani. Hozzátette: a kutatás lényege az, hogy 

Vitézy leválthatná Karácsony Gergelyt.

Ennek oka, hogy Vitézy Dávid leginkább az ellenzékváltó szavazókat tudná mozgósítani, ugyanis Karácsony szövetséget kötött Gyurcsánnyal, és az ellenzékváltó szavazóknak ez nem tetszik. 

Az ellenzékváltó szavazók Gyurcsány ellen foglalnak állást, és a Párbeszéd és Karácsony szövetséget kötött Gyurcsányékkal (egy plakáton szerepel Dobrev Klárával), ez pedig azt jelenti, hogy az ellenzékváltó szavazók nem tudják teljes mellszélességgel támogatni Karácsonyt.

Fotó: Forrás: Századvég

Tartalékok vannak az ellenzékváltó szavazókban

Kiszelly Zoltán arról is beszélt, hogy a legnagyobb tartalék az ellenzékváltó szavazókban van, így a Tisza Párt szavazóiban is. Magyar Péter azt mondta az RTL-ben, hogy senkit sem támogat, de a szavazói többségében ellenzékváltó szavazók. Azt is elmondta a szakértő, hogy a Vitézy és Karácsony közötti vitán 

Vitézy kompetensebb volt, felmosta a padlót Karácsonnyal, éppen ezért akik szakmai alapon akarnak jelöltet választani, azok is Vitézyt választanák. 

Vitézy nem Gyurcsány embere

Hozzátette Kiszelly Zoltán, hogy a Fidesz-szavazók egy része is szimpatizál Vitézy Dáviddal. Ungár Péter a konstruktív ellenzéket képviseli a parlamentben, míg Karácsony a romboló ellenzéket képviseli. Karácsony mindig is ugródeszkaként használta Budapestet, ehhez kellett neki a konfliktus, hogy az országos politikában is jelen legyen. 

Fotó: Forrás: Századvég

A szakértő elmondta: 

Ungár Péterék együttműködést ígértek, és ez azért fontos, mert Vitézy az ő jelöltjük, és ő nem része a Gyurcsány-féle összefogásnak. Tehát a fideszes szavazók azt gondolhatják, hogy aki Vitézyre szavaz, az nem Gyurcsányt juttatja hatalomra. Ez az oka, hogy egyes fideszes szavazók szimpatizálnak Vitézyvel, hiszen Vitézy Dávid nem Gyurcsány embere.

Összességében Kiszelly azt mondta, hogy az ellenzékváltók a legnagyobb arányban szívesebben szavaznak nem Gyurcsány emberére. Akik a szakmaiságot és a technokrata-civil jelöltet keresik, azok szavaznának Vitézy Dávidra.

Szentkirályi Alexandra visszalépése nagyvonalú, személyes áldozat

Kiszelly Zoltán Szentkirályi Alexandra visszalépését úgy értékelte, hogy ez egy logikus lépés volt, mert azzal kampányolt, hogy Gyurcsány emberét a főpolgármesteri székből, és a Gyurcsány-fiókákat pedig a városházáról ki kell söpörni. 

szentkiralyialexandra
Szentkirályi Alexandra visszalépett Vitézy Dávid javára
Fotó: Origo / Csudai Sándor

Szentkirályi belátta, hogy tudja hozni a fideszes szavazatokat, de Vitézy Dávidnak több tartaléka van, így azért, hogy a politikai célját elérje, meghozott egy személyes áldozatot, amely egy igen nagyvonalú lépés. Az ő és a polgári közösség politikai célja pedig az volt, hogy kisöpörjék tehát Gyurcsány embereit. Ez egy nagyvonalú gesztus volt, nem mindenki hajlandó  erre. 

Szentkirály Alexandra tudta mozgósítani a fideszes szavazókat, azok felsorakoztak mögé, de a felmérés szerint nem voltak tartalékai. A Századvég kutatása szerint a fideszes szavazók nagyon kedvelik Szentkirályit, de nem tud további szavazókat vonzani. Eddig a fideszes szavazók kisebb része szavazott volna át Vitézy Dávidra, mint főpolgármester-jelöltre, de a visszalépéssel, hogy már a Fidesznek így nincs saját jelöltje, a fideszes szavazóknak nagyobb része szavazhat át Vitézyre.

A visszalépés kapcsán Kiszelly Zoltán a várható baloldali politikai reakciókról azt mondta, hogy

savanyú a szőlő a baloldalon, mert érzik, hogy legyőzhetik az emberüket, Karácsonyt.

 KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről