Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Több folyó is árad Vas vármegyében, már a katonák is segítenek

Vágólapra másolva!
Vas vármegyében régóta nem látott szintet ért el a folyók vízszintje, így katonák és a büntetés-végrehajtási szervezet mellett a helyiek is segítenek a védekezésben.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, áradnak a folyók, utcákat öntött el a víz Vas vármegyében. A Pinkára (a Rába egyik bal oldali mellékfolyója) érkezett vízmennyiség jelentősen meghaladta az átlagosan 200 évente előforduló maximális vízhozamot.

A Rába hétfőn este 21 órakor 477 centiméteres vízállással tetőzött Körmendnél és ma folytatódott a lassú apadás. A szakemberek folyamatosan ellenőrzik a vízszint alakulását és a gátak állapotát. A károk felmérésére, valamint a helyreállítási munkálatokra azonban még várni kell. Bebes István, körmendi polgármester közösségi oldalán köszönte meg mindazt a sok segítséget, amit hivatalos szervektől, valamint magánemberektől kaptak a védekezés során - írta a Vaol.

A Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság kérésére a büntetés-végrehajtási szervezet is segített a védekezésben. Negyven büntetés-végrehajtási dolgozó homokzsákokkal erősítette a gátat. Győri katonák is segítettek az árvízi védekezésben Körmend térségében.

Mintegy ötven fővel hétfőn reggel elindultunk a vasi településre, ahol a töltés megerősítésében és a homokzsákok megtöltésében segédkeztek katonáink

 – fogalmazott Matyi Tibor ezredes

Horvátnádaljánál a 8-as főútat balról a megáradt Pinka-patak, míg jobbról a megáradt Rába folyó fogta közre. Egyelőre az út még járható.

Ahogy az Origo is megírta, szavazóhelyiségeket tett tönkre az árvíz Ausztriában, mivel a heves esőzések miatt villámárvizek pusztítanak az országban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről