Igazi matekzseni volt minden idők egyik legnagyobb lottócsalója

Vágólapra másolva!
Egy amerikai férfi a saját algoritmusával hosszú időn keresztül mesés nyereményeket nyert a lottón, ma mégsem fényűző körülmények között él, hanem egyszerű nyugdíjasként éli a mindennapjait. Vajon miért és hogyan pártolt el tőle a szerencse? Elmondjuk izgalmas élettörténetét.
Vágólapra másolva!

Hatalmas nyeremények ütötték a markát Steven Mandel közgazdásznak, aki egy saját fejlesztésű módszerrel sikeresen „hekkelte” meg a szerencsejátékok világát. A módszernek köszönhetően több ezer dollárt nyert, ráadásul kezdésnek, még az 1960-as években, sikerült egy 15.000 fontos (mai értékre átszámítva 430.000 font – körülbelül 202 millió forint) nyereményt is bezsebelnie.

A módszere egyszerű volt: egy algoritmusnak köszönhetően kinyomtatott lottószelvényeket az összes lehetséges számkombinációval, és azokat egyszerre feladta.

Ehhez jelentős tőke kellett, de a nyeremény garantált volt, mivel az összes lehetséges kombinációt megjátszotta. A garantált győzelemhez csak az kellett, hogy egy olyan lottózót találjon, amely elfogadja a gépi nyomtatott szelvényt ilyen nagy mennyiségben.

Később úgy döntött, hogy befektetői csoportot szervez maga köré, akikkel együtt több lottószelvényt tud vásárolni, hogy tovább növelje az esélyeit. Ausztráliában például nyitott egy irodát, ahol a csapatával együtt 3 hónap alatt hétmillió lottószelvényt nyomtattak, és 14 különböző lottójátékon nyertek világszerte.

Habár Mandel cégei és módszerei nem voltak törvénytelenek, a szerencsejáték-szervezők rájöttek, hogy ez így nem mehet tovább és léptek, bezárták ezt a kiskaput: az 1990-es évekre megtiltották a számítógép által generált szelvények elfogadását, és az ilyen szintű tömeges fogadásokat. A Promotions.hu cikke szerint Mandel ellen még az FBI és a CIA is vizsgálódott, azonban nem találtak nála semmit a négyéves nyomozás alatt.

Ám 1995-re az egész üzleti modell összeomlott, Mandel és cégei csődbe mentek, ezért fel kellett hagynia a szerencsejáték világával.

Nagyon rossz sorsa azért nem lett: nyugdíjba ment, és azóta is a mesés Vanuatu szigetén tölti a napjait.

A szerencsejátékok világa persze mindig is vonzotta a csalókat, nemrégiben például egy massachusettsi család két tagját találták bűnösnek adócsalásban és pénzmosásban. Ahogy az Origo megírta, a 63 éves apát és a 29 éves fiát azért ítélték el, mert egy bonyolult, lottónyeremények beváltására épülő csalássorozattal több millió dollárral megkárosították az államot.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!