A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Százötvenmillió tojással robbantott ki tejmentes háborút egy magyar vállalkozás

Vágólapra másolva!
Egy szigetcsépi cég segíti az élelmiszer-allergiás emberek életét, egyik termékcsaládjukhoz csak tojásfehérjét használnak fel. A Capriovus Kft. akkora sikert aratott, hogy azóta tovább bővítették a csak tojásfehérje felhasználásával készült termékeik körét. A cég kutatás-fejlesztési igazgatója szerint leginkább az motiválja őket, hogy jobbá tehetik az intoleranciával élők mindennapjait.
Vágólapra másolva!

Az ételintoleranciával rendelkezők száma évről évre növekszik. Magyarországon a lakosság 30 százalékánál fordulhat elő laktózintolerancia, vagyis a tejcukor – azaz laktóz – emésztésének zavara, miközben a tejfehérje-allergia is sokak számára jelent nehézséget a hétköznapokban és lemondást a táplálkozást illetően. 

Németh Csaba élelmiszermérnök, címzetes egyetemi tanár, a szigetcsépi Capriovus Kft. kutatás-fejlesztési igazgatója szerint ez azért van, mert az anyatejen kívül más tejjel aligha volt kapcsolata őseinknek. 

tyúk, baromfi, csirke
A szigetcsépi cég tejmentes forradalmát a tyúkok robbantották ki – mintegy 150 millió darab tojással. A kép illusztráció!
Fotó: Hannah Oliver 

Éppen ezért soha nem látott kereslet alakult ki ebben a szegmensben a helyettesítő, tejmentes termékek iránt, a legnagyobb kereskedelmi láncok is ennek megfelelően alakították át a választékukat. Itt jön képbe a Capriovus is, melynek története a tojással kezdődött.

Tejmentes forradalom: a tyúkokat nem hatotta meg a Covid

A több mint három évtizedes múlttal rendelkező Pest vármegyei cég fő profilja ugyanis a tojásfeldolgozás:

  • a friss tojásoktól kezdve
  • a tojásleveseken,
  • tojásporokon,
  • fertőtlenített héjú tojásokon át
  • számos más tojásalapú készítményig látnak el

cukrászdákat, iskolákat, éttermeket és hoteleket.

Néhány éve, a koronavírus-járvány alatt ugyanakkor a felvevő piac beszűkülésével szembesültek, miután a vendéglátóiparban érdekelt legtöbb partnerük hosszabb időre bezárt. 

A teljes cikket ide kattintva olvashatja tovább a Világgazdaság oldalán.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!