Tordai Bence a túlélésre játszik, elkezdett dörgölőzni Magyar Péterékhez

Az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyalások az Országházban, Szabó Tímea, Tordai Bence
Tordai Bence
Fotó: Polyák Attila - Origo
Vágólapra másolva!
Tordai Bence a Párbeszéd – Zöldek egyik vezető politikusaként az önkormányzati és európai parlamenti választások estéjén, június kilencedikén jelentette be, hogy kilép a pártból. Az országgyűlési képviselő most az Indexnek kezdte el magyarázni a bizonyítványát.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet szemléje szerint Tordai Bence úgy vélekedett, hogy egy sikeres zöldpárthoz elsősorban egy jól működő, tisztességes demokráciára van szükség, de „egy ilyen választási rendszerben szükségszerűen kétosztatú politikai tér jön létre. Amíg nem sikerül rendszert váltani, majd plurális politikai képviseletet garantáló választási rendszert létrehozni, addig az önálló, független zöldpárti kezdeményezéseknek kódolva van a bukása. Most nem újabb ellenzéki pártok létrehozásának van itt az ideje, hanem meg kell találni az újraformálódó ellenzékben, hogy hogyan tudnak zöldpolitikusok akár helyi, akár országos szinten minél nagyobb súllyal megjelenni” – mondta a lapnak.

Tordai túlélésre játszik, miközben kormányváltásról beszél

A politikus hozzátette, ha leváltották az Orbán-rendszert, sokan lesznek, akik szívesen szerveznének majd egy új zöldpártot, az ehhez szükséges tudás, tapasztalat, hiteles szereplők, kapcsolati tőke és erős civil szektor is megvan, utóbbi jelentős része pedig 

egyre inkább látja, hogy nem kizárólag az elszigetelt helyi küzdelmeket érdemes folytatni, hanem szükség van egy országos szintű politikai ernyőszervezetre.

A saját jövőjére vonatkozóan elárulta, hogy a kilépését követően pozitív visszajelzéseket kapott: A 2022-es választási eredmény azt mutatta, hogy annak a politikai ajánlatnak, amit én képviselek, pozitív fogadtatása van a budai választókerületemben. Szükség van erre a színre a palettán; és rajtam nem múlik, ha látok érdemi társadalmi támogatottságot helyben, akkor 2026-ban szívesen újra megméretem magam. A budai kerületekben már megtörtént az a rendszerváltás, amit az egész országban szeretnénk látni, a II. és a III. kerületben is 30 százalék alá esett a Fidesz a fővárosi listás eredményekben – ecsetelte Tordai Bence. Arról persze nem tett említést konkrétan, hogy a saját volt pártját is magába foglaló DK–MSZP–Párbeszéd lista sokkal gyengébben szerepelt, mint a Fideszé, illetve a Magyar Péter-féle Tisza Párté. 

Tordai, ahogy arra már ebben az interjúban is utalgatott, valószínűleg inkább utóbbi párt támogatását próbálja majd megszerezni 2026-ra, hogy tagja maradhasson a parlamentnek. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről