A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNGémesi Csanád
15:25VívásFares Ferjani-Csanad Gemesi
HUNMuhari Eszter
15:50VívásEszter Muhari-Sihan Yu
HUNEcseki Nándor | Madarász Dóra
17:15AsztaliteniszChun Ting Wong/Hoi Kem Doo-Nandor Ecseki/Dora Madarasz
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A 27 ÁGOTA® Tábor ereje: élményekkel egy szebb jövőért

Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba
Vágólapra másolva!
Élmény- és terápiás programokban bővelkedik az ÁGOTA Közösség eddigi legnagyobb nyári táborának tíz napja. 27. alkalommal rendezték meg az ÁGOTA® Tábort, ahol idén 800 nevelőszülőknél és lakásotthonokban élő fiatalt segítenek önkéntes szakemberek a traumáik feldolgozásában.
Vágólapra másolva!

Azok a fiatalok, akik jártak már korábban ÁGOTA® Táborban, azok gyakran úgy nevezik ezt az egyedülálló nyári programot, hogy tíz napos mennyország. Nem túlzó ez a költői kép, hiszen a tábor programstruktúráját úgy alakították ki, hogy a résztvevők a legnagyobb fokú felszabadultságot élhessék át. Idén is komoly terapeutikus munka zajlik a fesztiválhangulatú színes programkavalkád között, amelynek részét képezik sok más mellett ügyességi- és sportvetélkedők, tűzzsonglőrök előadása, komolyzenei koncert, vagy éppen a roma identitást erősítő kulturális program. Ez az egyetlen olyan nyári tábor, amely közel három évtizede ugyanazzal a céllal valósul meg minden évben: nem csupán élményt jelent, hanem terápiás jellege miatt gyógyítja a sok traumán átesett, családjukat vesztett gyermekek lelkét, valamint erősíti önbizalmukat, ezért válhatott a Gyógyító Szent Erzsébet-táborok részévé. 

A vér szerinti családjukat nélkülöző gyermekek számára figyelmet és szeretetet tudunk adni. Legtöbbjük üres puttonnyal érkezik a táborba, és a mi feladatunk, hogy ezt a puttonyt megtöltsük. Kezet nyújtunk nekik és társként közösen viseljük a múltbéli nehézségeket, mely az itt töltött idő alatt reményeink szerint enyhülni fog

 – mondta Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője.

 A Bács-Kiskun vármegyei ÁGOTA Falván rendezett táborban az általa kidolgozott „KÁSZPEM” Módszert (Kothencz-féle ÁGOTA® Szenzitív Pedagogikoterápiás Módszer), azaz érzékenyítő pedagógia néven is ismert szemléletrendszert alkalmazzák. Élményprogramokba ágyazott kliens csoportos foglalkozásokkal építik, fejlesztik a családjukból kiemelt gyermekek önbizalmát, jövőképét, segítik feldolgozni a traumákat és fejlesztik a készségeket. A táborozók kis csoportos foglalkozások keretében járják körül a bizalom, a kiszolgáltatottság, a norma, az értékrend és a jövőkép témáit. Szili-Balog Mária, az ÁGOTA Közösség önkéntese elmondta, a családból való kiemeléssel a gyermekeknek a bizalomképe törik össze legelőször.

Az ÁGOTA® Táborban nagy hangsúlyt kap a bizalom témaköre. A gyermekek az alcsoportos foglalkozásokon először a bizalom jelentőségéről beszélgetnek. Majd különféle játékos formákban a saját bőrükön is megtapasztalhatták, hogy milyen érzés az, amikor ők is bízhatnak valakiben

 – foglalta össze a szakember.

A terápiás programok mellett izgalmas élményprogramokból épül fel a 10 nap, amelyet a fiatalok ÁGOTA Falván töltenek. A nagy hagyományokra visszatekintő Toldi bajnokság üzenete az, hogy minden gyermek, még a leggyengébb és legkisebb is a legerősebb tagja a közösségnek.  A Veszprém vármegyei Tapolcáról érkezett 15 éves Bodó Adrián elmondta, hogy csodálatos élményeket élt át eddig.

A hangulat fantasztikus a táborban! Nagyon izgalmas a Toldi verseny is, elsőként egy vízzel teli vödröt tartottunk, ameddig csak tudtunk, majd kocsihúzásban is részt vehettünk. Szurkoltunk egymásnak, ami nagyon motiváló volt, itt tényleg erősnek érezheti magát mindenki

 – mesélte Adrián.

A 27. ÁGOTA Szépe választás mottója a korábbi táborokéhoz hasonlóan így szólt: a szépség belülről fakad. Több százan nyertek önbizalmat a megelőző napok terápiás foglalkozásaiból ahhoz, hogy elinduljanak a versenyen. A tábor szervezői minden évben nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrző Roma estre, ahol a fiatalok megismerkedhetnek a roma kultúra gyökereivel és színes világával. A zenés, táncos programon a roma gyermekek felfedezhetik identitásuk értékeit. A tábor utolsó előtti napján rendezik meg idén is a rendkívül népszerű Ki mit tud? döntőt, amelynek célja az, hogy a táborozók egyénileg és csoportosan is megmutathassák tehetségüket akár zenében, énekben, táncban, szavalásban. A program alkalmat ad arra, hogy a fiatalok önbizalma erősödjön és őszintén örülhessenek társuk sikerének is. A 27. ÁGOTA® Tábor célja olyan mintát adni a gyermekeknek, amelyben megtapasztalhatják, hogy az érdemeiktől és a környezet sokszor megbélyegző hozzáállásától függetlenül valamennyien feltétlenül elfogadható és értékes emberek, akik hazatalálhatnak ebbe a társadalomba.

Az alábbi videóban az ÁGOTA Közösség barátai mondják el véleményüket az ügyről, amelyért évtizedek óta együtt dolgozunk.

Képgaléria:

Fotó: Gémes Sándor
Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba / ÁGOTA Falva – 2024.07.22. Munkatárs -Ki-Mit-Tud a csarnokban. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC)
Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Gémes Sandor
Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba / ÁGOTA Falva – 2024.07.25. Reggeli zsongás. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC)
Fotó: Gémes Sándor
Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba / ÁGOTA Falva – 2024.07.24. III-Foci bajnokság. Képen Fotó Karnok Csaba (KC)
Fotó: Gémes Sándor

(x)

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!