Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Áttörő technológiai újítás optimalizálhatja hamarosan az uniós és hazai egészségügyi ellátást

kórházi betegirányítás, egészségügyi ellátás, kórházibetegirányítás, egészségügyiellátás, egészségügy, kórház, illusztráció
A betegút optimalizálás fontosságát az Európai Unió is felismerte már.
Fotó: Shutterstock/New Africa
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió lakossága egyre magasabb átlagéletkort él meg, ami fokozódó terhet jelent minden tagállam egészségügyi ellátására. A szűk keresztmetszetet minden országban a humán tőke jelenti, vagyis a jól képzett orvosok, nővérek, szakasszisztensek megfelelő számú biztosítása. Épp ezért az Unió számos kutatást végeztet, amelyek optimalizálhatják a betegutakat a jövőben. A Mozgásklinika, mely Magyarország legkiterjedtebb franchise rendszerben működő mozgás- és manuálterápiás hálózata, gyakorlati oldalról közelíti meg a betegútirányítás optimalizálását, Telemednet szolgáltatásának elindításával. Cél, hogy a gyakorlati tapasztalatokat becsatornázzák a hazai és nemzetközi egészségügyi ellátórendszerbe, hozzájárulva ezáltal a betegutak lerövidüléséhez.
Vágólapra másolva!

A Mozgásklinika franchise hálózat kiépítésébe kezdett 2023-ban azzal a céllal, hogy Magyarországon elsőként professzionális mozgás- és manuálterápiás hálózat jöhessen létre. 

Az elmúlt időszak alatt már 10 helyszínen nyílt terápiás központ: az 5 budapesti rendelő mellett Budaörsön érhetők el professzionális manuálterápiás és gyógytorna kezelések, illetve Debrecenben, Gödöllőn, Győrben és Szegeden is. 

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, amelyet a páciensektől kapott visszajelzések is igazolnak, hogy a betegút túl hosszú és sokszor kiszámíthatatlan, vagyis mire szakemberhez kerül az ellátott, a tünetei és állapota folyamatosan romlik. Czeglédi Tamás, a Mozgásklinika társtulajdonosa kiemelte: 

Ha optimalizálhatók a betegutak, akkor hamarabb tud megkezdődni az ellátás, ami fokozza a terápiák hatékonyságát, másrészt humán-és költségmegtakarítást eredményez. A páciens minél hamarabb gyógyul, annál hamarabb tud visszatérni a munka világába. Szokták mondani, hogy a dugóban álló gépjárművek 30%-a parkolóhelyet keres, az arány a betegellátásban bolyongók esetében is nagyságrendileg igaz. Ha sikerül optimalizálni a betegutakat, akkor jelentős hatékonyságjavulás érhető el.

A betegút optimalizálás fontosságát az Európai Unió is felismerte már, épp ezért számos kutatás készül annak megoldására. Az elméleti megközelítések gyakorlati alátámasztására a Mozgásklinika elindította Telemednet szolgáltatását, ami elősegítheti sikeres modell-szimulációk felállítását.

kórházi betegirányítás, egészségügyi ellátás, kórházibetegirányítás, egészségügyiellátás, egészségügy, kórház, illusztráció
Az Európai Unió lakossága egyre magasabb átlagéletkort él meg, ami fokozódó terhet jelent minden tagállam egészségügyi ellátására
Fotó: Shutterstock/Ground Picture

„Rengeteg küldő országa van a magyar egészségügynek - Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia - főleg azért, mert a magyar orvosok tudása nemzetközi hírű. Azonban a külföldről érkező páciensek különböző biztosításokkal, egészségügyi kártyákkal, jogosultságokkal érkeznek, így mire megtalálják az optimális betegutat, sok idő telik el és feleslegesen kötnek le humánerőforrást. Ennek megoldása lehet a jövőben az online betegút felállítása, amely egy videó chaten keresztül megvalósuló általános orvosi diagnosztikát és közvetlen betegirányítást jelent.” – hangsúlyozta Czeglédi.

Az új típusú betegirányítás és előzetes diagnosztika szabályozásának kidolgozásán az Európai Unió is dolgozik, de az jól látható, hogy a jelentős hatékonyságnövekedés miatt ez lesz a jövő.

„Óriási tartalékok vannak az egészségügyi ellátás rendszerében, amit a virtuális tér és a mesterséges intelligencia tud felszabadítani, legyen szó online látásvizsgálatról, EKG vizsgálatok és leletek kiértékeléséről, másodorvosi vélemény kikéréséről, előszűrésekről, általános konzultációkról. 

kórházi betegirányítás, egészségügyi ellátás, kórházibetegirányítás, egészségügyiellátás, egészségügy, kórház, illusztráció
Az online beteg-útirányítás teheti könnyebbé a páciensek életét.
Fotó: Shutterstock/Ground Picture

Természetesen az orvosi ellátás nem helyettesíthető, nem is ez a cél, hanem az, hogy az orvosok minél nagyobb arányban fókuszálhassanak gyógyító tevékenységükre.” 
A Mozgásklinika már el is indította online betegirányítási rendszerét, amely itt érhető el.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről