Budapesten és több száz településen lesz szúnyogirtás a héten

Vágólapra másolva!
A héten tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén, valamint Budapest hat kerületében lesz szúnyogirtás. A legtöbb szúnyog jelenleg a Dunántúlon van, ugyanis az áradások és az esőzések nagyban segítették a szaporodásukat. Az irtás a méhekre nem lesz veszélyes.
Vágólapra másolva!

A héten 86 ezer hektáron lesz szúnyogirtás: Komárom térségében, Budapest érintett kerületeiben, a Csepel-sziget, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében, továbbá a Dráva mentén és a vízpart közeli településeken lesznek irtások. Ezen kívül Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala vármegye számos településén várhatóak földi kémiai gyérítések. 

A kifejlett szúnyogok elleni védekezéseket földi úton, a települések lakott részein végzik, platós autóra szerelt permetező berendezésekkel. A készítményt apró cseppekre bontva, nagyon alacsony dózisban juttatják ki az esti és éjszakai órákban, így a méhekre és más nappal aktív rovarokra nincs hatással az irtás

 - írja a Katasztrófavédelem.

A nagy hőség miatt a légi kémiai irtásra továbbra sem kerül sor, mivel az csak a napnyugta előtt kivitelezhető, amikor a meleg miatt még alig repülnek a szúnyogok. 

Képünk illusztráció 
Fotó: Pixabay - WikiImages

A kánikulában a szúnyogok viselkedése is megváltozik, az aktivitásuk későbbre tolódik, de továbbra is tömegesen vannak jelen. 

A Dunántúlon a legtöbb a szúnyog, ahol a korábbi áradások és esőzések kedveztek nekik. Napnyugta után, a szokásosnál akár több órával később találkozhatunk a szúnyogokkal, de vannak olyan fajok, amelyek az extrém hőmérsékleti viszonyokat is jól tűrik.

A legtöbb helyen már felszáradtak a szúnyogok utánpótlását biztosító árterületek, így a lárvák számát csökkentő szervezett biológiai gyérítések lezárultak. 

Ahogy korábban megírtuk, egyre gyorsabban terjed az Egyesült Királyságban az ázsiai tigrisszúnyog. A csípése annyira fájdalmas, hogy korábban a csonttöréshez hasonlították. A veszélyes rovarok ezen kívül olyan, emberekre is veszélyes betegségeket terjesztenek, mint például a dengue-láz.

A szúnyogcsípés nem kellemes, de mindenféle szúnyogriasztó anyaggal sem kellemes bekennünk magunkat. Most megtalálhatták a tökéletes megoldást a védekezésre. Egy szövet, amibe beletörik a szúnyogok fullánkja.

Arról is írtunk, hogy a szúnyogok akár ki is halhatnak, miután kiderült, hogy a klímaváltozás miatt gyorsabban öregszenek, és jelentősen legyengül az immunrendszerük.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről