A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
14:00VízilabdaHollandia-Magyarország
HUNGémesi Csanád
15:25VívásFares Ferjani-Csanad Gemesi
HUNMadarász Dóra | Nandor Ecseki
17:15AsztaliteniszChun Ting Wong/Hoi Kem Doo-Nandor Ecseki/Dora Madarasz
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Karácsony Gergelynek rengeteg bírságot kell kifizetnie a szabálytalan közbeszerzései miatt

karácsonygergely
Fotó: Fotó: Ancsin Gábor / www.kepsz
Vágólapra másolva!
Amellett, hogy a baloldali főpolgármester csőd szélére sodorta Budapestet, még azzal is kénytelen megbirkóznia, hogy a rekord mennyiségű bírságokat kifizesse. A Metropol arról írt, hogy a fővárosiak minimum félmilliárdos tételnek mondhattak eddig búcsút a főváros szabálytalan közbeszerzései miatt, miközben sokmilliárdos veszteséget is okozott a Városháza a pazarlásai miatt.
Vágólapra másolva!

A lap emlékeztet, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság elmarasztalása amiatt történt, hogy a BKK egy tavaly kiírt busztendert törvénysértő módon bonyolított le, de megsértette a versenyegyenlőséget is. 

Emiatt újabb 200 milliós bírság megfizetésére kötelezték a céget, sőt a testület megsemmisítette az ajánlatkérő BKK döntését is.

A Magyar Nemzet megjegyzi, hogy ez az összeg éppen annyi, amennyit Karácsony Gergely a napokban prémiumokra szórt el, és amelyből 11,5 milliót pont a BKK vezérigazgatója, Walter Katalin tehetett zsebre, aki annak idején vágásérett pulykának nevezte a budapesti utazókat.

A Metropol írt arról is, hogy a főváros közlekedési cége már 2021-ben is, amikor a Blaha Lujza teret újították fel, szabálytalan közbeszerzést írt ki. A Városháza közlekedésszervezéssel és működtetéssel foglalkozó cégei egyébként 2021 végéig a reklámtenderrel együtt több mint 200 millió forintos bírságot kaptak, amelyet a budapesti adófizetők fizettek meg.

Felelevenítették, hogy ilyen volt a multifunkciós tehergépjárművek közbeszerzése is amikor további ötmillió forintjába került a BKV-nak, illetve a Tüttő Katalin-féle buszbérléstender is, amikor a BKV használtbusz-bérlési pályázata során olyan céggel szerződtek, amelynek busza sem volt, ráadásul a pályázat során más cég tulajdonában lévő buszokkal pályázott. A lap megjegyzi, a budapesti városvezetéstől azóta sem érkezett válasz arra, hogy ki döntötte el, hogy egy offshore hátterű kamucéggel kössenek szerződést, ki a felelős.

A Metropol felhívta a figyelmet arra a reklámtenderre is, amelyet a főpolgármesternek a 2019-es választások után csak alá kellett volna írnia a szabályos közbeszerzésen érvényes és nyertes ajánlatot a francia hátterű multinacionális céggel. A szerződés alapján nyolc éven keresztül évi több mint 1,7 milliárd forintot fizetett volna a járműágazathoz, illetve a BKK infrastruktúrájához tartozó reklámfelületek hasznosítási jogáért (inflációt követve). 

Ehelyett Karácsony inkább újra kiírta ugyanazt a közbeszerzést. A megismételt eljárás után, belecsúszva a Covid-járvány időszakába, két és félszer kevesebb pénzért vitte el ugyanaz a cég ugyanazt a tendert.

A budapestiek vesztesége így naponta nagyjából 2,6 millió forint, havonta mintegy 80 millió, évente pedig csaknem egymilliárd forint. Ez összesen a 4+4 évre 8 milliárd forintos kár.

A reklámtender miatt 115+5 millió forint büntetés megfizetésére kötelezte a fővárost a Közbeszerzési Döntőbizottság.

A kormányhivatal további 14 millió forintra büntette a fővárost, amiért a reptéri buszjegyeket szabálytalanul értékesítette az egyébként nem közlekedő járatokon. A BKV multifunkciós gépjárműveinek beszerzéséhez kapcsolódó közbeszerzés okán ötmillió forint bírság sújtotta Karácsonyékat. A BKK hőpapíros (jegypapír) beszerzése miatt 50 millió forint bírságra ítélték a Városházát. A Pesti úti idősek otthonában a higiéniai előírások be nem tartása (2020) miatt egymillió forint volt a bírság.

Ahogyan azt korábbi cikkünkben megírtuk, a főpolgármester, miután 50 milliárdos adósságba taszította májusban a fővárost, a napokban kiosztott 200 milliós jutalmat. Mindezt akkor tette meg, amikor már az is nagy kérdés a Városházán, hogy a csőd szélén lavírozó főváros hogyan húzza ki az év végét pénzügyileg. 

A BKK vezére a havi 2,8 milliós fizetése mellett 11,6 millió forintot tehet zsebre most, miközben év elején járatritkítási csomagot akart bevezetni. Mártha Imre, a luxuséletet élő budapesti közművezér is kapott 11,7 milliót.


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!