Percről percre

Légiparádé, különleges ételek, koncertek: rengeteg program, és Európa legnagyobb, leglátványosabb tűzijátéka - Élő

Események

IMG_1199
2024. augusztus 20., Szent, István, ünnepe, államalapítás, ünnepe, Augusztus, 20., légiparádé,
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén a látványos tűzijáték, fényfestés és drónshow mellett számtalan gasztronómiai és kulturális esemény, illetve koncertek sokasága várja az érdeklődőket a nemzet fővárosában. Ugyanígy kiemelt érdeklődésre tartanak számot az állami ünnepség programjai is, a Kossuth téren. Mutatjuk, mi történt reggel óta az államalapítás ünnepén, és milyen programokkal várják az érdeklődőket!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés

Rengeteg az ingyenes program és koncert, este pedig varázslatos tűzijáték- és fényshow-val zárul az ünnepségsorozat.

 

13:00
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

Rendőrök élesztettek újra egy idős nőt a budai rakparton

Összeesett egy idős nő kedd délelőtt a budai felső rakparton, rendőrök kezdték meg az újraélesztését, amit a perceken belül a helyszínre érkező mentők folytattak - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon.

A tájékoztatás szerint a nő a Batthyány tér közelében lett rosszul, unokája az ünnepi rendezvények biztosításában részt vevő rendőröktől kért segítséget.

A BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályának két járőre odarohant, és mivel érezték, hogy a nőnek nincs pulzusa, azonnal megkezdték a mellkaskompressziót. Közben riasztották a mentőket, akik egy mentőmotorossal és két esetkocsival perceken belül odaértek, és emelt szinten folytatták az újraélesztést. Miután a 72 éves nő állapotát sikerült stabilizálni, a Honvéd Kórházba vitték - áll a közleményben.

12:51
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

Mentőszolgálat: idén 51 mentőegység vigyáz a fővárosi tűzijáték nézőire

Az idén 51 mentőegység vigyáz az augusztus 20-ai fővárosi tűzijáték nézőire - közölte az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-vezetője kedden az MTI-vel.

Győrfi Pál azt írta, hogy a mentőszolgálat idén is komplex mentési terv alapján hajtja végre az augusztus 20-i tömegrendezvények egészségügyi biztosítását.

tűzijáték, augusztus20
Idén is varázslatos tűzijátékra számíthatunk.
Fotó: Facebook / Magyarország Kormány

A legtöbb látogatót vonzó programelem, a fővárosi tűzijáték idején a mentőegységek már a közönség érkezése előtt a Duna pesti és budai oldalának összesen 51, gondosan kiválasztott pontjára települnek, felállítási helyüket a mentők által külön erre a célra készített digitális térképen bárki pillanatok alatt megkeresheti (https://mentok.hu/tuzijatek ).

A térkép a több mint 700 ezer felhasználó okostelefonján már működő, ingyenesen letölthető ÉletMentő applikáción keresztül is elérhető - tette hozzá.

12:40
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

Komolyzenei koncertek a Filozófusok kertjében

A Filozófusok kertjében reggeltől estig kihagyhatatlan komolyzenei koncertekkel várják az érdeklődőket. 

Irány a Panorama Classical! Ne maradj le a mai izgalmas programokról! Részletekért látogass el a https://www.szentistvannap.hu/ oldalra, vagy töltsd le az applikációt!

12:34
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor: Szent István hagyatéka minden magyar számára iránytűként szolgál

Szent István hagyatéka minden magyar számára iránytűként szolgál - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter, amikor az állami ünnep alkalmából kitüntetéseket adott át kedden Budapesten. Navracsics Tibor azt mondta, hogy az augusztus 20-i kitüntetések és azok átadása Szent István hagyatékának ápolásába illeszkedik. Szent István hagyatékának és hagyományának folytatása ugyanis nem pusztán sikeres csatákat és átfogó reformokat jelent, hanem olyan hétköznapi cselekedeteket is, amelyekkel folytatjuk elődeink munkásságát.

Akik elismerésben részesülnek, azok ilyen értelemben is Szent István örökösei, mert mindenki a saját területén tett azért, hogy Magyarország összetartó és nemzetközileg is elismert közösségként létezzen, egy olyan időszakban, amely válságoktól terhes, amikor sokak számára a jövő bizonytalan 

- tette hozzá. Úgy fogalmazott, hogy a kitüntetésben részesülők tettei, munkája az, ami lehetővé teszi, hogy amikor Magyarországról gondolkodunk, akkor a jövőről is gondolkodunk, és "olyan példaképeket találjunk magunknak, akik értékeikben, munkáikban, hozzáállásukban és életpályájukban megtestesítik az a jövőt, amit szeretnénk Magyarországnak".

Fotó: Origo

Hagyatéka iránytűként szolgál

Navracsics Tibor arról is szólt: kitüntetések átadása mindig megtisztelő szerep, hiszen ezen keresztül egy egész közösség értékeli azoknak a munkáját, akik kiemelkedőt alkottak, és különösen megtisztelő ez Szent István napján. Szent István hagyatéka minden magyar számára iránytűként szolgál a mindennapjainkban, a kiemelkedő tettek megítélése során, s az nem maradhatott volna fenn, ha magyarok milliói nem tartották volna saját maguk számára mércének - mondta.

Az ünnepségen a miniszter Magyar Érdemrend Tisztikeresztje, Magyar Érdemrend Lovagkeresztje, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetéseket, valamint Életmentő Emlékérmeket adott át.

12:24
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

Honvédelmi miniszter: A magyarok békét akarnak, ezért a haza védelméből a mi nemzedékünknek is kijut a maga része

Katonai tiszteletadás mellett, Sulyok Tamás köztársasági elnök jelenlétében vonták fel Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen, kedd reggel Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren. A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel, majd honvédtiszt-jelöltek letették ünnepélyesesküjüket.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter azt mondta, az előző generációk hosszú sorának soha nem jutott teljes béke, nem volt még olyan kor, amikor kiképzett katonákra ne lett volna szükség. Ma is vannak olyan erők, amelyek a háborútól hasznot és hatalmat remélnek, a magyarok azonban békét akarnak, ezért a haza védelméből "a mi nemzedékünknek" is kijut a maga része - emelte ki.

Ősi nemzet vagyunk

Egyetlen ország és nemzet sem hanyagolhatja el ezt, az önmaga iránti legfontosabb kötelességét, hiszen bármely állam és nemzet csak úgy létezhet, ha megvédi határait, polgárait, hitét, nyelvét és kultúráját - jelentette ki a miniszter. Úgy fogalmazott, "ősi katonanemzet vagyunk a magunk magyar módján, készek és képesek vagyunk az önvédelemre, háborítatlanságunk védelmére, a határaink biztosítására, a megújulásra, egy modern hadseregben való szolgálatra". Szalay-Bobrovniczky Kristóf arról beszélt, hogy az ország védelmi képességét napról napra erősítik: 2010 után újra kellett építeni a honvédelem egész rendszerét, megtalálni azokat a formákat, amelyek az ország lehetőségei között a kor viszonyainak leginkább megfelelő módon alkalmasak a haza védelmére. "Miközben szorosan együttműködünk NATO-szövetségeseinkkel, és teljesítjük a közös védelemből ránk háruló feladatokat, fel kell készülni a háborús idők fenyegetéseinek elhárítására is" - mondta, megjegyezve, hogy fontos a NATO-szövetség, de közben óvnunk kell nemzeti érdekeinket, a szövetségen belül is.

A Magyar Honvédség folyamatosan erősödik, mert a békéhez erő kell: az egyéni felszereléstől a modern fegyvereken át az infrastrukturális feltételekig minden megújul a magyar katona környezetében, továbbá stabil és méltó megélhetést biztosítanak azoknak, akik a nemzet szolgálatába állnak. Lerakták egy komoly hadiipar alapjait, és újra "nemzeti üggyé" teszik a hazaszeretetet, a honvédelmet, amely éppúgy kötelesség, mint ahogy jog és lehetőség is - sorolta az újításokat a miniszter.

A ceremónián az államfő mellett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, kormánytagok, továbbá állami és katonai szervezetek, a diplomáciai testület képviselői, valamint többszáz érdeklődő vett részt. Az eseményen közreműködött a Magyar Honvédség központi zenekara és a Nemzeti Lovas Díszegység, a légierő Gripenjei pedig díszrepülést hajtottak végre. Az ünnepséget követően a Parlament előtti Duna-szakaszon légiparádét tartott a Magyar Honvédség.

 

12:04
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

Honvédségi Kiállítás a Városligetben

A Magyar Honvédség interaktív bemutatói és kiállítás is várja az érdeklődőket a Városligetben. Bővebb információ ITT!

A Magyar Honvédség Facebook-oldalán arról számoltak be, hogy 

az érdeklődők lehengerlő nagyvasakkal, – köztük Lynx harcjárművekkel, Leopard 2A7HU harckocsival, PzH2000 önjáró löveggel és Gidrán harcjárművvel –  katonás dallamokkal és modern kézifegyverekkel is találkozhatnak

többek között 10 órától a Városligetben. A bejegyzés szerint 25 alakulatuk katonáival, eszközeivel és feladataival ismerkedhetnek meg a családok, az érdeklődők.

11:59
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

Krausz Ferenc kapta a Magyar Szent István Rendet

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus vette át a Magyar Szent István Rendet az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából Sulyok Tamás köztársasági elnöktől kedden a Sándor-palotában.

Sulyok Tamás a díjátadó ünnepségen kiemelte: Krausz Ferenc fizikusra Magyarországon mindannyian büszkén tekintünk, a hosszú évek kutatómunkájának eredményeit a fizikai Nobel-díj igazolta. A köztársasági elnök hozzátette: Krausz Ferenc és társai új eszközöket adtak az emberiség kezébe, amelyekkel vizsgálhatóvá váltak az atomokat felépítő elektronok mozgásai és energiaváltozásai, s ezzel végtelen távlatokat nyitottak.

KRAUSZ Ferenc, KrauszFerenc, Nobel-díjas magyar fizikus
Krausz Ferenc Németországban élő Nobel-díjas magyar fizikus, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója Budapesten, a Bálnánál 2023. október 16-án. A tudós Pierre Agostini Egyesült Államokban tanító francia és Anne L'Huillier Svédországban dolgozó szintén francia fizikussal együtt kapta a fizikai Nobel-díjat.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A fénysugár, amellyel Krausz Ferenc világít, egy eddig teljesen ismeretlen dimenziót tesz láthatóvá. A felfedezés életeket menthet az orvoslásban, megújíthatja a fizika és kémia számos tételét, elméletek újragondolására késztet más kutatókat, mozgásba hozza a világot - hangsúlyozta az államfő.
 

11:55
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

Hősök útja, hagyományőrzők és huszárok a Tóth Árpád sétányon

Zséda, a Szent István Nap nagykövete és Varga Gábor élőben jelentkezett a Hősök Útjáról. Elmondták, mi várja az érdeklődőket a Kapisztrán tértől nem messze, a Tóth Árpád sétányon este 19 óráig.

11:44
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

Estig még meg lehet kóstolni az ország tortáit

A 2024-es Magyarország Tortáját ma estig még meg lehet kóstolni a Magyar Ízek Utcájában. Koncertekkel és hazai ízforgataggal várnak mindenkit a Várkert Bazárban!

11:39
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

A Mesterségek Ünnepére is várják az érdeklődőket

Szente Vajk, a Szent István Nap nagykövete a népművészetről beszélgetett Igyártó Gabriellával, és elmondta, hogy az érdeklődők kipróbálhatják a különböző mesterségeket a Mesterségek Ünnepén. A rendezvényre sok országból érkeztek mesteremberek, és kulturális programok is várják a családokat.

11:34
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

Divat & Design Fesztivál a Millenárison

Kortárs magyar divat- és formatervezők, hazai designerek és kreatív workshopok várják az érdeklődőket a Divat & Design Fesztiválon, a Millenárison.

11:30
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

Ingyenes vércukormérés a Magyar Ízek Utcájában

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány augusztus 20-án a Magyar Ízek Utcáján állomásozik. A Facebookon azt írják: 

gyertek ingyenes egészségügyi szűréseinkre 17:00-ig, és előzzétek meg a betegséget! Ezzel várunk titeket: vércukorszintmérés, véroxigénszintmérés és vérnyomásmérés.

11:15
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

Isten éltessen, Magyarország!

A Magyarország Kormánya Facebook oldalon tettek közzé egy videót augusztus 20. alkalmából.

10:56
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

A középkorban nagy hagyománya volt Szent István király tiszteletének a Kárpát-medencében

Szent István király emlékezete 1083. augusztus 20-i szentté avatásától kezdve szerepet játszik a magyar történelemben. Megünnepléséről már az 1222-es Aranybullában is rendelkeztek. Később Mária Terézia nemzeti ünneppé nyilvánította Szent István napját, és Budára hozatta a Szent Jobbot. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után tilos volt a szent király ünneplése, ahogy bő száz évvel később, a kommunista rendszer is betiltotta az ünnep vallási tartalmát.

10:55
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

Augusztus 20-a a magyar állam ezeréves folytonosságának is az emléknapja

1083-ban ezen a napon avatták szentté államalapító királyunkat, akinek fő célja az ország keresztény állammá tétele volt. Augusztus 20-a a magyar állam ezeréves folytonosságának is az emléknapja. Ezen a napon rangos állami kitüntetéseket adományoznak.

10:51
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország Európa legnagyobb tűzijátékával ünnepli az államalapítást

Rekordszámú pirotechnikai termék, az eddiginél nagyobb látványterület, varászlatos drónshow - ez csak néhány dolog, ami felejthetetlenné teheti az idei, augusztus 20-i tűzijátékot. A szervezők nem kisebb célt tűztek ki maguknak, minthogy Európa legnagyobb tűzijátékát mutatják be az államalapítás napján. A szakemberek fél éve azon dolgoznak, hogy Magyarország méltó módon tudja megünnepelni a születésnapját. Ennek kapcsán összeszedtünk minden fontos információt a milliók által várt eseményről, a tűzijátékról!

10:48
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

Varázslatos volt a légiparádé

Sokan nézték a budapesti rakpartról.

IMG_1199
Fotó:  Csudai Sándor - Origo

 

10:45
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

Rengeteg izgalmas program várja a látogatókat a tűzijáték előtt

Augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén a látványos tűzijáték, fényfestés és drónshow mellett számtalan gasztronómiai és kulturális esemény, illetve koncertek sokasága várja az érdeklődőket a nemzet fővárosában. Ugyanígy kiemelt érdeklődésre tartanak számot az állami ünnepség programjai is, a Kossuth téren.

A látogatók 10 és 18 óra között díjmentesen megtekinthetik a Szent Koronát az Országházban, amely ezen a napon megnyitja kapuit a nagyközönség előtt.

A részletes augusztus 20-i program, az előadókkal és a műsorokkal kapcsolatos információkkal együtt ezen a weboldalon és a Szent István Nap mobilapplikációban érhető el. A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják. 

A Szent István-napi rendezvényeket az operatív törzs felügyeli, ma reggel megkezdték működésüket.

magyarízekutcája, augusztus20
Magyar Ízek Utcája.
Fotó: Facebook

 

10:42
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán: Megkezdte mai működését a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs

Megkezdte keddi működését reggel 7 órakor az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs, amelynek munkájában közreműködik többek közt a rendőrség, a honvédség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgáltató, a Budapesti Közlekedési Központ, a Budapest Közút és a fővárosi kormányhivatal - írta Kovács Zoltán, a testület vezetője a Facebook-oldalán.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a bejegyzésében hozzátette: augusztus 17-e óta nagy érdeklődés mellett zajlanak a Szent István-napi rendezvénysorozat központi programjai Budapesten, szombat óta már több tízezren vettek részt az eseményeken.

Kovács Zoltán tudatta azt is: kedden, a nemzeti ünnepen, a hagyományoknak megfelelően zászlófelvonással és tisztavatással kezdődtek a programok a Kossuth Lajos téren, majd ezt a Duna feletti légi parádé követi. Az érdeklődők 10 és 18 óra között ingyenesen tekinthetik meg a Szent Koronát a Parlamentben. 

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra: ezeken túl számos ingyenes program közül válogathatnak a kikapcsolódni, szórakozni és ünnepelni vágyók, a részletekről a www.szentistvannap.hu honlapon tájékozódhatnak. Kovács Zoltán közölte azt is: az időjárás függvényében a rendezvényekkel kapcsolatos döntéseket kora délután hozzák meg.

 "Kérjük, mindenképpen figyeljék az időjárással kapcsolatos híreket, mielőtt útnak indulnak. Ünnepeljük biztonságosan Magyarország születésnapját!" - írta az augusztus 20-ai ünnep lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője.

10:39
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

Simicskó István: Magyarország  születésnapja a legfontosabb nemzeti ünnep

A KDNP frakcióvezetőjének közleménye szerint Szent István királyunk több, mint ezer évvel ezelőtt szigorú, de következetes államférfiként keresztény alapokra helyezte a nomád törzsi gyökerekkel rendelkező fiatal magyar államalakulatot, s ezzel végleg Európa szerves részévé tette Magyarországot, amellyel biztosította nemzetünk fennmaradását.

Hazánknak már akkor is a nyugat és a kelet határán kellett megtalálnia a helyét. Szent Istvánt a Róma püspökétől kapott koronával szentelték fel királlyá, így szuverén része lettünk annak a közösségnek, annak a keresztény Európának, amelyhez ma is tartozunk, és az elmúlt ezer évben tartozni akartunk. A keresztény gyökereken nyugvó Európa a szuverenitását őrző magyarság természetes létközege.

Azt írják, hogy Simicskó István szerint történelmünk során Magyarország mindig akkor volt a legsikeresebb, amikor az ország fejlődésében a magyar érdekek meghatározó tényezőként jelentek meg. Amikor az ország vezetői idegen érdekek kiszolgálói lettek, szinte kivétel nélkül mindig rajtavesztettünk. Ezért fontos a szuverenitás, hogy mi dönthessünk a saját sorsunkról. Ez is Szent István öröksége, amelynek megőrzése talán sosem volt olyan fontos, mint most, az egyre inkább kiszámíthatatlanná váló, kihívásokkal teli 21. században, ahol az Európai Unió belső viszályai és a körülöttünk zajló háborúk ránk nehezedő nyomása közepette kell megőriznie hazánknak újra és újra önállóságát és függetlenségét. Ez csak úgy lehetséges, ha a keresztény alapokat, az állam fundamentumát megerősítjük.

Az Úr oltalmazza hazánkat mindenkor!

 

10:35
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

Nagy István: hálával és köszönettel tartozunk az új kenyérért

A kenyér mindig az élet és a megmaradás üzenetét hordozza, éppen ezért hálával tartozunk a gazdáknak, akik munkájának és kitartásának köszönhetően augusztus 20-án megszeghetjük az új kenyeret - jelentette ki az agrárminiszter a nemzeti ünnepen a közösségi oldalán közzétett videóüzenetében.

Az Agrárminisztérium MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a videóüzenetben Nagy István arra emlékeztetett, hogy augusztus 20-án nemcsak az államalapítást ünnepeljük és Szent István királyunkra emlékezünk, hanem hálát adunk és köszönetet mondunk az új kenyérért is. Nekünk, magyaroknak a búza és a belőle sütött kenyér az életet jelképezi - emelte ki.

A magyar agráriumban dolgozóknak hála sikerrel lezajlott az aratás, az ország kenyere biztosított, amiért köszönettel tartozunk. A kenyérben benne van a gazdálkodók fáradsága, verejtéke és a kihívásokkal szembeni kitartása is - tette hozzá a tárcavezető. A miniszter kitért arra is, hogy a nyári aratású növényeknél a saját szükségleteinken túl jelentős, több millió tonnás export árualap is képződött.

Az őszi búza idei, több mint 864 ezer hektáros területén az országos termésátlag elérte az 5,8 tonnát hektáronként. Ez az érték kis mértékben meghaladja a tavalyi és az elmúlt öt év termésátlagait is 

- jegyezte meg. A hektáronkénti hozamok és a terület alapján idén összesen csaknem 5 millió tonna búza termett, ami bőven fedezi a 3 millió tonna körüli éves magyarországi felhasználást. Az étkezési minőségű kategóriába sorolható termés is elegendő az 1,1 millió tonna körüli magyarországi éves őrlési szükséglet kielégítéséhez - emelte ki az agrárminiszter. 

országkenyér, augusztus20
Csodálatos programokkal várják a résztvevőket.
Fotó: Polyák Attila / Origo

Nagy István hangsúlyozta, amikor megszegjük az új kenyeret, akkor mindig jusson eszünkbe a gazdák szorgalma a földeken, a molnárok erőfeszítése a malmokban és a pékek verejtékes munkája a kemencék előtt, amire minden nap nélkülözhetetlen szükségünk van. Gondoljunk rájuk tisztelettel és megbecsüléssel - áll a közleményben.
 

10:33
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

Olaszországi főlelkész: Szent István államvezetőként tartotta meg népét és tette nemzetté

Szent István király államvezetőként döntött arról, mi tartja meg a magyar népet és teszi nemzetté, döntését az utóbbi ezer év igazolja - mondta Törő András olaszországi főlelkész a Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában bemutatott ünnepi misén kedden reggel. Törő András atya beszédében hangsúlyozta, hogy Szent István nem halott legendának vagy múltbéli hősnek számít, hanem élő példaképnek.

"Saját korában államvezetőként döntött és indult: vállalta, hogy a magyar nép történetét előre kell vinni, és stabil alapra kell építeni, olyan sziklára, amelyet semmilyen vihar nem tud kikezdeni" - mondta az olaszországi főlelkész. Hozzátette: a következő ezer évben is a szent király döntése és választása vezessen, hogy tudjuk kire bízhatjuk hazánkat, nemzetünket, életünket. "Rómában kereszténységünk, hitünk, magyarságunk szálai összeérnek" - mondta a bazilika altemplomában található magyar kápolnában. A misén részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki magánlátogatáson tartózkodik Rómában.

10:31
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

Bárzongoristák játszanak a Vigadó Piano közönségének Budapesten

Augusztus 20-án is várja az ünneplőket a Vigadó Piano programhelyszín Budapesten, bárzongoristák és Nika fellépésével, valamint tematikus bárokkal és a Dunakorzó panorámájával.

A Szent István-napi programsorozat egyik helyszíne a Vigadó Piano, ahol kora délutántól estébe nyúlóan bárzongoristák játéka tölti be a Pesti Vigadó előtti teret augusztus 20-ig - olvasható a szervezők MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Francia sanzon, amerikai bárzene, tangó, bossa-nova, swing és magyar slágerek népszerű dallamait hallhatják az ünneplők a legkiválóbb hazai bárzongoristák, köztük Fűzy Gábor, Lakatos Pecek László és Neumann Balázs vagy éppen Nyári Gyula előadásában - ismertették. A közleményben Nyári Gyula bárzongoristát, a Magyar Bárzongoristák Egyesülete alapítóját, a színpad házigazdáját idézték, aki elmondta: ilyen szintű találkozójuk, mint a Vigado Piano eseményen, ritkán adódik. 

A bárzongoristák 14 órától egészen 22 óráig háromnegyed órás blokkokban lépnek a színpadra, önállóan vagy valamilyen formációban.

"Együtt játszunk a közönséggel, különböző stílusok között mozgunk, legyen szó egy külföldi slágerről, operáról, sanzonról vagy filmzenéről, miközben egy olyan zenei hagyatékot is ápolunk, amelyet nagyon fontos lenne az utókor számára megtartani" - mondta Nyári Gyula, kiemelve, hogy ezért is jött létre 2021-ben a Magyar Bárzongoristák Egyesülete.

A bárzongorista legendák mellett Gájer Bálint és Berki Tamás is közönség elé lépett, augusztus 20-án pedig Nika műsorát élvezheti a közönség - írták a közleményben, hozzátéve, hogy a zenei élményt a Vigadó Piano tematikus bárjainak kínálata teszi teljessé.
 

10:29
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

1100 év 3 dimenzióban címmel látható válogatás az MNM gyűjteményéből

1100 év 3 dimenzióban címmel látható válogatás a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) digitalizált gyűjteményéből; az államalapítás ünnepére a múzeum nagy felbontású, 3D-s modellekből összeállított galériával készült.

Augusztus 20-a alkalmából olyan műtárgyakat válogattak össze, amelyek főszereplői a magyarság történetének, különböző korokból maradtak ránk. A modellek speciális szkenneléssel, illetve olyan innovatív fotótechnikai eljárásokkal készültek, amelyek a kétdimenziós fényképekből háromdimenziós objektumokat állítanak elő - áll az MNM MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A webtechnológia segítségével a múzeumi darabok szabadon forgathatók és nagyíthatók. A felvételek minden apró részletre kiterjednek és ezzel olyan élményt adnak, amelyet a vitrinek előtt állva nem élhetünk át - emelték ki a közleményben. A képválogatás az MNM honlapján, a https://mnm.hu/hu/cikk/1100-ev-3-dimenzioban linken érhető el.

Az első tárgy egy a 10. század első évtizedeiből előkerült koponya. Szintén a honfoglalás korából maradtak fenn az öntött, áttört technikával készült hajfonatkorongok, amelyek a magyar viselet keletről hozott elemei közé sorolhatók. A bemutatott műtárgyak között van a Felső-Tisza-vidéki Beszterecen előkerült, görög feliratú, bizánci stílusú, hordozható ezüst szenteltvíztartó, amely a magyarsággal kapcsolatba hozható első ismert egyházi felszerelési tárgy. A Hierotheosz-féle misszióval egykorú, a 10. század közepi bizánci ornamentális megújulás egyik korai emléke.

A válogatásban helyet kapott a 11. századi királyfejes gyűrű. A bizánci vagy bizánci hatású zománcos ékszer Szeged környékéről került elő.

A margitszigeti korona elnevezésű műtárgy is megtalálható a válogatásban. A nyolcrészes liliomkoronát a Margitszigeten találták a domonkos nővérek kolostora templomának szentélyében feltárt sírban az 1838-as nagy árvíz után. A műtárgyak között van egy 400 éves ruha. A hagyomány szerint Bethlen Gábor erdélyi fejedelem második felesége, Brandenburgi Katalin számára készült a múzeum legrégibb, magyar szabású női díszöltözete. A válogatásban szintén megtekinthető 3 dimenzióban egy 1848-as pecsétnyomó, egy fotókerámia, továbbá egy fából faragott műkéz, amely feltehetően az 1920-as évekből való.
 

10:27
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

A kecskeméti repülődandár három Gripen harcászati repülőgépből álló kötelékének díszelgő áthúzott a Kossuth tér fölött, miután az Országház előtt felvonták a nemzeti lobogót az államalapítás és államalapító Szent István király ünnepén.

gripen, aug20
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

10:25
augusztus 20, 2024
Vágólapra másolva!

Számtalan program várja az érdeklődőket Budapesten

Az államalapítás ünnepén a látványos tűzijáték, fényfestés és drónshow mellett számtalan gasztronómia és kulturális esemény, továbbá koncertek várják az érdeklődőket Budapesten - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Az állami események a reggel 8 órai zászlófelvonással kezdődtek meg a Kossuth Lajos téren, ezt ugyanott a tisztavatás, majd a Magyar Honvédség légi parádéja követte.

A látogatók 18 óráig díjmentesen megtekinthetik a Szent Koronát az Országházban, és ugyaneddig tart nyitva a Szent Jobb Aranyvonat, illetve a Városok Sétánya kiállítás az Alkotmány utcában. A Hősök Útja programjain a Tóth Árpád sétányon 19 óráig hét történeti színben hagyományőrző csoportok és színészek 10-15 perces jeleneteket adnak elő.

POY_2138
Zászlófelvonás a Parlamentnél.
Fotó:  Polyák Attila - Origo 

Szintén az állami események közt átadják a Magyar Szent István Rend kitüntetéseit. 

17 órakor kezdődik a Szent István-bazilikánál az ünnepi szentmise és a Szent Jobb-körmenet, este kilenckor pedig a Petőfi hídtól a Margitsziget alsó harmadáig mintegy öt kilométeres hosszúságban tűzi- és fényjátékot láthatnak a nézők, drónshow-val.

A zenés programok kedvelőit a Műegyetem rakparton a Road Movie Live-on 15.30 órától Zséda, majd 17 órától a Random Trip, 18.30-tól Curtis, 20 órától pedig a Parno Graszt koncertje várja.

A Vigadó Pianónál 14 órakor Nyári Gyula zongorajátéka Nádas Gábor és Gábor S. Pál legismertebb szerzeményeit szólaltatja meg. Majd egészen este nyolc óráig Pikács István (15 és 17 óra), Villás György (16 óra), Rigó Ferenc (18 óra) és Bari László (19 óra) ül a zongorához. Az elektronikus zenei SzabadRét fesztiválhelyszínen 14-től 23 óráig fellép Marwell & Benski, Monkeyneck, a Budai House Clique, a napot pedig a Lotfi Begi and Friends zárja.

A Retro Tabánon 16:30-tól Hauber Zsolt x Bonanza Banzai lép fel, majd az Exotic latinos ritmusaira táncolhat a közönség 17.30-tól, zárásként pedig 18.30-tól az Első Emelet áll a színpadra. A Panorama Classical programkínálatában 16 órától a Pénzügyőr Zenekar, majd 17.30-tól a Magyar Rendőrség Zenekara ad hangversenyt, 19 órától pedig a Magyar Honvédség Zenekara előadása kezdődik.

A kreatív műhelyekre kíváncsiakat a Divat & Design Fesztivál várja mások mellett az Arkki, az Artgarden és a Baantal kínálatával, de a kiállítók közt szerepel a Romani Design, a Letta és a FabLab is.

tűzijáték, augusztus20
Idén is varázslatos tűzijátékra számíthatunk.
Fotó: Facebook / Magyarország Kormány

A Mesterségek Ünnepén 12 órától népművészeti bemutatók, koncertek és különleges divatbemutatók lesznek, a napot 18 órakor Tímár Sára és Zenekara 20 órakor pedig a Fitos Dezső Társulat zárja.

A családokat cirkuszi játszóházzal, időkapszulával és kézműves foglalkozásokkal várja a Varázsliget, ahol Süsü, a sárkány kalandjait és a Lúdas Matyit is vetítik. A Vajdahunyad vára vásári forgataggá alakul, a Simorág Tánccirkusz és a Tűzmadarak előadásainak köszönhetően a látogatók betekintést nyerhetnek a korabeli mesterségek világába, a Virág Benedek Házban pedig mesemondók, ölbéli játékok és hintáztatók szórakoztatnak.

A gasztroprogramok közt a Magyar Ízek Utcájában a napot a Kolompos Együttes indítja, majd gasztronómiai beszélgetések és jazz koncertek követik egészen a Mystery Gang 19 órai koncertjéig.

A Csárdafesztiválon a látogatók már délelőtt 11 órától élvezhetik az Adonika Mozgásművészeti Stúdió és Táncegyüttes előadását, majd 12 órától Csernik Szende székely mesemondó interaktív mesehallgatásra invitálja a gyerekeket és felnőtteket. Délután a Berki Gipsy Band hagyományos cigányzenével, majd a Rézeleje Fanfárosok fúvós világzenei koncerttel szórakoztatják a közönséget. A Vadrózsa Táncegyüttes 16:30-tól lép színpadra a Zagyva Banda kíséretében. A napot Duka Elemér és Zenekara zárja.

A részletes ünnepi program a szentistvannap.hu weboldalon és a Szent István Nap mobilapplikációban érhető el. A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!