A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
HUNMagyarország
20:30VívásHungary-Japan
NyílNyíl

Magyarország a biztonság és a fejlesztések miatt is rendkívül vonzó úti cél

halászbástya, turizmus, budapest
Magyarország biztonságos ország.
Vágólapra másolva!
Már javában zajlik az igazi turista szezon, a nyár ugyanis számtalan lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra. A turistáknak viszont nem mindegy, hová látogatnak el a legszívesebben, milyen szempontok szerint választanak úti célt. Az utóbbi években egyre több turista paradicsomban történt ugyanis terrortámadás, valamilyen merénylet, vagy migránsok által elkövetett erőszakos cselekmény, amelynek főleg turisták voltak az áldozatai. Magyarország ideális úti cél, hiszen hazánkban nemcsak biztonságosan, hanem olcsón és nagyszerű helyeken, programokon lehet kikapcsolódni.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi években felértékelődtek a biztonságos és olcsó célpontok, ahol a turisták nyugodtan tölthetik el a idejüket, biztonságban érezhetik magukat, ráadásul úgy tudnak kikapcsolódni, hogy nem kell a nyaralásuk alatt aggódniuk: történik velük valami szörnyűség.

Magyarország ideális úti cél ebből a szempontból, és az utóbbi években egyre több külföldi látogatott el a magyar fővárosba. Budapest rendkívül népszerű, de a fővároson kívül sok vidéki nyaralóhely is igazán közkedvelt, hiszen nemcsak kiváló ár-értékarány jellemzi a nyaralóhelyeket, zseniális a gasztronómia és sok a látnivaló, a program, hanem a külföldieknek kedvező nyaralási lehetőséget biztosítanak a szállásadók, a szolgáltatók. 

Ami pedig a legfontosabb szempont: nem kell tartaniuk attól, hogy veszély fenyegetné őket. Hazánk ugyanis Európa egyik legbiztonságosabb országa, ahol nem kell terrortámadásoktól, illegális migránsok által elkövetett szexuális vagy egyéb jellegű bűncselekményektől tartaniuk.

Kiegyensúlyozott és szélsőségektől mentes a magyar közbiztonság, Magyarország a világ 14. legbiztonságosabb országa – hangsúlyozta a belügyminiszter korábban.

magyarország, vidék, nyaralás, biztonság
Kiegyensúlyozott és szélsőségektől mentes a magyar közbiztonság, Magyarország a világ 14. legbiztonságosabb országa.
Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség/Facebook

Magyarország az egyik legbiztonságosabb hely

A Magyar Nemzet számolt be róla korábban, hogy az Egyesült Államok Külügyminisztériuma – mint a legtöbb külügyminisztérium a világon – rendszeresen frissített országlistákat és térképet közöl, amelyeken feltünteti, hogy saját állampolgárainak mit javasol tervezett külföldi utazásaik előtt.

A washingtoni State Department különböző kategóriákat állít fel: van a teljesen biztonságos országok szűk csoportja, ahova bármiféle különös elővigyázatosság nélkül utazhatnak az amerikaiak; vannak olyan országok, ahol fokozott óvatosságot javasolnak az utazóknak; aztán vannak államok, amik kapcsán az utazás meggondolását javasolják; és végül azok az országok, amikhez annyit fűz az amerikai külügy, hogy oda ne utazzon senki. Az országlista friss táblázata szerint nagyon érdekesen alakul Európa: az amerikai kormányzat szemszögéből alig néhány európai országot értékelnek úgy, hogy oda aggodalom nélkül utazhatnak az amerikaiak.

Ezek közé tartozik Magyarország, továbbá a térségünkből Szlovákia, Románia, Bulgária, Montenegró és Görögország.

Rajtuk kívül Svájc, Portugália és az észak-európai országok vannak ebben a kategóriában. 

Ezzel szemben Nyugat-Európa nagy részében már a fokozott elővigyázatosság az ajánlott Washington szerint. Érdekes, hogy a világon alig van olyan ország, ahová Washington szerint gond nélkül utazhatnak az amerikai polgárok: Kanada, Ausztrália, Argentína, vagy épp Mongólia és Kirgizisztán van ezen a szűk listán. Ukrajna, Belarusz, Oroszország, Moldova, valamint a Közel-Kelet nagy része pedig no-go zóna a hétköznapi amerikaiak számára.

Nem kell terrortámadásoktól tartani

Az utóbbi években egyre többször fordult elő Európában, és a világ számos pontján, hogy turistákra támadtak rá erőszakos migránsok, vagy valamilyen merénylet áldozatai lettek. 

nizza, terrortámadás
Törvényszéki szakértők és rendőrök bizonyítékokat keresnek egy teherautó közelében a Promenade des Anglais tengerparti sétányon a francia Riviéra városában, Nizzában 2016. július 15-én, miután az belehajtott a tűzijátékot néző tömegbe. Fotó: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

Egy német turistát például késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített egy illegális bevándorló Párizsban, az Eiffel-torony közelében még tavaly decemberben. Egy másik esetben két kínai és egy ausztrál turistát ért terrortámadás a Maldív-szigetek fővárosának nemzetközi repülőtere közelében. De emlékezetes, hogy a nizzai terrortámadásnak az áldozatai 19 országból származtak, és tizenkét gyerek is volt közöttük. 2015. november 13-án az Iszlám Állam több migráns hátterű katonája végrehajtotta Franciaország történetének a legnagyobb szabású terrortámadását. A hét öngyilkos merénylővel együtt összesen 137 ember halt meg, és 413-an sebesültek meg. Franciaországban a terrorfenyegetettség továbbra is fokozott. 

turista, budapest, citadella
Szeretik Budapestet a turisták.
Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség/Facebook

Az Europol adatai szerint 2019 és 2021 között az uniós tagállamokban 1560 személyt tartóztattak le terrorizmushoz kapcsolódó bűncselekmény gyanúja miatt. 2021-ben a legtöbb támadás (5) Franciaországban fordult elő, ezt követi Németország (3) és Svédország (2).

Hazánkban szerencsére biztonságos utazni, jól érzik nálunk magukat a turisták.

Számos világsztár is szeret nálunk pihenni, és van olyan politikus is, aki magyar felesége miatt heteket tölt el Nyírparasznyán. A holland képviselő, Geert Wilders legutóbb éppen Bunyós Pityuval fotózkodott a településen. De korábban Mátészalkára látogatott Jamie Lee Curtis amerikai színésznő.

Nem kell félni migránstámadástól, erőszaktól

Sokakat megdöbbentett, hogy a párizsi olimpia megnyitója előtt öten megerőszakoltak egy ausztrál nőt. A 25 éves áldozat a Fete de Musique zenei fesztiválra érkezett. 

A lány az éjszakát a Moulin Rouge körüli bárokban és klubokban szórakozva töltötte, és elmondta, hogy  ötfős, „afrikai kinézetű” férfiakból álló csoport támadt rá, és brutálisan megerőszakolták. 

Az eset azért is kétségbeejtő, hiszen sokan azért utaznak ki az olimpiára, mert szeretnék jól érezni magukat, ez és az ehhez hasonló támadások viszont azt erősítik, hogy az emberek nem érezhetik magukat biztonságban. 

paris, párizs, támadás
Párizsban sok a támadás.
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Korábban megírtuk, hogy a mexikói rendőrség letartóztatott három embert, miután eltűnt két ausztrál és egy amerikai állampolgár a Kaliforniai-félszigeten. A perth-i testvérek, Jake és Callum Robinson, valamint az amerikai Jack Carter Rhoad szörfözni indultak április 27-én, utána nem adtak hírt magukról. Később kiderült, hogy fejbe lőtték őket, holttestüket egy kútba dobták, amiket a családjaik azonosítottak. 

Azt is megírtuk, hogy feladta magát a július 10-én, egy fülöp-szigeteki hotelben történt hármas gyilkosság gyanúsítottja. Kiderült, hogy a szálloda kirúgott alkalmazottja követhette el a gyilkosságokat. A férfi azt mondta, hogy véletlenül tört be pont abba a szobába.

Arról is beszámoltunk, hogy egy 44 éves férfit holtan találták a görögországi Szepszis szigetén. A hírek szerint a sziget egyik öblében lebegett. A parti őrség egyik tisztviselője elmondta, hogy az áldozatot fejsérülésekkel találták meg. A brit állampolgárt egy helyi kórházba szállították, mielőtt halottnak nyilvánították.

Hazánkban nem fordulnak elő hasonló esetek sem, a nők éjjelente biztonságban érezhetik magukat Budapest utcáin, és nem kell tartaniuk támadásoktól. 

félix, étterem, turista
Nagyon vonzó a magyar gasztronómia is.
Fotó: Facebook / Felix Kitchen&Bar

Este nyugodtan lehet sétálni a főváros utcáin

Korábban Tom Hanks amerikai színész látogatott el a magyar fővárosba, és elárulta, mi volt számára a legmegdöbbentőbb Budapesten. 

A hollywoodi színész szerint az amerikai városokban sehol nem látni olyan biztonságban élő, kerékpározó, éjszaka az utcán nevetgélő embereket, mint Budapesten, amit ő a világ egyik leggyönyörűbb városának tart.

„Ezt a pillanatot, ezt a látványt hoztam el magammal a varázslatosan gyönyörű Budapestről. Ez a világ egyik leggyönyörűbb városa. Én san francisco-i vagyok, szerintem San Francisco a világ legszebb városa, de azt kell mondanom, Budapest egy milliméterrel sincs lemaradva mögötte. Egyik oldalon hegyek, a másikon síkság és középen a Duna, ahogy az egész este ki van világítva, az valami egészen mesés. De van valami, ami miatt nem tudom befogni a számat, amióta visszajöttünk. Amikor a hajnalig tartó forgatás után autóval vittek a szállodámba, megdöbbenve láttam, hogy fiatal lányok kerékpároznak az utcán, vagy karonfogva sétálnak, kacarásznak, beszélgetnek az éjszaka kellős közepén. Az volt az érzésem, hogy ez egy teljesen biztonságos város. Amerikai városokban ilyet sehol nem találni” – mondta Tom Hanks a Návai Anikónak adott interjújában.

nyaralás, Magyarország, szálloda, vakáció, utazás
Sok influenszert is megihlet Budapest. Fotó: Shutterstock/ Volodymyr TVERDOKHLIB

Hazánkban biztonságban érezhetik magukat a zsidók

Egy uniós ügynökség felmérése szerint az Európában élő zsidók nagy többsége már nem érzi magát biztonságban hazájában – írta meg a német Die Welt. Tavaly egész évben 436 antiszemita cselekményt regisztráltak a hatóságok Franciaorszában. Idén júniusban történt, hogy három fiatal megerőszakolt és antiszemita módon inzultált egy lányt Párizs közelében. A francia média beszámolói szerint a lány azt állította, hogy a támadók egy használaton kívüli hangárba hurcolták, és ott bántalmazták, fenyegették, inzultálták és megerőszakolták.

Magyarországon teljességgel elképzelhetetlenek a Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban látott Izrael-ellenes, antiszemita jelenetek, hazánkban abszolút biztosított a zsidó közösség számára a békés együttélés lehetősége 

– ezt már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte június 17-én Budapesten. Riasztó fejleménynek nevezte, hogy a nyugati világban egyre magasabbra csapnak a modern kori antiszemitizmus lángjai, ez szavai szerint Európában annak az abszolút felelőtlen migrációs politikának a következménye, amelynek keretében "a hangos kisebbség gyakran már felül tudja írni a halk többség akaratát". 

Egyre népszerűbb desztináció Magyarország

Nem vetette vissza a turizmust az inflációs hatás begyűrűzéseállította korábban a hirado.hu-nak Kiss Róbert Richárd, Prima Primissima díjas turisztikai szakember, aki a világ közel 178 országában forgatott úti filmet és készített tudósításokat. 

A hazai és az európai adatok is azt mutatják, hogy nem csökkent az utazási kedv. Úgy tűnik a gazdasági válság és háborúk árnyékában is az emberek szeretnének megismerni más kultúrákat, tájakat, országokat.

Tavaly a kínai vendégforgalom a négyszeresére nőtt a 2022-höz képest hazánkban, 2024-re pedig további bővülés várható. A szakember szerint Magyarország egy biztonságos és érdekes ország a kínai turisták számukra. Ráadásul jó a kapcsolatunk Kínával, ez abból is látszik, hogy a schengeni országok közül először hazánk kapott arra lehetőséget, hogy fogadjon olyan kínai turistákat, akiket a kinti utazási irodák hoznak ide, korlátozások nélkül. Kína sokáig bezárkózott a koronavírus-járvány miatt, a számokat is ez alapján kell néznünk. Ha a 2019-es rekordévhez viszonyítunk, amikor körülbelül kétszázezer kínai turista látogatott el Budapestre, hazánkba, és növekvő tendencia esetén ez a szám akár meg is duplázódhat.

turizmus, szállás, vidék, babérliget
A vidéki szálláshelyek is egyre népszerűbbek.
Fotó: Babérliget Kúria

Egyre inkább emelkedik a vendégéjszakák száma, olcsó nálunk nyaralni

Hazánkban egyre többen látják meg a lehetőségeket, és szeretnek ide utazni, így a vendégéjszakák száma is emelkedik. A dinamikus növekedés oka, hogy Budapest és Magyarország biztonságos és ár-érték arányos úti cél, az utazási kedv erősödik a világban, nálunk pedig bőven várja pozitív élmény a vendégeket. Egyre több a színvonalas rendezvény, megújult sok szállodai szoba és kemping, új szálláshelyek is nyíltak, a hazai turizmust pedig a Szép-kártya is pörgeti.

Sok lehetőséget rejt tehát a magyar turizmus. A KSH adatai szerint 2024 júniusában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken1 1,8 millió vendég közel 4,2 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 3,1%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma – az idén egy héttel tovább tartó iskolai tanév hatására is – 2,2%-kal csökkent, a külföldivendég-éjszakáké 9,4%-kal nőtt. 

2024. január-júniusban a belföldi vendégek által a turisztikai szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 3,0, a külföldieké 12%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit.

A külföldi vendégek száma 19, a -vendég-éjszakáké 9,4%-kal bővült az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 825 ezer külföldi vendég 2,0 millió vendégéjszakát töltött el, közülük 584 ezer vendéget és 1,4 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 79%-át szállodákban töltötték el, ahol a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 10%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. 

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 19%-kal nőtt 2023 júniusához mérten.

zeneháza, városliget, építészet
A Magyar Zene Háza is sok turistát vonz.
Fotó: Facebook / Palkó György / Zene Háza

A külföldivendég-éjszakák száma a legerőteljesebben a Sopron–Fertő turisztikai térségben bővült (4,7%-kal), a leginkább Gyula és térségében esett vissza (14%-kal) az előző év azonos időszakához viszonyítva. Budapesten 17, Balatonnál 3,7%-kal nőtt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.

Összesen 30 794 turisztikai szálláshely, ezen belül 2899 kereskedelmi, illetve 27 895 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 1004 szálloda és 1165 panzió volt nyitva június egy részében vagy egészében. Az is fontos a KSH adatai szerint, hogy 

a turisztikai szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 95 milliárd forint volt, folyó áron 14%-kal magasabb az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 4,0%-kal többet, 3,8 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!