A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Végre megkóstolhatjuk Magyarország Tortáját - hétfői programok a Szent István Napon

A Mákvirág torta, Magyarország tortájának egy szelete az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepének rendezvényeit beharangozó sajtótájékoztatón az Országház Vadásztermében 2024. augusztus 1-jén
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Vágólapra másolva!
Hétfőn is nagyszerű programokkal várják a látogatókat a szervezők az ország legnagyobb ingyenes fesztiválján, a Szent István Napon. Ekkor nyitja meg kapuit a Divat & Design Fesztivál, a SzabadRét Fesztivál és a Magyar Ízek Utcája, ahol megvásárolhatjuk Magyarország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját is.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Magyar Ízek Utcájában szelik fel ünnepélyes keretek között az idei Magyarország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját, 12 órakor. E sütemények mellett számos ízletes ételt kóstolhatnak meg a helyszínen a gasztronómia kedvelői. És nemcsak finom falatok lesznek, hanem családbarát koncertek és előadások is. Fellép az Alma Együttes (10:00), majd pedig Földessy Margit és a SZINDRA Stúdió előadásai következnek (11:00 és 15:00). A gyerekeknek kedvez továbbá az Óriásbáb-előadás (16:00), az este közeledtével pedig a Trashmadonna (17:00) és a Hot Jazz Band (20:00) pörgeti fel a hangulatot.

Garantált lesz a jókedv a Csárdafesztiválon is, ahol népi táncegyüttesek és zenekarok sora felel a minőségi szórakoztatásért. Színpadra lép többek között a Szinvavölgyi Táncegyüttes (11:00) és a Kecskeméti Táncegyüttes (18:30) is. A feledhetetlen dallamokról pedig olyan előadók gondoskodnak, mint Duka Elemér és Zenekara (12:30 és 21:00), a Ritmusa Zenekar (17:00), valamint Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák (20:00).

Aki hamisítatlan fesztiváléletérzésre vágyik, annak tökéletes helyszín lehet a Retro Tabán, ahol a hazai pop- és rockzene kedvelői három kiemelkedő előadóval találkozhatnak: a koncertek sorát a Roy&Ádám Trió kezdi (18:00), őket követi Hevesi Tamás (19:00), végezetül Demjén Ferenc (20:00) hódítja meg a színpadot.

A Road Movie Live-on is felhőtlen szórakozás várható, hiszen fél négytől egymást követik majd a jobbnál jobb koncertek. A minifesztivált a Hűvös (15:30) nyitja, akiket a Honeybeast (17:00) és a Roma Soul (18:45) követ. Az estét a Bagossy Brothers Company (20:30) zárja majd.

Az elektronikus zene rajongóinak tökéletes választás a SzabadRét Fesztivál, hiszen itt kora délutántól szólnak az ismert dj-k legjobb trackjei. A hangulatért többek között DJ Panda, Sazabio, Sobek és Metha felelősek.

A klasszikus zene kedvelőinek sem szabad elcsüggednie, hiszen a Panorama Classical és a Vigadó Piano is számos minőségi zenei élménnyel kedveskedik a látogatóinak. A Panorama Classical a gyerekes családoknak is megfelelő választás: a hangszersimogató és -építő program alkalmas lehet arra, hogy elmélyítse a kicsik hangszerek és zene iránti szeretetét. Az este közeledtével a Szent István Király Szakgimnázium Fúvószenekara varázsolja majd el a közönséget (17:00), őket követi a Danubia Szimfonikus Zenekar (19:00), amely ismert filmzenék feldolgozásaival nyeri meg magának a közönséget.

A Vigadó Piano rendezvényein Budapest gyönyörű látképét ezúttal olyan zenészek varázsolják még szebbé, mint Cséki Kálmán (14:00), aki a filmzenék különleges világába repíti el közönségét, majd Nyári Gyula, aki Horváth Jenő, Seress Rezső, Orlay Jenő “Chappy”, Fényes Szabolcs és Szabó József szerzeményeit adja elő (15:00). A folytatásban Villás György Kívánságórája következik (16:00), amit a 70-es és 80-as évek ismert magyar slágerei követnek Fűzy Gábor előadásában (17:00). Az esti hangulatot Rigó Ferenc swing- és tangószerzeményeket felvonultató előadása alapozza meg (18:00), majd ismét Cséki Kálmánnal találkozhatunk, aki ezúttal Nina Josephsszel közösen repíti el a közönséget a tengerentúlra (19:00). Az estét Neumann Balázs időtlen slágerei (20:00), valamint Szőke Nikoletta és Berki Tamás produkciója zárja (21:00).

A rendezvénysorozat részeként idén is megrendezik az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban. Hétfőn különleges népzenei koncertek váltják egymást: fellép a koreai Han Sangeun és Byeon Hyeonje (12:00), őket követi a Rézeleje Fanfárosok moldvai és balkáni tánczenei koncertje (15:00), majd Petrás Mária és Zenekara, végül az Istambul Modern Folk Music Ensemble koncertjét (21:30) nézheti meg a közönség.

A Művészkert hétfői programja Vecsei H. Miklós, Szabó Balázs és Ratkóczi Huba koncertjével indul (14:00), amellyel Cseh Tamás emléke előtt tisztelegnek. Háy János és Kollár-Klemencz László egy zenés irodalmi koncerttel (16:00) készül a nézőknek, produkciójukat Kiss Tibor és az Aranyakkord előadása (18:00) követi. A napot egy filmvetítés zárja: 20 órától a Cicaverzumot tekinthetik meg a látogatók.

A kézműveskedni vágyóknak kedves élményeket hozhat a Divat & Design Fesztivál. Az érdeklődők a többi között kipróbálhatják az illatgyertya- vagy pénztárca-készítést, festhetnek, emellett lakberendezési tippeket is kaphatnak.

Hétfőn is nyitva áll a történelem iránt érdeklődő látogatók előtt a Szent Jobb Aranyvonat Kiállítás (9:00–18:00) és a Városok Sétánya kiállítás (9:00–18:00) az Alkotmány utcában.

A részletes augusztus 19-i program, az előadókkal és a műsorokkal kapcsolatos információkkal együtt a szentistvannap.hu weboldalon és a Szent István Nap mobilapplikációban érhető el. A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!