Vágólapra másolva!
A múlt szombaton kiadott hőségriasztást csütörtök éjfélig meghosszabbította az országos tisztifőorvos. Utoljára 2015-ben fordult elő, hogy szeptemberre is kitartott a hőség.
Vágólapra másolva!

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet előrejelzése alapján a múlt szombaton kiadott hőségriasztást csütörtök éjfélig meghosszabbítja az egész ország területére vonatkozóan. Továbbra is másodfokú hőségriasztás lesz érvényben - áll a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében. 

Utoljára 2015-ben fordult elő, hogy szeptemberre is kitartott a hőség.

 "Fontos, hogy továbbra is kellő figyelmet fordítsunk a tartós meleg elleni óvintézkedésekre" - írták. Kiemelték, hogy az iskolában a diákoknak a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre, ásványi anyag- és vitaminbevitelre lesz szükségük. 

Mindig legyen náluk folyadék, mert hőség idején akkor is inniuk kell, amikor nem érzik magukat szomjasnak.

 "A melegben nem javasolt cukros, szénsavas üdítők fogyasztása; a szervezetnek ilyenkor kifejezetten vízre van szüksége. Válasszunk számukra könnyű, világos színű, laza ruhadarabokat, amelyek lehetővé teszik a bőr szellőzését!" 

hőség, időjárás, hőségidőjárás, meleg, kánikula,  forróság, Budapest, 2024.06.19.
Képünk illusztráció!
Fotó: Fotó: Polyák Attila - Origo

Hangsúlyozták, hogy a magas hőmérséklet életkortól függetlenül megviseli az egészségesek szervezetét is, de különösen veszélyeztetettek az újszülöttek, a kisgyermekek, az idős emberek, a túlsúllyal élők, továbbá az egészséges nők körében magasabb kockázatnak vannak kitéve a várandós és a változókorban lévő nők a hormonális változásaik miatt.

Fontos, hogy a kánikulában az idősek már kisebb rosszullét esetén is forduljanak háziorvosukhoz, hogy megelőzzék a súlyosabb állapotokat.

 Figyelmeztettek, hogy a vérnyomást a melegben gyakrabban kell ellenőrizni: a meleg értágító hatása miatt szükség lehet a gyógyszeradag csökkentésére, ha a vérnyomással kapcsolatos panaszok jelentkeznek. A változókorban a panaszok mérsékelhetők egészséges táplálkozással, bőséges folyadékbevitellel, rendszeres testmozgással a kora reggeli vagy esti órákban.

A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat.

 A kánikulában futni, kerékpározni kizárólag a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Megerősödik a forgalom is szeptemberben, ezért az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik a szakemberek. "A saját egészségünk megóvása mellett figyeljünk oda másokra is: különösen az óvodák, iskolák környékén, vigyázzunk továbbá az idős rokonokra, szomszédokra, ismerősökre" - írták. 

A tartós meleg az állatok szervezetét is megviseli: gondoskodni kell a folyamatos ivóvízellátásukról, hűtésükről, árnyékos helyen történő elhelyezésükről, és a szellőztetésről zárt helyiségben való tartózkodásuk esetén.  

Néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban!

 "Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot!" 

Az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani.

 A melegben gyakrabban riasztják a tűzoltókat szén-monoxid miatt is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki. Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a VÉSZ applikáción keresztül is elérhető. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!