Rekordközeli árvíz várható a Szigetközben

Vágólapra másolva!
A Szigetközben, mint ahogy az ország több pontján is, már jelen vannak az Országos Vízügyi Igazgatóság szakemberei. A szóvivő elmondta, hogy az előjelezések szerint biztosan árvízre kell számítani.
Vágólapra másolva!

Mivel rekordmennyiségű víz érkezik a Szigetközbe, az OVF több mint ötszáz szakembere a helyszínen van, hogy baj esetén azonnal cselekedni tudjanak - mondta az OVF szóvivője, Siklós Gabriella hétfő reggel az M1-en.

Sikós Gabriella arról is beszámolt, hogy a legfrissebb előrejelzések szerint egyre biztosabb, hogy a Duna ki fog önteni a medréből. Hozzátette, az Országos Vízjelző Szolgálat szakemberei úgy gondolják, hogy az idei árvíz nem lesz magasabb a 2013-asnál. 

A fővárosban körülbelül 40 centiméterrel lesz alacsonyabb a vízállás, mint 11 évvel ezelőtt. 

A szóvivő elmondta azt is, mivel a Traun, az Enns és a Bécsi-medence vízgyűjtő területein még mindig esik az eső, a becsült vízmagasság adatai még pontosítani kell majd. 

Azonban vízügyes szempontból a legnagyobb árvízre a a Szigetközben és a Lajtánál lehet számítani, hiszen oda érkezik meg először Magyarországra az árhullám. 

árvíz, Gönyű
Homokzsákokat töltenek önkéntesek Gönyűn, az áradó Duna közelében 2024. szeptember 15-én
Fotó: Fotó: MTI/Krizsán Csaba / MTI/Krizsán Csaba

Siklós Gabriella kijelentette, hogy a Szigetközben lévő szakemberek mellett a Tiszáról is érkeztek vízügyesek, akik készenlétben állnak, hogyha szükséges, akkor segíteni tudjanak. 

Emellett pedig folyamatosan vezényelnek át embereket. A Nyugat-Dunántúlról mennek át olyan szakemberek, akik egy nappal ezelőtt még a Rába és a Mura mentén védekeztek az árvíz ellen. 

A szóvivő azt is kihangsúlyozta, hogy folyamatos a felkészültség az önkormányzatoknál is, ahol a katasztrófavédelem emberei mellett vízügyi irányítók is besegítenek. Valamint a Dunán lévő védvonalak mentén szükség szerint a katonák segítségét is igénybe lehet venni. 

Siklósi Gabriella arra is kitért, hogy akik szeretnének önkéntesen rész venni az árvízi védekezésben, azok a polgármestereknél jelentkezhetnek, ugyanis ők koordinálják azokat a településeket, amikre veszélyt jelent a közelgő árvíz. Ezen települések listáját az OVF közösségi oldalán lehet megnézni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!