Óriási lehűléssel, szélviharokkal és jégesővel kezdődik a valódi ősz a hétvégén

Vágólapra másolva!
Hétvégén hivatalosan is véget ér a nyár, és beköszönt az ősz. Az évszakváltás magával hozza a várva várt lehűlést: az előrejelzések szerint a következő napokban jelentősen csökken a hőmérséklet. Borongós idő várható esőkkel, záporokkal, de orkán erejű széllökésekre és jégesőre is figyelmeztetett a meteorológiai szolgálat. Ideje tehát előkészíteni a melegebb ruhákat és felkészülni az őszi időjárás változékonyságára.
Vágólapra másolva!

Hétvégén hivatalosan is véget ér a nyár: az előrejelzések szerint hűvösebb napokkal, esőkkel és szeles idővel érkezik az ősz. Az időjárás drámai fordulatot vesz, hiszen a következő napokban érezhetően csökken a hőmérséklet. 

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint egy hullámzó front érkezik, amely borongós, csapadékos időt hoz magával. 

Nemcsak esőre és záporokra lehet számítani, hanem viharos széllökésekre is, sőt helyenként jégeső is kialakulhat. 

A szél időnként orkán erejűvé fokozódhat, különösen a Dunántúlon és a hegyvidéki területeken, ahol a széllökések akár a 75-80 kilométer/órát is elérhetik.

Eső Budapesten - 
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Az évszakváltással végleg el lehet köszönni a nyárias, forró napoktól, és itt az idő, hogy előkerüljenek a melegebb ruhák.

Az előttünk álló napokban nem csak az esernyő lesz elengedhetetlen kiegészítő, de a réteges öltözködés is ajánlott, hiszen a hirtelen lehűlést követően hűvösebb éjszakák és szeles nappalok várhatóak. 

Ahogy az őszi idő beköszönt, az időjárás szeszélyessége is növekedhet, ezért érdemes folyamatosan figyelni az előrejelzéseket.

Egy férfi rohan a szakadó esőben - illusztráció.
Fotó: FERENC ISZA / AFP

Vasárnapra akár 10 fokkal is csökkenhet a hőmérséklet

A hétvégén mozgalmas időjárásra lehet számítani, mivel a nyárias meleg napokat a hétvégén egy hullámzó front váltja fel. 

Ennek következtében sok helyen esőzések várhatóak, és vasárnapra a hőmérséklet drasztikus, mintegy 10 fokos visszaesése várható. 

Míg pénteken a csúcshőmérsékletek 23 és 30 fok között alakulnak, vasárnapra már csak 12-19 fokos maximumokkal kell számolni, és a jövő hét elején hidegebb nappalok, hűvös éjszakák köszöntenek be a szélcsendes idő után. 

Bár a későbbiekben enyhe felmelegedés jöhet, annak pontos mértéke még bizonytalan. 

10 fokos hőmérséklet-csökkenés vasárnapra, avagy ritkán látni ennyire furcsa fáklyadiagramot A hét további részében...

Posted by HungaroMet Nonprofit Zrt. on Wednesday, September 25, 2024

Hétvégére erős lehűlés várható

  • Csütörtök - Csak fátyolfelhők szűrik a kellemes szeptember végi napsütést. Nem lesz eső. 25 fok körüli nyárias időnk lesz, erős, olykor viharos délnyugati széllel.
  • Péntek - Északnyugaton, nyugaton borongós idő várható esőkkel, záporokkal. Az ország nagy részén azonban még változóan felhős, napos idő valószínű, és csak néhol fordul elő csapadék. Északnyugaton ennek megfelelően 20-25 fok körül alakul a hőmérséklet, máshol 26-30 fokos meleg, DK-en hőség lehet.
  • Szombat - Erősen felhős, majd borult lesz az ég. Eleinte csak Északnyugaton, majd máshol is többfelé valószínű eső, zápor, néhol zivatar. Az északnyugati szél megerősödik, mellyel hűvösebb levegő érkezik hazánk térségébe: reggel 20, délután már csak 17 fok körül alakulhat a hőmérséklet.
  • Vasárnap - A középső és keleti tájakon borongós marad az idő, és újabb eső fordulhat elő. Nyugaton azonban egyre több napsütés ígérkezik. Erős marad az északi szél. 10-17 fok valószínű mindössze.
  • Hétfő - Csökken a felhőzet, többórás napsütés várható. Már csak elszórtan alakulhat ki zápor. 15-16 fok körül alakul a maximum - írja a Köpönyeg.
szél
Képünk illusztráció!
Fotó: Sebastian Kahnert / DPA /AFP

Erős szélre és zivatarokra figyelmeztetnek

Az Origo is beszámolt róla, hogy elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki az erős szél veszélye miatt a HungaroMet. Főként a Dunántúlon és az Északi-középhegységben a délnyugati, déli szél viharossá válhat - figyelmeztetett a Katasztrófavédelem.

A legerősebb széllökések - különösen a szelesebb helyeken és magasabban fekvő területeken - akár 75-80 kilométer/óra sebességet is elérhetnek. 

Estére a szél enyhül, de a Bakonyban és az Alpokalján még akkor is előfordulhatnak 70 km/h körüli széllökések. Péntek hajnalra várhatóan csillapodik a szél.

Pénteken délután a Dunántúl északnyugati részén helyenként zivatarok alakulhatnak ki, melyeket erős széllökések, intenzív eső és jég kísérhet.

A hét elején már beszámoltunk róla, hogy a hétvégétől durva változás jön az időjárásban: beszakad a hőmérséklet. Heti összefoglalónkat a várható időjárásról itt olvashatja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!