Három településen tartottak időközi polgármester-választást

Vágólapra másolva!
Öt településen volt vasárnap időközi önkormányzati választás, három helyen polgármestert, két településen önkormányzati képviselőt választottak.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-KDNP jelöltje nyert Koppányszántón 
Niklai Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje nyert az időközi polgármester-választáson vasárnap a Tolna vármegyei Koppányszántón. Zemán Tünde, a helyi választási iroda vezetője az MTI-nek elmondta, Niklai Gábor 105, Partinné Bondor Anna független jelölt 100 szavazatot kapott. A 340 fős településen a választásra jogosult 275 lakos közül 207-en szavaztak, két szavazat érvénytelen volt. A választást azért kellett megismételni, mert június 9-én a két jelöltre egyaránt 91-en szavaztak. Niklai Gábor 2019 és 2024 között független polgármestere volt a községnek.

Sárvári Éva lett a polgármester a zalai Szijártóházán

A független Sárvári Évát választották polgármesternek vasárnap a zalai Szijártóházán, ahol azért tartottak időközi választást, mert a júniusi önkormányzati voksoláson szavazategyenlőség alakult ki. Pálfiné Kovács Eszter, a rédicsi közös hivatalhoz tartozó település aljegyzője az MTI-nek elmondta: 

a település 47 választópolgára közül 40-en mentek el voksolni; Sárvári Éva 26, míg kihívója, Sárvári Terézia 14 szavazatot kapott. 

A zalai kistelepülésen új önkormányzati képviselőről is dönteni kellett, ugyanis az októbertől működő kétfős képviselő-testület két tagja éppen a mostani két polgármesterjelölt lett volna, így miután egyiküket a település vezetőjének szavazták meg, a helyére új tagot kellett választani. 

A júniusi voksoláson a képviselőjelöltek közötti sorrendben azonban szintén szavazategyenlőség alakult ki a harmadik és a negyedik helyen, így sorsolással kellett dönteni az új képviselőről, aki a független Petránszki József lett.

 Szijártóházán júniusban még három független polgármesterjelölt indult, akkor a legtöbb szavazatot Ivacska Szilárd és Sárvári Éva kapta, egyaránt 10-10 voksot. A mostani voksoláson azonban az akkori három aspiráns közül kettő visszalépett, így Sárvári Éva mellett új jelöltként Sárvári Terézia neve került fel a szavazólapokra.

Független jelölt nyert Büssüben is

Szegvári József független jelölt nyerte az időközi polgármester-választást a Somogy vármegyei Büssüben vasárnap.

A település honlapján olvasható információk szerint a győztes 103, szintén független vetélytársai közül Hegedüs Zoltán 66, Pintér Csaba 4 érvényes szavazatot kapott. A Kaposvárhoz közeli község 241 választópolgára közül 173 élt a szavazati jogával, ami 71,78 százalékos részvételt jelent. Az időközi voksolásra a júniusi 9-ei választás eredménytelensége miatt volt szükség: akkor az élen szavazategyenlőség alakult ki Hegedüs Zoltán és Szegvári József között, 60-60 voksot kaptak.

Oroszlányban szavazategyenlőség miatt, Újfehértón pedig egy képviselő lemondása miatt kell egyéni választókerületi képviselőt választani.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!