Kifejezetten árthat a gyerekeknek a túl sok képernyőidő

Vágólapra másolva!
Mára az egyik legnagyobb kihívása az lett a hétköznapoknak, hogyan és mire használjuk a digitális eszközeinket. A képernyők előtt töltött idő kérdése mindenkit érint a fiataloktól kezdve az idősekig – mondta a Híradó.hu-nak Hal Melinda. A klinikai szakpszichológus szerint a fiatalok a még éretlen idegrendszerük miatt kifejezetten rizikócsoportba tartoznak a képernyők kék fénye miatt, ami nem tesz jót sem a szemnek, sem az idegrendszernek.
Vágólapra másolva!

A klinikai szakpszichológus szerint a fiatalok a még éretlen idegrendszerük miatt kifejezetten rizikócsoportba tartoznak a képernyők kék fénye miatt, ami nem tesz jót sem a szemnek, sem az idegrendszernek.

Éppen ezért a WHO két-három éves kor alatt nulla perc képernyőidőt javasol

– emelte ki a szakember. Hozzátette: ez azért van, mert a mentális struktúrák kialakulásának kritikus periódusáról van szó ebben a korban.

A Híradó.hu szerint jelenlegi folyamatokat ezzel kapcsolatban visszafordítani már nem lehet és nem is akarjuk,

de oda kell figyelni a tudatos képernyőhasználatra

– hangsúlyozta Hal Melinda. Közölte: 

ha összevetjük a tanulmányokat, akkor heti egy-két mese megnézése nem feltétlenül jelentene nagy idegrendszeri problémát a gyerekeknél, de itt sem mindegy, hogy milyen tartalmat fogyaszt a gyermek.

A képernyőidővel kapcsolatban a klinikai szakpszichológus rámutatott:

átlagosan a 14 éves gyerekek és az idősebbek nagyjából napi hat és fél órán keresztül néznek valamilyen kijelzőt.

Még több információ ITT olvasható!

Mi lesz az iskolai mobilhasználattal?

Szeptember 2-án életbe lépett a kormányrendelet, amely szerint az általános és középiskolások kötelesek leadni az internetezésre alkalmas eszközöket. A szülők támogatják az intézkedést, a diákok egy része kijátszaná a rendszert. „Ezt egy egészen jó ötletnek tartom!” – ezt mondta az az édesapa a Magyar Nemzetnek a mobiltelefonok és okoseszközök iskolai korlátozásáról, aki reggel vitte gyerekét iskolába a IX. kerületben. 

A kormány már augusztusban megjelentette a rendeletet, gyakorlatban azonban hétfőn lépett életbe. Ez alapján az internethozzáférésre alkalmas eszközöket, mint például okostelefont, vagy okosórát ezentúl nem tarthatnak maguknál iskolaidőben az általános- és középiskolás diákok. Azokat le kell adni tanítás előtt, majd iskolaidő után újra felvehetik a tanulók. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!