A németek a határellenőrzés visszaállításával beismerték, hogy Orbán Viktornak 2015 óta igaza van

migráns, migránsok, illegális migráció,
Migránsok.
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
A németek a határellenőrzés visszaállításával maguk ismerik el, hogy az, amit Orbán Viktor közel tíz éve következetesen képvisel, helytálló volt a kezdetektől fogva. Ők bevándorlóország lettek, akár akarták, akár nem; Magyarország pedig megmaradt magyar országnak, és nem lettünk bevándorlóország - mondta el az Origónak Pálfalvi Milán. A Nézőpont Intézet elemzője szerint az nagy kár, hogy ennek belátásához sok embernek kellett meghalnia Nyugaton, és Európa szó szerint behódolt. Hozzátette: Németország és a kontinens legalább egy évtizedet már veszített amiatt, mert nem a magyar miniszterelnök által felkínált utat választotta korábban. Sosem késő azonban rátérni a helyes útra, erre jó bizonyíték most Németország.
Vágólapra másolva!

Magyarország 2015-ben kiállt a külső határok megvédése mellett. Aki pedig nem állt ki magáért, azok bevándorlóországgá váltak - mondta a kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A határvédelem végre pozitív megítélés alá esik - hangsúlyozta Orbán Viktor. Miért változhatott meg a megítélése a határvédelemnek?

Berlinben hoztak a héten egy fontos döntést, miszerint mostantól hat hónapig minden német határon visszaállítják a határellenőrzést. 

Ez a fordulat ugyan a migrációs kérdésben előrelépés, ugyanakkor az uniós polgárok szabad mozgását is korlátozza. 

Orbán Viktor miniszterelnök a döntés kapcsán Scholz kancellárnak üzenve azt mondta, hogy "üdv a klubban".

Refugees And Migrants Heading To The Greek Borders
Migránsgettó Németországban
Fotó: NurPhoto via AFP / Nicolas Economou

A határvédelem megítélése azért változhatott meg, mert politikai értelemben is tarthatatlanná vált az az álláspont, hogy a migráció jó Németországnak, jó Európának. Ehhez sajnos szükség volt arra, hogy a negatív események elérjék az emberek ingerküszöbét, és ez kikényszerítse a politikai döntéshozók részéről, hogy lépjenek valamit. 

Mik voltak ezek az események? Terrorizmus, bűnözés, a dolgozni nem akaró migránsok jelentette szociális, pénzügyi terhek, és talán az utolsó csepp a pohárban a késelés lehetett Solingenben. Mindezeket meg lehetett volna előzni, ha hallgatnak Nyugaton a magyar kormányfőre.

Így, hogy a németek visszaállítják a határellenőrzést, mondhatjuk, hogy Orbán Viktornak régóta igaza volt?

Nemcsak, hogy mondhatjuk, mi, magyarok 2015 óta folyamatosan mondjuk is. Most már viszont azt is mondhatjuk, hogy a németek ezzel a lépésükkel maguk ismerik el, hogy az, amit Orbán Viktor közel tíz éve következetesen képvisel, helytálló volt a kezdetektől fogva. 

Migránsok úton az Egyesült Királyságba
Migránsok úton
Fotó: X/Twitter

Ők bevándorlóország lettek, akár akarták, akár nem; Magyarország pedig megmaradt magyar országnak, és nem lettünk bevándorlóország. 

Az nagy kár, hogy ennek belátásához sok embernek kellett meghalnia Nyugaton, és Európa szó szerint behódolt. 

Németország és a kontinens legalább egy évtizedet már veszített amiatt, mert nem a magyar miniszterelnök által felkínált utat választotta korábban. Sosem késő azonban rátérni a helyes útra, erre jó bizonyíték most Németország.

Orbán Viktor közölte a rádióinterjúban azt is, hogy a német kancellár azért változtatott az álláspontján, mert nem tudják kifizetni a korábbi rossz politika árát, és az emberek megváltoztatták a véleményüket. A brüsszeli kettős mérce megszűnhet ennek hatására?

Anélkül, hogy irreális vágyakat dédelgetnénk, muszáj hinnünk abban, hogy jobb belátásra térnek Brüsszelben is. Ez azonban azzal a hozzáállással aligha várható, ami most jellemzi az Európai Uniót. Mire lenne szükség? A válasz ott van az Unió alapítóinak szándékában, a demokrácia komolyan vételében: szövetség az európai emberek békéjéért és biztonságért. Amit hazánk is tett és tesz. 

Ha ezt komolyan vennék a brüsszeli döntéshozók, akkor egyúttal be kellene ismerniük azt is, hogy Orbán Viktornak igaza volt, nem lehet az emberek érdekével szemben politizálni.

A brüsszeli kettős mérce szerintem nem megszűnni fog, hanem okafogyottá fog válni, ami abból következik, hogy míg Magyarország kitart helyes álláspontja mellett, addig a mostani elfogult brüsszeli politikai elit idővel eltűnik majd.

Afgán migránsok
Fotó: Simon Wohlfahrt / AFP

Várható változás a Magyarországra kiszabott büntetés tekintetében, vagy nem?

Miként a bevándorlás kérdésében most Németország lépése fordulatot jelent, úgy a kiszabott büntetés kérdésében is hasonló módon "a lassú víz partot mos elvből" kell kiindulnunk. Magyarország nem fogja feladni a magyar emberek érdekét képviselő politikáját, miközben Európa-szerte a valósággal kénytelenek szembesülni az emberek, ami pedig nyomást fog helyezni a politikusokra, döntéshozókra. Vagyis csak idő kérdése, mikor látják be, hogy ki kell fizetniük Magyarországnak a külső határ védelméből eredő költségeinket, hiszen egész Európát védjük. És azt is be kell látniuk idővel, hogy teljességgel hibás az EU migrációs politikája. Itt még nem tartunk, de a német határellenőrzés kijelölte az utat.

A következő időszakban egyébként fokozódhat akár a migrációs nyomás, akár a migránsok által elkövetett bűncselekmények száma?

Jóslatokba nem bocsátkoznék, de a logika szabályai szerint a válasz sajnos az, hogy bármilyen lépés csak negatívan hathat, ha már a bevándorló tömegek itt vannak Európában. 

Ha engedményeket kapnak, visszaélnek azokkal, ha korlátozzák őket, ellenállnak. Nem lennék a nyugati politikusok helyében, de sokkal inkább a nyugati lakosság helyzetével nem cserélnék. 

Miért? A politikusok most már csak radikális eszközökkel tudják elérni azt, hogy a nem migráns lakosság békében, nyugodtan tudjon élni. Miközben jogos az a kérdés is, hogy a már Nyugat-Európában, migráns szülőktől született állampolgárok jogait miként tudják garantálni. Súlyos kérdések ezek, amelyekre nincsenek válaszok, csak a megelőzés lett volna megoldás. E tekintetben Európának, értük aggódva és nem kioktatva, azt üzenhetjük: tetszettek volna Orbán Viktort követni. Egyébként nem csak migráció kérdésében…

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!