Vágólapra másolva!
Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztat az árvízi védekezés legfrissebb állásáról. Az Origo élőben közvetíti a sajtótájékozatót.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül13 bejegyzés

Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztat az árvízi védekezés legfrissebb állásáról a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban. Az Origo élőben közvetíti a sajtótájékozatót. 

 

09:58
szeptember 16, 2024
Vágólapra másolva!

Elhúzódó védekezésre készülnek

Láng István kérdésre elmondta, hogy hosszan elnyúló védekezésre készülnek, és Passau felett az esőzések miatt egy újabb árhullám érkezhet majd. A legfőbb cél, hogy elkerüljék a buzgárok kialakulását. 

09:56
szeptember 16, 2024
Vágólapra másolva!

2013 óta jelentős árvízvédelmi beruházások voltak

Teljesen egységes a kormányzati segítség a védekezés során minden településen - mondta kérdésre Rétvári Bence. Nagymaroson már hamarosan elkészül a mobilgát, és ez nagyban segíti a védekezést. Mindezek mellett arra is emlékeztetett, hogy 2013-hoz képest nagyon jelentős árvízvédelmi beruházások voltak. 

09:51
szeptember 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a legfőbb cél

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese arról beszélt, hogy a hatóságok jelentős segítséget nyújtanak a településeknek, és ezt személyesen is megtapasztalta a Dunakanyarban. Az önkormányzati védvonalakon az önkormányzatok, míg az állami védvonalakon az állam védekezik - tette hozzá.

 Mire az árhullám megérkezik, addigra mindenki biztonságban érezhesse magát.   

 

09:48
szeptember 16, 2024
Vágólapra másolva!

A katasztrófavédelem felkészült a feladatokra

Láng István elmondta, Budapest alatt az árvízvédelmi vonalak képesek lesznek mederben tartani a Dunát. Azon a részeken jövő héten lehet tetőzés. Góra Zoltán, az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság altábornagya arról beszélt, hogy 28 településen biztosítottak összekötőket és anyagokat. 

Végigkísérik az árhullám levonulását, és különféle technikai segítségeik vannak. 

A katasztrófavédelem felkészült a feladatokra - tette hozzá. 

09:45
szeptember 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ekkor tetőzhet a Duna

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatója arról beszélt, hogy a Duna és a Lajta vízgyűjtőjén nagyon komoly csapadék hullott le, éppen ezért a Lajtán rekordmagas víz lehet. Mosonmagyarvárnál a védekezés miatt szükségtározót nyitnak majd a Lajtánál. A Dunán az árvíz a Szigetközben rekordközeli mértékű lehet - tette hozzá. Ettől lefelé csütörtökön-pénteken Komárom és Esztergom térségében lehet tetőzés, míg Budapesten szombaton és vasárnap. 

09:41
szeptember 16, 2024
Vágólapra másolva!

Minden nap lesznek sajtótájékoztatók

Pintér Sándor arról is beszélt, hogy minden nap reggel 9-kor sajtótájékoztatót tartanak, és ott ismertetik a feladatokat és az adott helyzetet. Rétvári Bence miniszterhelyettes vezeti majd a sajtótájékoztatókat - tette hozzá. 

09:39
szeptember 16, 2024
Vágólapra másolva!

Pintér: A felkészültségünk elérte a 100 százalékot

Önkéntesek is várnak a védekezéshez - mondta a belügyminiszter. Pintér Sándor szerint az önkéntesek figyeljék, hol van szükség a munkájukra. 

A felkészültségünk elérte a 100 százalékot. 

A belügyminiszter irányítja a védekezést, és ezért a következő időszakban nem utazik külföldre. 

09:38
szeptember 16, 2024
Vágólapra másolva!

A medrében tartanák a Dunát

Pintér Sándor arról is beszélt, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben lévők is készen állnak a védekezésre. Mindezek mellett a rendőrség is készenlétben áll - tette hozzá. Természetes, hogy ilyenkor az egészségügynek is talpon kell lennie - mondta. Az Országos Mentőszolgálat mindenhol kiemelt szolgálatokat végez. Az országos kórházi főigazgató biztosítja a kórházi kapacitásokat az érintett területeken. 

Mindezek az előkészületek lehetővé teszik, hogy medrében tartsuk a Dunát és mellékfolyóit. Ha ez nem lehetséges, akkor az ideiglenes tározók segítségével megvédjék a településeket. 

 

09:35
szeptember 16, 2024
Vágólapra másolva!

Pintér Sándor: A Boris ciklon jelentős gondokat okozott Európában

Pinér Sándor belügyminiszter arról beszélt, hogy a Boris ciklon jelentős gondokat okozott Európában. Ausztriában elöntötte a víz azokat a lakott területeket, amelyek alacsony részeken vannak. Hamarosan Magyarországra érkeznek a ciklon hatása, a Duna-menti területek vannak a legnagyobb veszélyben. Az operatív törzs kezeli az árvízvédelmet - tette hozzá. A törzsnek a szakmai hátterét az OVF adja. A fő cél, hogy a Duna emelkedése ne veszélyeztesse az állampolgárokat. 

09:32
szeptember 16, 2024
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik

Hamarosan kezdődik Pintér Sándor tájékoztatója. 

08:53
szeptember 16, 2024
Vágólapra másolva!

Megérkezett a történelmi árvíz: az ország felkészült a védekezésre

2013 óta nem látott árvíz fenyegeti Magyarországot, miután a napokban szokatlanul nagy mennyiségű csapadék esett a térségben. Ausztriában és Csehországban a káosz lett úrrá, most viszont hazánk következik. A Duna felső szakaszain már a hétvégén megkezdték a védekezést, az árhullám közeledik a főváros felé. A magyar vízügy szerint az elmúlt évek fejlesztései következtében jó helyzetben várja az ország az árvizet. Orbán Viktor kormányfő pedig úgy fogalmazott, hogy Magyarország felkészült a kihívásra, "meg fogjuk csinálni".

 

 


 

08:52
szeptember 16, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor vezetésével ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfőn kora reggel a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs. 


 

08:52
szeptember 16, 2024
Vágólapra másolva!

Rendkívüli tájékoztató a védekezésről

Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztat az árvízi védekezés legfrissebb állásáról. Az Origo élőben közvetíti a sajtótájékoztatót. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!